Съдът изиска справки за недостига на лекарства по делото срещу Асена Сербезова

През април миналата година няколко часа след нейни две интервюта, в които тя говори за възможна липса на лекарства, Сербезова получава обаждане, че ще й бъде повдигнато обвинение, а днес е изправена пред съда по обвинение за всяване на паника

© Юлия Лазарова

През април миналата година няколко часа след нейни две интервюта, в които тя говори за възможна липса на лекарства, Сербезова получава обаждане, че ще й бъде повдигнато обвинение, а днес е изправена пред съда по обвинение за всяване на паникаНационалната здравноосигурителна каса трябва да изготви справка за недостига на лекарства и трудностите в доставките на медикаменти от април 2019 до април 2020 г. и да я изпрати до Софийския градски съд по делото срещу шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.


Делото срещу нея започна на втора инстанция, а днес Софийският градски съд отказа да разпита двама свидетели, съобщава в публикация "Дефакто". Дeлoтo щe пpoдължи нa 5 юли.


На 22 март състав на Софийския районен съд оправда на първа инстанция председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова по обвинението, че в две интервюта през април 2020 г., в които предупреждава за недостиг на лекарства, е всявала неоснователно паника и тревога в обществото.
През април миналата година няколко часа след нейни две интервюта, в които тя говори за възможна липса на лекарства, Сербезова получава обаждане, че ще й бъде повдигнато обвинение. Прокуратурата я обвинява във всяване на паника по алинея първа от чл. 326 на Наказателния кодекс, която гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."


Месеци по-късно, на 14 септември, Софийският районен съд прекрати делото срещу нея и го върна на прокуратурата за "ремонт" заради допуснати сериозни процесуални нарушения и заради неясно обвинение.


На 27 октомври м.г. прокуратурата й предяви ново обвинение, като разликата с първото е единствено в прецизиране на часовия период на интервютата пред БНТ и БНР на 7 април и уточнението кои думи в кое интервю на прокуратурата са се сторили притеснителни и всяващи паника и тревога.


Двете интервюта пред национални медии станаха повод за остра реакция в защита на Сербезова от професионалната общност.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Я някой журналист пък да поиска справка, какъв е бюджета на съда, какви са заплатите на съдиите и колко струва на данъкоплатеца това измислено дело.
  Не случайно в началото на демокрацията, когато по жилищата почнаха масово да си монтират железни решетки една баба възкликнала, наблюдавайки делата на съда:
  -Как така, престъпниците на свобода, а ние гражданите - зад решетките ?!?

  кратък
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Каскети - даена е поръчка и не е притесняват да продължават да тормозят свестние хора, а наче шиши е най-невиния човек.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Тези още ли го въртят това дело.

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Безумието на каскеттурата и желанието й да се тормозят неудобните после пак ще ни излезе скъпичко. И двойното аршинче също, за "чувалите с трупове" дело няма...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мариана Кълвачева":

  В дадения случай е виновна прокуратурата. Тя повдига обвинение за всяване на паника. Жената говори за възможна поява на дефицит на лекарства. Възможност, а не липса на такива. Но прокуратурата не си даде труда да се заинтересува кой, как и кога е направил снимките на онова чекмедже. Истина ли е сниманото, ѝ постановка. И нямаше реакция на записите с гласа, приличащ на премиерския.

 6. 6 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Прокуратурата има странен критерий що е то всяване на паника.
  Едни хора, добре облечени, единият даже с военна униформа, в продължение на месеци ни убеждаваха, че яко ще се мре, че ще има трупове по детски площадки, а прокуратурата през това време изследваше нивото на река Дунав в сантиметри.
  Прекъсваха се филми, прекъсваха публицистични предавания, прекъсваха най-милото на пенсионера, а именно Али Реза,Ферхунде и т.н., за да го обработват и облъчват с медицински данни.
  Все ми се струва, че ще дойде Видовден и всеки ще отговаря за действията си.
  Да отговаря тук и сега.
  За онова, другото отговаряне, там каквото Господ реши.

  кратък
 7. 7 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Тя че е малоумна прокуратурата, малоумна е. Сега, пак те сигурно са поискали такава справка, за да покажат как регулярно са зареждани лекарства и винаги е имало за борбата с вируса. Въпросът е, защо малоумните от съдебния състав са решили, че такава справка е необходима. Не е нужно да е имало недостиг - това е предположение на човек със специални знания и доста оит в областта. Т.е. ако се иска подобна справка, съдът трябва да проучи и анализира всички кризи с лекарства през последните 15 години. Напр. имало ли е недостиг при птичия, свинския и другите видове грип, при забава на здравната каса да одобри рамков договор за някоя година - недостиг на инсулин, на препарати за лечение на хепатит, спин и др. Тогава да каже по какво по-тежката криза с КОВД, при която е обявена и пандемия, се отличава от досегашните кризи с недостиг и защо няма да доведе до такъв, а г-жата е паникьосала без основание населението. Та мисля дето подобна справка е изцяло малоумна, а съдът или няма идея какви факти са относими към състава на престъплението или просто не е могъл да откаже на прокуратурата да изиска подобна справка. Вероятно е последното и се бои, че ако не го направи ще ограничи възможността обвинението да подкрепи тезата си в съдебната фаза, но не бих се учудил и съдът да смята, че тази справка му е важна.

 8. 8 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 137 Гневно

  Професор Сербезова я дадоха на съд, нали. А оня с черните дрехи, дето казваше, че няма да стигат чувалите за трупове и ще летят хладилни камиони пълни с умрели, кога ще го осъдят за всяване на паника. Боко тиквата и той плещеше подобни простотии. и двамата са за затвора!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Съдът , предполагам по искане на каскетатурата прави нещо малоумни. Интересно, как ще се изготви подобна справка, без да интервюират всички , на които са им казали в аптеките, когато са поискали някакъв медикамент, че го няма.

 10. 10 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 478 Любопитно

  Хммм... с нетърпение чакам изборите и съставяне на парламент и превителство. Крайно време е и е наложително някои от дебилите в прокуратурата да бъдат отстранени от работа и да им се повдигнат обвинения. До кога българският народ ще плаща за кретенските им мераци и амбиции, до кога ще се ръководят от правилото, дайте да работим, нищо, че кипи безсмислен труд. Алоооо от прокуратурата начело с главния Каскет гешеф, народа ни плаща за грешките ви, както и заплатите ви.
  До кога ще служите на политици и олигарси, а не на страната ни?
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 11. 11 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 976 Весело

  А "Алфа рисърч" кога ...?

  От идиоти отговор не чакам
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  До коментар [#9] от "zegi":

  Справката мога да я съставя още сега, и ще е празна, още повече, че се появиха лекарства, които имаха проблеми с състава, и сега отново са на линия, като широкопопулярните валтензините. Както и да е, "дърпаме на една страна" делото на прокуратурата, но на тази каква и беше работата, да се изтъпани по телевизията, и да ръси небивалици? Да си спомниш кога друг път си гледал председател на съюза на фармацевтите по телевизията, съюз който си прибира по 120 лв. от всеки един магистър-фармацевт, които са над 4 000, и то задължително, щото иначе не може да практикуваш!? Или май си правеше ПР кампания, защото едновременно бе кандидатствала на два поста - българският съюз на фармац. и европейският такъв?! Спечели, ние знаем как, българското място, без никой да разбере, че в същият момент се кандидатира и за стола на европейският съюз?! Аз това го разбрах от "Дневник". Това е нагло, бюрократично!
  Така са свикнали разни другари и другарки.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Едно позорно действие на прокурор е повдигането на такова обвинение срещу уважавана личност.

 14. 14 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Пореден кьорфишек откъм Гешев, който ще прави смех в няколко съдлища и ще губи времето на наказателните състави.
  Видните юристи на Каскета не могат да сглобят читаво обвинение за наркодилъри, перачи на пари и убийци, та Сербезова ще осъдят, видиш ли.
  Ама нормално, от тях се искат действия, каза Гешев, не резултати. За резултатите нали има кой да е виновен - съдът. Ние ги хващаме, те ги пускат, което бе опорка още на Боко навремето - в опит да оправдае тъпотата и некадърността на държавно-частно-охранителните си структури МВР, ДАНС, МАНС, ШМЕНТ и самата Главна каксетрура.

 15. 15 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Прокурорският фарс с тъй нареченото всяване на паника успешно се е превърнал в съдебен. Пълен абсурд, тотална идитщина е да се води съдебно дело за изказано мнение, няма никакво значение по какъв въпрос.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 16. 16 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#8] от "Котаракът в чизми":

  Ей сега налетяха ковидарите да ти цъкат минуси :) Всичко друго може да е всяване на паника, но Ковида е свещен! Даже колкото повече трупове и чували предвиждаш, толкова по-добре и по-правоверно!

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Тези още ли го въртят това дело.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Ами,когато започна делото,тя беше Стоименова,сега е Сербезова,а пък докато завърши делото,един Бог знае как ще се казва.

 18. 18 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 243 Гневно

  Самият факт, че трябваше да ходя до Одрин за онколекарство е показателен ...

  След ГРОБ е пълна разруха..

 19. 19 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 947 Неутрално

  ...... Интересно, как ще се изготви подобна справка, без да интервюират всички , на които са им казали в аптеките, когато са поискали някакъв медикамент, че го няма.
  —цитат от коментар 9 на zegi


  Много лесно се изготвя подобна справка.
  Не е необходимо и да се правят интервюта с клиентите.
  Аптеките има електронни системи които отчитет слкадовите наличности на всеки един медикамент не само по ден, но и по час.

 20. 20 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Ех, да беше действала прокуратурата с такава злоба и страст срещу Пеевски и Борисов, цена нямаше да има!

 21. 21 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Съдът , предполагам по искане на каскетатурата прави нещо малоумни. Интересно, как ще се изготви подобна справка, без да интервюират всички , на които са им казали в аптеките, когато са поискали някакъв медикамент, че го няма.
  —цитат от коментар 9 на zegi


  И защо справката е за период една година след предупреждението на Сербезова? Към момента на изказването ѝ наистина беше паника (благодарение на ЩАБа), като се изкупуваше какво ли не - тоалетна хартия, брашно, захар... И нейното бе загриженост, че благодарение на тези сигнали ще се стигне и до дефицит на лекарства. Сега ако се окаже по данните на исканата справка, че дефицит на лекарства е нямало, ще се осъди Сербезова за всяване на паника? След нейното предупреждения отговорните фактори са се стреснали и са увеличили доставките на лекарства, така че да не се стигне до дефицит.

  Сам съм, други няма...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK