ГЕРБ не одобри стари сгради в София пак да станат детски градини

Сградата на Центъра за изкуства в "Надежда" е бивша детска градина.

© Максим Караджов

Сградата на Центъра за изкуства в "Надежда" е бивша детска градина.Сградата на Центъра за изкуства, култура и образование (ЦИКО) в кв."Надежда", където се обучават 650 деца и младежи седмично, да стане отново детска градина, каквато е била в миналото. Бивш филиал на ясли в партера на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 15 и зала, сега за културни събития, на бул. "Цар Борис III" също могат да възстановят дейността си. Това са предложения в доклад на Борис Бонев от "Спаси София", който беше отхвърлен днес от Столичния общински съвет с гласовете на ГЕРБ.


Няма как сградата на ЦИКО в кв. "Надежда" да се освободи, докато не се намери друга за школите и танцовите състави. С този мотив предложението логично отпадна, но се оказва, че Столичната община вече е кандидатствала по европейска програма за 6.5 млн. лева за строеж на нова сграда, залепена за сегашната на ЦИКО.


Каква е истината за бъдещето на ЦИКО в кв."Надежда"
"Очаква се финансиране за строеж и предоставяне на ново пространство (на ЦИКО) по европейска програма, с което да се освободи настоящата сграда. Дотогава, обаче, е нужно тези деца да има къде да продължат своята работа", заяви Малина Едрева, ръководител на групата на ГЕРБ в СОС при разглеждането на доклада в комисията по култура.


"Ние няма да излезем от сградата в "Надежда", опълчи се Марияна Тафрова, директор на ЦИКО. Тя бе изненадана, че общината подготвя бъдещото им преместване, защото досега я уверявали съвсем друго. "Общината отпусна 65 хил.лева за проекта за новата сграда, но тя е разширение на нашата, а не е за да се премести Центърът и да я освободим", недоумява Тафрова.


Проектът предвижда нова сграда (в дъното), залепена за сегашната (в близък план), визуализация.

© проектантско бюро Фрибул

Проектът предвижда нова сграда (в дъното), залепена за сегашната (в близък план), визуализация.


Проектантът: Новата ще е разширение на сегашната


Какво в крайна сметка предвижда платеният от общината проект: втора сграда-разширение, където да се премести дейността на ЦИКО или старата и новата сграда да са общо пространство за школите по изкуствата на ЦИКО? "Дневник" потърси отговор от автора на проекта, арх. Живко Железов от Варна.


"Аз съм изготвил проекта за новата сграда. Двете ще са свързани и ще функционират като една. Новата всъщност е разширение на старата - коридорите на всеки етаж ще отиват от едната в другата. Този проект е одобрен и има разрешение за строеж от Столичната община, но не спечели финансиране", обясни арх.Железов.


В проекта новата (вдясно в профил) е свързана със старата сграда (в червено в дъното), визуализация.

© Проектантско бюро Фрибул

В проекта новата (вдясно в профил) е свързана със старата сграда (в червено в дъното), визуализация.


Европейско финансиране няма, общинско - също


Европейското финансиране, за което общината е кандидатствала, не е било осигурено. "София остана резерва, защото е най-богатата община в България и можела сама да си построи младежки център", обясни мотивите за отказа Тафрова. На 24 май тя е получила писмо от зам.-кмета по строителството на София инж. Ангел Джоргов, че и общината няма ресурс за строеж на новата сграда.


Дете от школата по пиано в сградата на ЦИКО в кв. "Надежда"

© Максим Караджов

Дете от школата по пиано в сградата на ЦИКО в кв. "Надежда"


Социална служба в район "Средец" да стане детско заведение


В доклада на Бонев се посочва бивш филиал на детски ясли на бул."Евлоги и Христо Георгиеви" 15 като възможен за връщане на дейността. Становището на експертите от общината отхвърли и този вариант, тъй като площта е едва 67 кв.м и е прекалено тясно. Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков обаче намира решение и в този случай като предлага социална служба, заемаща триетажна къща на ул."Христо Белчев", да се премести в "тясната" бивша ясла, а опразнената къща да се преустрои за детска градина. Тази идея не бе обсъдена на сесията на СОС, тъй като не е част от внесения доклад.


Район "Красно село" е против, предлага друг вариант


Главният архитект Здравков и зам.-кметът Джоргов са одобрили в доклада на Борис Бонев само един обект като възможен за преобразуване в детска градина - на бул."Цар Борис III", в жк "Славия", район "Красно село". Сградата е едноетажна с площ 229 кв.м, като се състои основно от една голяма зала с предназначение за култура и изкуство. "Тя е близо до трафопост, а и недалече от нея се планира изграждането на нова детска градина, според Програмата за строителство на детски градини 2021-2023 г., приета от СОС на 12 ноември 2020 г. Това са част от мотивите, с които район "Красно село" е против предложеният обект да не се преобразува.


Вместо нея, районната администрация препоръчва филиала на ЦИКО в кв. "Белите брези" като вариант за преобразуване в детска градина. Става въпрос за партерни помещения в блокове 5 и 8 с площи съответно 163 кв.м и 155 кв.м.


Бивши ясли, собственост на МО, стоят празни


Вариантът за филиали на детски ясли в партерните етажи, предложен като бърза временна мярка от "Демократична България", бе възприет от кмета Йорданка Фандъкова. По нейно предложение бяха изменени три наредби на регионалното и на здравното министерство. Преди десетилетия това бе честа практика и в някои жилищни блокове все още са запазени обширни празни помещения и външни тераси, ползвани за детски заведения.


Вратата и прозорците на вившата ясла на бул."Ситняково".

© Максим Караджов

Вратата и прозорците на вившата ясла на бул."Ситняково".


В блок на бул. "Ситняково" 50 партерът през 80-те години е бил определен за детско заведение, но имотът е държавна собственост, стопанисвана от Министерството на отбраната. Обектът е бил за децата на военнослужещи в близкото поделение (сега там е мол "Сердика"). "Дневник" отправи питане до Столичната община дали е предприемала действия за прехвърляне на собствеността на обекта, за да го обнови и ползва, но не получи отговор.


При този вариант изискването за дворно пространство, където децата да играят, е по-трудно изпълнимо. "Партерните етажи обаче стават за яслени групи, а и всеки конкретен обект ще се преценява - ако е в близост до парк, до градина, това ще е предимство", обясни Грети Стефанова, общински съветник от "Демократична България" и бивш зам.-кмет на "Красно село". Според нея децата може да се извеждат и с бусове до паркове. Целта на тази временна мярка е бързо да се осигурят места за децата, докато се построят планираните детски градини.


До 14 юни Комисията по култура и образование на СОС очаква списък на всички сгради в София, строени или ползвани за детски градини и ясли, които могат да се върнат към първоначалната си функция. Списъкът се изготвя по информация за такива обекти, подадена от районните кметове.


Бившата детска ясла на бул. "Ситняково" има обособена тераса за игра в междублоковото пространство.

© Максим Караджов

Бившата детска ясла на бул. "Ситняково" има обособена тераса за игра в междублоковото пространство.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Ненакрадоха се тези гербери.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Мутрите срещу Народа, за пореден път... Пак гласувайте за тях

 3. 3 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Съгласен съм,че ЦИКО е важен , но сега много по-важно е децата да ходят на градина или ясла за да могат родителите им да работят.

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Десетина години слушаме обещания от Фандъка. А частните градини потриват доволно ръце.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Това е защото никой не предлага да се върне вдуетажната къща дадена за смешен наем на гербаджията Георги Харизанов:
  https://bird.bg/harizanov-tim/
  Фирма на Георги Харизанов плаща 416 лв. наем на Софийска община за двуетажна къща

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  А каква детска градина може да стане:
  https://bird.bg/harizanov-construction/
  Google разкри незаконно строителство и сеч в общинския имот нает от Харизанови

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Фирма на Харизанови завлякла НАП с 1,4 милиона и се настанила в евтината общинска къща?
  https://bird.bg/harizanov-rea-best-brands/

 10. 10 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Бравос на ГЕРБ!
  В тях и в Ицето ми е надеждата!🐪

  Много съм прост
 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Смешки. Терасата на последната снимка за деца ли е? Отгоре пушачите да си хвърлят фасовете върху дечицата? Или тинейджърите да мятат кенчета от бира?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Действително.
  От стара сграда МОЧА, в Княжеска градина, градина не става.

  След демонтаж и транспорт на парчета в Музей, Освобождава терен.
  Тогава.

  Детска площадка градина в сърцето на Княжеска градина в сърцето на Град градина
  що расте и младее напук на стари сгради, корупционно "саниране" и мрачни противни небостъргачи. Какво по-хубаво.

  ГЕРБ одобри демонтажа на кмета рабдеятел за МОЧА,
  от късмета зам. председател на ГЕРБ.

  Решителна стъпка в правилна посока.
  Антитоталитарна.
  Антифашистка.
  Антикомунистка.
  Анти антидемократическа.

  Простичко казано: демократична.

  В съзвучие с гласове на "Демократична България", "Републиканци за България",
  Европа и ЕС в България и наоколо, за Човешки права на Народите.

  "ГЕРБ не одобри стари сгради в София
  пак да станат детски градини"

 13. 13 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Отчаяни ходове на Фанданка.
  Късно е либе за китка.

 14. 14 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Проф. Кантарджиев, като беден пенсионер,
  може да отвори 1-2 детски градини:

  „579 937 лв. депозити, 4 апартамента от държавна заплата
  и парцел в Горна баня, купен за 2,5 евро на кв.м декларира Кантарджиев“, 19.06.2021 г. - 19min.bg/galleries/7/13109_13110.html

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5173 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бай Ганьо":

  +++++++++++++

 16. 16 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Ха, в това ЦИКО бях някога на детска градина. 79-81г. И тогава нямаше места та някои групи бяха изнесени на филиали из съседните блокове. А оттогава в квартала закриха поне 3 градини. Новите блокове никнат като гъби . Ами няма да има места...

  Dum Spiro, Spero
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Резервиран терен, за Пацо Терасата.
  Консул в Бацелона, Испания.
  Когато (ако) се завърне: да приема приеми и аристокрация.

  Тераса: Кулминация над триетажен Пацов мезонет.
  Експроприирана от мултиетажно мултфамилна жилищна сграда.
  В името на Народа.

  Ма може на Войвода на МРО да е терасата.
  Вътрешен македонец против Народа Български.
  Против България в Интернационален ЕС и Интернационално НАТО.

  Бай войвода е зает и не ползва си тераса.
  Против СРМ зает е в мисия аскерокрасна.

  С сандвичи в единя дожоб и пашпорти в джоба втори,
  патреотска реч говори и за избор наш гатови

  До коментар [#11] от "chichka":

  Смешки. Терасата на последната снимка за деца ли е?
  Отгоре пушачите да си хвърлят фасовете върху дечицата?
  Или тинейджърите да мятат кенчета от бира?

 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 539 Любопитно

  Интересно е да разберем колко струва на общината издръжката на едно дете в детска градина . Това можем да разберем само от общинските съветници или от журналистите , съмненията ми са че се дават много над хиляда лева за едно дете .Ако това е така ,общината може да сключи договори с частните детски градини и да им плаща пълната такса сега е около 700 - 750 лева .Това ще е много по евтино от сегашното положение да се дават милиони за строежи на нови и поддържането на старите детски градини .

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не, те си признаха пред НС 45.
  Не гласуване ги плаши,
  а последствията от гласуване:
  Народен съд! Това.

  Признат страх = полвин страх.
  Призната вина = полвинка.

  Ма те искат 100% амнистия с претекст
  невиновата невменяемост

  До коментар [#2] от "Бай Ганьо":

  Мутрите срещу Народа, за пореден път...
  Пак гласувайте за тях

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Мизерни активи в сравнение с олигархически ;)

  Бойко от Банкя имаше банка... СИК или нещо подобно.
  Пеевски... КТБ... или подобна.
  Божков управляваше (против себе си) взятки за милиони
  в полза на висше стоящи.
  ...

  Кантарджиев по национални телевизии,
  с маска на темето, препоръчваше против ковида
  маски и витамини.

  Несериозно "олигархическо" занимание

  До коментар [#14] от "Боян Баянов":

  Проф. Кантарджиев, като беден пенсионер,
  може да отвори 1-2 детски градини:

  „579 937 лв. депозити, 4 апартамента от държавна заплата
  и парцел в Горна баня, купен за 2,5 евро на кв.м декларира Кантарджиев“, 19.06.2021 г. - 19min.bg/galleries/7/13109_13110.html

 21. 21 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Бонев все предлага едно или друго важно да влиза в новините няма лошо. Но защо кандидат кметът от ДБ на избори 2019 и днешен общински съветник архитект Игнатов няма нито едно изказване или предложение в СОС за изтеклите две години и това е феномен какво мисли партията

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  "София остана резерва, защото е най-богатата община в България и можела сама да си построи младежки център"

  София не е най-богата община, а общината, няколко пъти по-богата от втората и третата по класация. В същото време малките общини в страната нямат достатъчно средства дори публична тоялетна с дупка да си построят.

  И като имаме предвид написаното в предишния абзац, защо се учудваме, че повечето жители на тези малки общини масово се преселват в богатата София? Защо никой не им помага да се развиват и да получават нормални доходи в родните им малки общини? Дави кажа ли защо?

  Защото в последните 12 години всички европейски пари се наливат в София и големите градове. Над 80 % от парите за строежа на метрото е от европейски пари и "Региони в развитие". Същото важи за Пловдив, Бургас, Варна и т.н. Защо ли се получама това абсурдно изкривяване? Защото, случайно или не, именно в големите градове живее основният електорат на ГЕРБ. В малкит общини нито има достатъно електорат, нито достатъчно привърженици на ГЕРБ.

  Затова - наливай всички европейски пари в София! Имаше дори опити за прецакване на правилата - София дълго време се опитваше да се "вреди" в Северозападния регион, за да бъде по правилата "изоставащ регион" и да взима повече пари. Но този номер вече не минава и изведнъж София стана официално от "изоставащ регион" в най-богатия. Затова вече е на опашката за европейски пари.

  Много се смея на онези "баш кореняци софиянци", които обичат на наричат придошлите "селяни", говорят за връщане на жителство и разни други дивотии. Същите "баш софиянци" не могат да си спомнят баба им и дядо им от кое забутано балканско село са дошли в София с една бохча дрехи на гърба, но гордо казват, че са "кореняци софиянци" и се считат за богопомазани. Същите тези "кореняци" с пълни шепи черпят от благата на европейските пари, които би трябвало да бъдат давани на малки бедни общини. Но не! Същите "кореняци" си искат европейските пари и да гонят "селяните" обратно на село.

  Ами, не става така. Или София ще затъне, когато европейските пари отиват в малки общини, но това в следващите 50 години ще предизвика отлив на пришълци в самата София, или всичките пари ще идват в София, а с тях и цяла България ще се пресели в града.

  Хората следват парите и благата! Остовно правило от пещерняците насам. Всеки човек иска да живее там, където има изобилни блага, отлични условия и големи доходи. Никой не иска да живее в малсо село без блага и без доходи. Когато парите потеглят към малките общини и подобрят живота на хората там, тогава същите хора ще останат да живеят там, да си пращат децата в тамошни детски градини, а няма да прииждат в София. Но щом това не може да стане, хората от малките общини ще прииждат в София, ще раждат децата си в София и ще пълнят яслите и детските градини в София.

  Който разбрал, какво искам да кажа, разбрал.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Смешки. Терасата на последната снимка за деца ли е? Отгоре пушачите да си хвърлят фасовете върху дечицата? Или тинейджърите да мятат кенчета от бира?
  —цитат от коментар 11 на chichka


  Масово частните детски ясли и градини ползват подобни вътрешни дворове и тераси. А родителите им плащат по 1000 лева на месец.

 26. 26 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Да се прави градина на мястото на ЦИКО е просто безумие. Това е едно от малкото места, където децата в един подобен квартал могат да се развиват сценично. А и там го правят на високо ниво.

  Трябва да се строят нови градини в целия град, а не да се търсят такива аварийни решения с цената на съсипване на бъдещето на други деца.

  preklara rara
 27. 27 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Всяко решение, взето от тиквите, калинките и кърлежите е противонародно, затова и България е на първо място на всяка отрицателна класация. Така че, мнението на всеки един гробаджия е вредно за обществения интерес.

 28. 28 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Половин България пустее-с разкошна природа и добър климат.Чудя се на нашите"държавници"-защо не развиват регионите,а се налага да бутаме децата по разни мазета и партерни етажи да растат:(

 29. 29 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 133 Неутрално
 30. 30 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#16] от "gargamel":

  аз бях малко по рано, но на отсрещния тротоар, където е сега билата...голяма хубава дутска градина, но май при янчулев или софянски стана удин голям изкоп дето седя 10години и сега вече емол надежда...та те така😒

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 31. 31 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Да се прави градина на мястото на ЦИКО е просто безумие. Това е едно от малкото места, където децата в един подобен квартал могат да се развиват сценично. А и там го правят на високо ниво.Трябва да се строят нови градини в целия град, а не да се търсят такива аварийни решения с цената на съсипване на бъдещето на други деца.
  —цитат от коментар 26 на edin slep


  бъдещето на доста деца и родители се съсипва, защото няма места в градините. Родителите или си остават удома или късат голяма част от дохода си. Кой остава удома? - жените. Какво се случва - не трупат осигурителен стаж, не са социално въвлечени в обществото поради това, че нямат социални контакти на работното място Не рбаотейки тези хора плащат по-малко данъци, осигуровки, генерира се по-малко БВП, с което има по-малко пари за други дейности на държавата. . В крайна сметка като пенсионери ще са социален случай, защото са се осигурявали с по-малки суми. Изборът е неприятен, обаче пред това деца да не се социализират в ранните си години и просто други да нямат възможност да се изявяват културно...обществото губи двойно от децата, които не са приети в градини. Чакам да ми се обясни как художественото развитие на децата от ЦИКО вдига БВП повече отколкото майките, които ще работят, ще плащат данъци и осигуровки и ще имат по-висок разполагаем доход, от който ще плащат ДДС и да си помислят за още едно дете.

 32. 32 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Да се прави градина на мястото на ЦИКО е просто безумие. Това е едно от малкото места, където децата в един подобен квартал могат да се развиват сценично. А и там го правят на високо ниво.Трябва да се строят нови градини в целия град, а не да се търсят такива аварийни решения с цената на съсипване на бъдещето на други деца.
  —цитат от коментар 26 на edin slep


  бъдещето на доста деца и родители се съсипва, защото няма места в градините. Родителите или си остават удома или късат голяма част от дохода си. Кой остава удома? - жените. Какво се случва - не трупат осигурителен стаж, не са социално въвлечени в обществото поради това, че нямат социални контакти на работното място Не рбаотейки тези хора плащат по-малко данъци, осигуровки, генерира се по-малко БВП, с което има по-малко пари за други дейности на държавата. . В крайна сметка като пенсионери ще са социален случай, защото са се осигурявали с по-малки суми. Изборът е неприятен, обаче пред това деца да не се социализират в ранните си години и просто други да нямат възможност да се изявяват културно...обществото губи двойно от децата, които не са приети в градини. Чакам да ми се обясни как художественото развитие на децата от ЦИКО вдига БВП повече отколкото майките, които ще работят, ще плащат данъци и осигуровки и ще имат по-висок разполагаем доход, от който ще плащат ДДС и да си помислят за още едно дете.

 33. 33 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Ако има желание, ще се намери и решение.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK