На живо

Политическото напрежение: Държавните фирми проверяват за договори със санкционираните (хронология)

Политическото напрежение: Държавните фирми проверяват за договори със санкционираните (хронология)

© Юлия ЛазароваТрябва да се идентифицират всички юридически лица, които се контролират от трите физически или 64-те юридически лица, санкционирани от закона "Магнитски"", каза министърът на финансите Асен Василев след днешното заседание на Министерски съвет. От всички министерства са дадени указания предприятията, които са с над 50% държавно участие и всички структури да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков пък извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД и фонд "Земеделие".


"Дневник" проследи важните политически новини. Вижте ги в хронологията.
Явор Гечев: В Министерството на земеделието пари няма

"Няма пари в земеделското министерство, а вследствие на кризата от COVID-19 много сектори изпитват затруднения, розопроизводството се срина", обяви пред журналисти в Пловдив служебният зам.-министър на земеделието Явор Гечев, цитиран от "Дарикнюз".


Допълва, че няма нито един свободен лев за допълнителни мерки, които могат да се отворят. По думите му всички средства за годината са или издърпани напред или са изхарчени. "Опитваме се да наваксаме всичко, което е актуално, защото периодът е изключително чувствителен. Амбициите ни са не просто да кърпим дупки, а да оставим законодателни инициативи и стратегии. Ще се опитаме да оставим добро наследство на следващия кабинет, решения, а не проблеми", коментира той.

Карадайъ е казал, че Турция е прародина на българските турци, според евродепутат от ДПС

Политическото напрежение: Държавните фирми проверяват за договори със санкционираните (хронология)

© Юлия Лазарова


Като "претоплена манджа" определи пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк темата с изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на посещението му в Турция, по което отношение взе президентът Румен Радев. Тезата на Кючюк е, че смисълът е бил пренесен неправилно в България, което е било уточнено и от Анадолската агенция.


"Г-н Карадайъ каза "родината на българските турци е земята, където са родени, именно България. Те гледат на Турция като своя прародина (използваната дума е anavatan - бел. ред.)" Оттам идва голямото тълкуване. Същото бихме могли да кажем за етническите българи, които живеят в Украйна, Молдова, Западните покрайнини, които казват, че България е тяхната прародина. Но те живеят в пределите на днешна Сърбия, Молдова, Украйна и никой не поставя тяхната лоялност под съмнение", коментира Кючюк.


Според него лоялността на ДПС към България не може да се поставя под съмнение.

Земеделският министър смени ръководството на "Напоителни системи"

Христо Бозуков - в средата на кадъра

© Юлия Лазарова

Христо Бозуков - в средата на кадъра


Министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД. С протоколно решение на министъра са освободени Снежина Динева, Пламен Иванов и Силвия Русинова. До провеждане на конкурси за членове на органа на управление на дружеството на техните места са назначени съответно Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов.


Назначеният одит е установил нередности и организационни пропуски в управлението на дружеството. За констатираните проблеми в "Напоителни системи" ЕАД министър Христо Бозуков бе уведомен след възлагането на одитна проверка, започнала на 25 май 2021 г.

"Трябва да се идентифицират всички юридически лица, които се контролират от трите физически или 64-те юридически лица, санкционирани от закона "Магнитски"", каза министърът на финансите Асен Василев след днешното заседание на Министерски съвет.


От всички министерства са дадени указания предприятията, които са с над 50% държавно участие и всички структури да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. "Все ще нямаме обратна връзка какви и доколко такива договори съществуват", каза Василев. Добави, че продължава работата по други лица, които са били в управителни, контролни органи или съдружници и продължават да имат връзка със санкционираните.


Вчера Министерството на финансите разпространи допълнителен списък с 34 фирми, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски". Преди седмица Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ наложи санкции на шестима българи заради корупция, като сред тях са Васил Божков и бившият депутат от ДПС и медиен издател Делян Пеевски.

Правителството дава 16 млн. лева на туроператори със задължения по неосъществени пътувания

Политическото напрежение: Държавните фирми проверяват за договори със санкционираните (хронология)

© Юлия Лазарова


На днешното заседание на Министерски съвет е прието постановление, което урежда реда и начина, по който ще се отпуска държавна помощ на туроператорите, насочена към крайните потребители, съобщи Даниела Стоева, заместник-министър на туризма.


Става дума за изплащане на втора част от планирани за бранша 51 млн. лева. Остатъчната сума е 16.4 млн., те ще бъдат разпределени към компаниите, които дължат пари на потребителите. Размерът на финансирането ще е до 15% от оборота за 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания. Процедурата за приемане на документи започва от 1 юли. Очаква се в края на юли да започнат изплащани парите.


"Това ще даде сигурност за бизнеса и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети, които вследствие на епидемията на COVID-19 нямаха възможност да осъществят своите пътувания още от март миналата година" каза Стоева.

Даниел Митов: Служебният кабинет не е изнесъл нещо кой знае какво

Политическото напрежение: Държавните фирми проверяват за договори със санкционираните (хронология)

© Велко Ангелов


"Служебният кабинет не е изнесъл нещо кой знае какво, от което да се притесняваме. Ще се окаже, че нито липсват пари, всичките неща, които говорят, са правени по закон. Ако има истински нарушения, да ги внасят по институциите", каза пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Добави, че на служебните министри не им е работа да се занимават с "подобни неща", а да организират избори, като в това се проваляли драматично. Определи служебното правителство като озъбено, озлобено и реваншистко, а целта била да се удари ГЕРБ преди изборите.


Според Митов темата със снимките на кюлчета в чекмеджето на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се е изтъркала. "Целият разговор около наложените санкции на САЩ е каква реформа правим в правосъдието и какво е взаймодействието на държавата и бизнеса. Санкциите на САЩ се ползват да бъдат удряни бизнеси, които очевидно ще трябва да освободят пазарна ниша, където да се наместят хора свързани с Румен Радев и служебния кабинет", каза Митов.

Манолова предоставя на вътрешния министър доказателства за подслушване

Политическото напрежение: Държавните фирми проверяват за договори със санкционираните (хронология)

© Юлия Лазарова


На среща в 12 ч. днес лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова ще представи на вътрешния министър Бойко Рашков документи, доказващи подслушване на офиса на организацията. Пред БНТ тя зададе въпроса на чие бюро са отивали папките с информация, като допусна понастоящем подслушването да продължава. Манолова заяви, че е важно операцията "Чисти ръце", която е започнал в службите Бойко Рашков да продължи.


Манолова твърди, че исканията и разрешенията за прилагането на специални разузнавателни средства, с които са били подслушвани политици, са незаконни.


"От формална гледна точка всичко е наред. Прокуратурата иска, твърди държавен преврат и Специализираният съд го разрешава. Въпросът е как е мотивирано това искане. От СРС-тата, които са в публичното пространство се вижда, че няма абсолютно никакви доказателства никакви факти за участия в такива действия. Самото искане е незаконно и самото разрешение е незаконно", заяви Манолова


Манолова коментира и санкциите на САЩ по закона "Магнитски". Според нея на описанието за длъжностно лице и партиен лидер, подкупвано от бизнесмена Васил Божков отговарят двама души – Бойко Борисов и Красимир Каракачанов.


Манолова говори и за другия бизнесмен, санкциониран от САЩ - Делян Пеевски. "През 2013 г. управляващата коалиция бе БСП – ДПС, Пеевски беше официално предложение, а това бе тежка политическа грешка. От 2014 г. досега Борисов управлява задкулисно с Делян Пеевски. Той даде възможност на всички тези олигарси, споменати в доклада, да участват в управлението на държавата, да разпределят порциите на неговата софра. Крайно време е пипалата на този октопод да бъдат пресечени", каза тя, като не отговори конкретно дали съжалява за думите си, че тя е предложила Делян Пеевски за председател на ДАНС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK