Регионалният министър откри, че по лот от "Хемус" се работи незаконно

Регионалният министър откри, че по лот от "Хемус" се работи незаконно

© Цветелина Белутова, КапиталЛот шест от магистрала "Хемус" все още няма получено разрешително за строеж, но въпреки това държавното дружество "Автомагистрали" е получило авансово 111.5 млн. лв. за него, разположило е строителна техника в района и дори е направило незаконни изкопи близо до бъдещия пътен възел с пътя Велико Търново - Русе. Това съобщи днес служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова пред журналисти, цитирана от БТА. Лот 6 е с дължина 32.6 километра и се намира между разклона за Павликени и пътя Велико Търново - Русе. Проектът е оценен на 271 млн. лв.

Лот 6 на "Хемус"

© magistralahemus.bg

Лот 6 на "Хемус"


Според Комитова парите са дадени по сключен договор от 22 май 2020 година и са за доставка на материали и изделия. Министърът посочи, че за обекта е направен Подробен устройствен план, който е влязъл в сила на 8 февруари тази година. Следващите стъпки са изготвяне на техническия проект на пътя и получаване на разрешение за строеж, като процедурите могат да отнемат между една и пет години и чак след това да започне работа.


Проверка на Сметната палата показа, че около 1.5 млрд. лева са дадени авансово на "Автомагистрали" за проекти, които ще започнат да се строят след 4-5 години. Тази практика беше повод да се смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" преди няколко седмици. През тази седмица беше сменено и ръководството на "Автомагистрали".


Според Комитова държавата има нужда в момента от тези пари в момента, но няма как да си ги върне. От "Автомагистрали" ЕАД, коментираха, че в случая с лот 6 машините са поставени на паркинг, за да са в готовност за работа, въпреки че още вървят отчуждителни процедури.


Говорителят на правителството Антон Кутев, коментира, че в казуса трябва да се намеси прокуратурата възможно най-бързо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK