Стойчо Кацаров: Работата с невписването на ръководството на болница "Лозенец" е нагласена

Стойчо Кацаров: Работата с невписването на ръководството на болница "Лозенец" е нагласена

© Надежда Чипева, КапиталАгенцията по вписванията, която е трябвало формално да регистрира назначаването на новото ръководство на болница "Лозенец", умишлено се е забавила, твърди служебният здравен министър Стойчо Кацаров в ефира на Би Ти Ви. По думите му Агенция по вписванията е изчакала отстраненият заради данни за незаконни трансплантации проф. Любомир Спасов да подаде възражение по съдебен ред.


"Агенцията е изчакала да стартира процедурата по вписване до минутата - тъй като там се регистрира и по минута - до минутата, в която е подадено възражение. В продължение на два дни тя е чакала да се пусне възражението, за да откаже", твърди Стойчо Кацаров и заключи, че "тази работа е нагласена".


Така решението за новото ръководство ще се забави, докато има съдебно решение. Сюжетът с процедурите около освобождаването на старото ръководство и назначаването на новото стана повод по-рано в сряда служебният министър Стойчо Кацаров да призове колегата си в правосъдното ведомство да направи проверка. Тя се очаква да осветли дали директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева е превишила правомощията си, тъй като институцията не е направила вписването.
Кацаров отново бе питан и за пенсионирането - съответно освобождаването от директорския пост в Националния център по заразни и паразитни болести - на проф. Тодор Кантарджиев. За втори път в рамките на един ден служебният здравен министър обяви, че няма да променя решението си.


"Това е подход, който съм възприел по отношение на цялата администрация, включително дирекции, служители на здравното министерство. Смятам, че така е правилно: хората, като станат на седем години да ходят на училище, като станат на 20 да ходят в университет, като навършат пенсионна възраст - да се пенсионират", казва Кацаров.


Говорим за административна длъжност. Никой не пречи на лекарите да работят като лекари и до по-късна възраст. Никой не спира учените да продължат да работят до преклонна възраст.


Стойчо Кацаров ,

служебен министър на здравеопазването


Той повтори, че служителите на държавната администрация се пенсионират, когато навършат възрастта за това. Обяви, че временният директор на центъра по заразни и паразитни болести (до провеждането на конкурс) проф. Ива Христова е предложена за поста от проф. Кантарджиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK