Носенето на маски на някои закрити места ще отпадне за ваксинирани

Носенето на маски на някои закрити места ще отпадне за ваксинирани

© Велко АнгеловВ началото на предстоящата седмица Министерството на здравеопазването ще отмени задължителното носене на маски на някои закрити места. Това обяви на брифинг зам.-министър Александър Златанов, като изрично посочи спортни зали, фитнеси, фризьорски салони, малки магазини и офиси с до седем души.


Изискване, за да не се носят маски, ще е хората да са ваксинирани срещу COVID-19. Златанов не влезе в детайли как ще се контролира ефективно спазването на готвените облекчения. От отговора му обаче се разбра, че до голяма степен ще се разчита на съвестта на хората.


Точните изисквания за носенето на маски ще бъдат обявени в понеделник или вторник, твърди зам.-министърът на здравеопазването. Като аргумент за разхлабването на мерките се посочват ниската заболеваемост - под 50 нови заразени на 100 хил. население за 14 дни, обяви Златанов - и "настъпващите горещини". (Може ли ваксинираните да разпространяват коронавируса четете тук)


Къде с маска, къде без
Като цяло облекчението за неносене на маски от началото на следващата седмица е възможност за работещите в посочените закрити места, не за клиентите. Но трябва служителите да са ваксинирани.


Във фитнесите и спортните зали сега е задължително за работещите в тях да покриват носа и устата си. С промяната в заповедта това ще отпадне, ако са ваксинирани. За клиентите обаче и досега няма изискване за носене на маски с обяснението, че те извършват физическа активност. Така от обяснението на Златанов се разбра, че предимството на ваксинирани посетители ще е в това да не носят маските в общите части на местата за спорт на закрито - докато например се преобуват или преобличат.


В малките магазини и заведения служителите няма да е нужно да носят маски, ако са ваксинирани. Клиентите обаче ще продължават да носят предпазни средства, независимо дали имат поставени дози срещу COVID-19.


В отговор на въпрос на "Дневник" Златанов обяви, че се обмислят още предимства за ваксинираните срещу COVID-19, но не посочи какви възможности са предмет на обсъждане.


Това е първата стъпка. Не сме конкретизирали, но ще търсим вариант да имат и други предимства.


Александър Златанов,

зам.-министър на здравеопазването


Носенето на маски ще остане задължително в големите магазини, сградите на администрацията, които Златанов определи като "рискови зони", защото не може да се контролира потокът от хора, които влизат и излизат. Носът и устата следва да са покрити с маска (шалове и шлемове отдавна не са разрешени) и на открити обществени места, когато не може да се спазва дистанция от 1.5 метра.


Доказателство: сертификат


За да не се носи маска на някои закрити места, човек ще трябва да е ваксиниран. Това ще се доказва, като се покаже ваксинационният сертификат - без значение дали човек го притежава в българския или европейския му вариант. Тъй като заповедта ще бъде публикувана през следващата седмица, може засега да се предполага, че проверка на сертификатите следва да се прави от хората в търговските обекти.


Тяхната съвестност към носенето и неносенето на маски пък следва да се контролира с проверки на регионалните здравни инспекции. По думите на Златанов всяка РЗИ в страната има по около 40 инспектори, което е крайно недостатъчно за всеобхватен контрол. В контрола се заявява, че ще се включват служители на МВР, както и общински.


Малко ваксинирани, много облекчения


Александър Златанов отбеляза, че ако продължават положителните тенденции на слабо разпространение на коронавируса, ще има допълнително облекчаване на мерките. Той не посочи какво конкретно има предвид. В България почти вече няма забрани заради коронавируса - на практика останаха носенето на маски и намаленият капацитет, с който се работи в областта на културата, забавленията, спорта (поне формално).


На фона на това България продължава да е последна по ваксинации в Европейския съюз, при това с много голямо отстояние от другите страни. Със завършен ваксинационен цикъл са около 11% от населението, една доза са получили приблизително едва 15%


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK