Здравното министерство заговори за злоупотреби и в "Пирогов"

Здравното министерство заговори за злоупотреби и в "Пирогов"

© Георги КожухаровЗдравната каса проверява случаите на около 900 пациенти, лекувани от COVID-19 в "Пирогов", които по документи са постъпили отново там месец след изписването си с други проблеми. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Подозренията са за т. нар. източване на здравната каса - за дадена медицинска дейност да се получават публични средства, без да е извършвана такава.


Пред журналисти Петров заяви, че проверката не е приключила, но засега подозрителни за злоупотреби са около 300 пациенти, които след като са лекувани от коронавирус в "Пирогов" и около месец след като са изписани, по документи са постъпили отново в лечебното заведение. Вторият път те са лекувани по "други клинични пътеки, главно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност".


"На този етап има пациенти, които са казали, че не са лежали там, нямат по първоначални данни и такива диагнози", обяви Петров. В отговор на въпрос на "Дневник" той допълни, че не смята за възможно толкова много пациенти да са развили като усложнения след лекуване от COVID-19 цироза или бъбречна недостатъчност.
"Здравната каса работи по методология, която засича рисковите изпълнители и подозрителни хоспитализации. Тя не може да отиде да провери всички болници и всички болни", каза Петров в отговор на въпрос дали има подобни междинни констатации и за други болници в страната.


Зам.-министърът на здравеопазването обяви, че в хода на проверката в "Пирогов" се очаква да се изясни дали предполагаемите нарушения са на "определени лекари и клиники, но ако са в по-големи мащаби, това говори за знания на ръководството на болницата или липса на елементарен контрол".


Позицията на "Пирогов" след първоначалното съобщаване на информацията се изчерпва с това, че "лечебното заведение е едно от най-проверяваните в странaта. В момента текат едновременно шест различни проверки".


По-късно Здравната каса разпространи съобщение с обобщение на проверките, които са извършвани от началото на годината, като може да са планови, внезапни, но и по подадени жалби. В информацията не се посочва кои от тях какви са:

- 68 проверки от централното управление на Здравната каса в държавни, общински, смесени (с държавно и общинско участие) и частни болници
- 1488 проверки от регионалните структури на Здравната каса в държавни, общински, смесени (с държавно и общинско участие) и частни болници

В съобщението на Здравната каса не се посочва конкретна информация за хода на проверките и резултатите от тях.


Пред журналисти Димитър Петров заговори за проверки и в специализираната болница за лечение на хематологични заболявания. Като причина бе посочено "лошо финансово състояние, не е добре управлявана през последните години, въпреки това на сегашния конкурс е назначен пак настоящият директор". Начело на болницата е доц. Бранимир Спасов, като зам.-министърът на здравеопазването не отговори дали ще бъде сменен. Обяви обаче, че капиталът на лечебното заведение е почти колкото са дълговете му - около 10 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK