Кметът на район "Красно село" е глобен с 15 000 лева за конфликт на интереси

Кметът на район "Красно село" е глобен с 15 000 лева за конфликт на интереси

© Цветелина БелутоваКПКОНПИ налага глоба от 15 000 лева и отнемане на възнаграждание от 9981 лева на кмета на район "Красно село" Росина Станиславова от "Демократична България". Причината е установен конфликт на интереси, защото тя е назначила себе си за ръководител на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", финансиран по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.


Пред антикорупционната комисия Росина Станиславова е посочила, че е нормално да бъде ръководител на проект, след като ръководи и цялата общинска администрация на район "Красно село". КПКОНПИ обаче не е възприела нейната теза, че управляващият орган на ОПРР е бил запознат с всички участници в управлението на проекта, включително със самоличността на неговия ръководител.


В хода на проверката е установено, че с решение на Столичния общински съвет от 16 април 2020 г. е дадено съгласие районите в София, представлявани от техните кметове, да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по ОПРР. На 7 май 2020 г. Станиславова е определила екипа на проекта и със заповед е посочила за ръководител себе си. Още същия ден е издала втора заповед, в която си е възложила допълнителни функции и е определила почасовото възнаграждение на екипа на проекта, като най-високата ставка е за ръководителя му. Тя е наредила и полагането на извънреден труд за себе си и още трима общински служители.
На 22 юни Станиславова подписва такъв административен договор, а на 23 декември и анекс за удължаване на срока му, като тези деяния не съставляват нарушение, се посочва в съобщението на КПКОНПИ.


Със своите действия Станиславова е реализирала конфликт на интереси, като е издала актове в свой частен интерес, а също е формирала права и облага за себе си в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, се посочва в мотивите за решението.


Според практиката на Върховния административен съд, разпоредбите на ЗПКОНПИ не допускат нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект.


Според КПКОНПИ в случая правилното и законосъобразно поведение е било Станиславова да предостави функциите си като ръководител на проекта на друго длъжностно лице от общинската администрация, или да си направи отвод от правомощията като кмет. Решението за санкцията не е окончателно и подлежи на обжалване в съда.


"При всички положения ще обжалвам", заяви Станиславова за "Дневник". Тя е поискала решението за наложената санкция, но от КПКОНПИ отговорили, че то още не е подписано. "В прессъобщението на комисията не се посочва всъщност кой член от закона съм нарушила", добави тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK