ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

ГЕРБ не одобри стари сгради в София пак да станат детски градини

Сградата на Центъра за изкуства в "Надежда" е бивша детска градина.

© Максим Караджов

Сградата на Центъра за изкуства в "Надежда" е бивша детска градина.Сградата на Центъра за изкуства, култура и образование (ЦИКО) в кв."Надежда", където се обучават 650 деца и младежи седмично, да стане отново детска градина, каквато е била в миналото. Бивш филиал на ясли в партера на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 15 и зала, сега за културни събития, на бул. "Цар Борис III" също могат да възстановят дейността си. Това са предложения в доклад на Борис Бонев от "Спаси София", който беше отхвърлен днес от Столичния общински съвет с гласовете на ГЕРБ.


Няма как сградата на ЦИКО в кв. "Надежда" да се освободи, докато не се намери друга за школите и танцовите състави. С този мотив предложението логично отпадна, но се оказва, че Столичната община вече е кандидатствала по европейска програма за 6.5 млн. лева за строеж на нова сграда, залепена за сегашната на ЦИКО.


Каква е истината за бъдещето на ЦИКО в кв."Надежда"
"Очаква се финансиране за строеж и предоставяне на ново пространство (на ЦИКО) по европейска програма, с което да се освободи настоящата сграда. Дотогава, обаче, е нужно тези деца да има къде да продължат своята работа", заяви Малина Едрева, ръководител на групата на ГЕРБ в СОС при разглеждането на доклада в комисията по култура.


"Ние няма да излезем от сградата в "Надежда", опълчи се Марияна Тафрова, директор на ЦИКО. Тя бе изненадана, че общината подготвя бъдещото им преместване, защото досега я уверявали съвсем друго. "Общината отпусна 65 хил.лева за проекта за новата сграда, но тя е разширение на нашата, а не е за да се премести Центърът и да я освободим", недоумява Тафрова.


Проектът предвижда нова сграда (в дъното), залепена за сегашната (в близък план), визуализация.

© проектантско бюро Фрибул

Проектът предвижда нова сграда (в дъното), залепена за сегашната (в близък план), визуализация.


Проектантът: Новата ще е разширение на сегашната


Какво в крайна сметка предвижда платеният от общината проект: втора сграда-разширение, където да се премести дейността на ЦИКО или старата и новата сграда да са общо пространство за школите по изкуствата на ЦИКО? "Дневник" потърси отговор от автора на проекта, арх. Живко Железов от Варна.


"Аз съм изготвил проекта за новата сграда. Двете ще са свързани и ще функционират като една. Новата всъщност е разширение на старата - коридорите на всеки етаж ще отиват от едната в другата. Този проект е одобрен и има разрешение за строеж от Столичната община, но не спечели финансиране", обясни арх.Железов.


В проекта новата (вдясно в профил) е свързана със старата сграда (в червено в дъното), визуализация.

© Проектантско бюро Фрибул

В проекта новата (вдясно в профил) е свързана със старата сграда (в червено в дъното), визуализация.


Европейско финансиране няма, общинско - също


Европейското финансиране, за което общината е кандидатствала, не е било осигурено. "София остана резерва, защото е най-богатата община в България и можела сама да си построи младежки център", обясни мотивите за отказа Тафрова. На 24 май тя е получила писмо от зам.-кмета по строителството на София инж. Ангел Джоргов, че и общината няма ресурс за строеж на новата сграда.


Дете от школата по пиано в сградата на ЦИКО в кв. "Надежда"

© Максим Караджов

Дете от школата по пиано в сградата на ЦИКО в кв. "Надежда"


Социална служба в район "Средец" да стане детско заведение


В доклада на Бонев се посочва бивш филиал на детски ясли на бул."Евлоги и Христо Георгиеви" 15 като възможен за връщане на дейността. Становището на експертите от общината отхвърли и този вариант, тъй като площта е едва 67 кв.м и е прекалено тясно. Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков обаче намира решение и в този случай като предлага социална служба, заемаща триетажна къща на ул."Христо Белчев", да се премести в "тясната" бивша ясла, а опразнената къща да се преустрои за детска градина. Тази идея не бе обсъдена на сесията на СОС, тъй като не е част от внесения доклад.


Район "Красно село" е против, предлага друг вариант


Главният архитект Здравков и зам.-кметът Джоргов са одобрили в доклада на Борис Бонев само един обект като възможен за преобразуване в детска градина - на бул."Цар Борис III", в жк "Славия", район "Красно село". Сградата е едноетажна с площ 229 кв.м, като се състои основно от една голяма зала с предназначение за култура и изкуство. "Тя е близо до трафопост, а и недалече от нея се планира изграждането на нова детска градина, според Програмата за строителство на детски градини 2021-2023 г., приета от СОС на 12 ноември 2020 г. Това са част от мотивите, с които район "Красно село" е против предложеният обект да не се преобразува.


Вместо нея, районната администрация препоръчва филиала на ЦИКО в кв. "Белите брези" като вариант за преобразуване в детска градина. Става въпрос за партерни помещения в блокове 5 и 8 с площи съответно 163 кв.м и 155 кв.м.


Бивши ясли, собственост на МО, стоят празни


Вариантът за филиали на детски ясли в партерните етажи, предложен като бърза временна мярка от "Демократична България", бе възприет от кмета Йорданка Фандъкова. По нейно предложение бяха изменени три наредби на регионалното и на здравното министерство. Преди десетилетия това бе честа практика и в някои жилищни блокове все още са запазени обширни празни помещения и външни тераси, ползвани за детски заведения.


Вратата и прозорците на вившата ясла на бул."Ситняково".

© Максим Караджов

Вратата и прозорците на вившата ясла на бул."Ситняково".


В блок на бул. "Ситняково" 50 партерът през 80-те години е бил определен за детско заведение, но имотът е държавна собственост, стопанисвана от Министерството на отбраната. Обектът е бил за децата на военнослужещи в близкото поделение (сега там е мол "Сердика"). "Дневник" отправи питане до Столичната община дали е предприемала действия за прехвърляне на собствеността на обекта, за да го обнови и ползва, но не получи отговор.


При този вариант изискването за дворно пространство, където децата да играят, е по-трудно изпълнимо. "Партерните етажи обаче стават за яслени групи, а и всеки конкретен обект ще се преценява - ако е в близост до парк, до градина, това ще е предимство", обясни Грети Стефанова, общински съветник от "Демократична България" и бивш зам.-кмет на "Красно село". Според нея децата може да се извеждат и с бусове до паркове. Целта на тази временна мярка е бързо да се осигурят места за децата, докато се построят планираните детски градини.


До 14 юни Комисията по култура и образование на СОС очаква списък на всички сгради в София, строени или ползвани за детски градини и ясли, които могат да се върнат към първоначалната си функция. Списъкът се изготвя по информация за такива обекти, подадена от районните кметове.


Бившата детска ясла на бул. "Ситняково" има обособена тераса за игра в междублоковото пространство.

© Максим Караджов

Бившата детска ясла на бул. "Ситняково" има обособена тераса за игра в междублоковото пространство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK