Експерти: Шофьорът или е зависим, или е взел дрога часове преди катастрофата с Милен Цветков

Според експертизата Кристиан Николов е употребил три вида наркотици преди катастрофата с Милен Цветков - марихуана, амфетамини и кокаин.

© Георги Кожухаров

Според експертизата Кристиан Николов е употребил три вида наркотици преди катастрофата с Милен Цветков - марихуана, амфетамини и кокаин.Количеството наркотици в кръвта на Кристиан Николов е значително и показва, че или системно ги употребява и е зависим, или че е приел голяма доза непосредствено преди инцидента. Това показват резултатите от приетата днес в Софийския градски съд (СГС) съдебно-токсикологична експертиза, която установява в кръвта и урината на шофьора, причинил в катастрофа смъртта на Милен Цветков, три вида наркотици - марихуана, кокаин и амфетамини.


Вещите лица дадоха и пример - концентрацията на амфетамини в кръвта на Николов е 232 нанограма на милилитър кръв, а при инцидентно взимане на дрога тази концентрация може да бъде до 100 нанограма на милилитър кръв и до тази стойност наркотикът не оказва влияние.


Експертите обясниха пред съда, че в различни държави от Европа и света нормативно са уредени различни варианти и подход към употребата на дрога - нулев толеранс към наркотици (при който се установява единствено наличие на такива в кръвта, но не се проверява дали те са повлияли на поведението на употребилия ги), двоен (при който се проверява и концентрация на дрогата, и степен на повлияване) и трети, при който се преценява предимно влиянието.
В България толерансът към наркотици е нулев, обясниха експертите - т.е. дори и само наличието на някакви наркотични вещества в организма се счита за престъпление.


Количествата според българското законодателство и съдебна практика нямат особено значение и не се правят и тестове за това дали дрогата е оказала някакво влияние върху поведението и в каква степен. Експертите обясниха, че са измерили концентрация на амфетамини и кокаин в кръвта на шофьора, която показва, че или той е употребявал системно и е зависим, или ако употребата е инцидентна, то той е приел наркотиците до 24 часа преди инцидента.


Експертите изобщо не са правили изследвания дали наркотиците са повлияли на поведението му - не са мерили телесна температура, пулс, размер на зениците и други индикатори, които биха показали в каква степен Николов е бил под влиянието на наркотични вещества.


Експертите подчертаха, че в никакъв случай употребата на паста и чай със съдържание на канабис не могат да се отразят в кръвните проби, тъй като те се правят с други вещества, съдържащи се в канабиса. Ако има остатъци на активното вещество, то в различните продукти е под 2% - твърде малко, за да бъде засечено. Кристиан Николов и семейството му твърдят, че той е употребявал паста и успокояващ чай със съдържание на канабис, но експертите са категорични, че веществото не се разтваря във вода.


"Беше разбита на пух и прах защитната теза, че е било възможно тези наркотични вещества да са приети чрез случайна употреба на "Егермайстер", в който някой, без да знае подсъдимият, може да е сложил наркотично вещество или чрез специална, успокоителна паста, или чрез чай, какъвто той пиел. Такава беше тезата в досъдебното производство на база на обясненията, които е дал и показанията на брат му, сестра му и един от другите свидетели, които са присъствали на празненството преди катастрофата", коментира след заседанието адвокат Менко Менков, който представлява близките на Милен Цветков.


По делото дадоха показания и някои от последните свидетели - сестрата на Кристиан Николов, която разказа, че той е употребявал пастата и успокояващия чай редовно и имал такива както в България, така и в Германия, където учи. Анна Николова обясни, че брат й я учил да шофира и се чувствала спокойна, когато той е зад волана. Тя обясни, че в деня на катастрофата - 19 април м.г. и двамата са били с главоболие.


Показания даде и полицейски служител, който се е отзовал на сигнал за тежък пътен инцидент. Той разказа, че с колегата си е бил наблизо и са пристигнали за минути. Каза, че Кристиан Николов бил с една обувка, не лъхал на алкохол, но не можел да отговори адекватно на въпросите му в каква посока се е движил и какво точно се е случило. Поискал от него да представи документ за самоличност, а шофьорът започнал да търси в автомобила си, но така и не открил документите.


Делото продължава утре (11 юни) с изслушване на комплексна експертиза, изготвена от 7 вещи лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK