Ремонт ще преобрази половината баня "Овча купел" в научен център

Ремонт ще преобрази половината баня "Овча купел" в научен център

© Термално-НормалноРемонтът на минералната баня "Овча купел" да се извърши за 7.6 млн.лева, одобри днес Столичният общински съвет. Тази стойност е посочена в доклада на новия зам.-кмет по културата Мирослав Боршош за реализацията на проекта. От тези пари 4.46 млн. ще даде Столичната община. Останалите средства са по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР).


Неговият предшественик доц.Тодор Чобанов за същия проект откри през февруари обществена поръчка, но за 3.55 млн.лева. Тя бе прекратена на 13 април от самия Чобанов, заради разминавания в процедурата. Не стана ясно как е изчислена новата, по-висока цена, която се поема от общината.


"Не е ясно тези 4.46 млн.лева, които трябва да отпусне СОС, как и откъде са калкулирани", попита Альоша Даков от БСП. Никой не му отговори, макар в сесията да участваха и вносителят на доклада Боршош, и поканени експерти от Софийския университет и Музея за история на София, които са бенефициенти по НОИР.
В количествено-стойностните сметки перата за финансиране са две - с европейските пари ще се построи Център за върхови (научни) постижения в сградата на банята, а с общинските - балнеоложката част, предположи Милка Христова, съветник от БСП.


53% от сградата ще бъде за балнеология, а в другите 47% ще е Центърът като двете зони ще са във взаимна синергия, обясни Симеон Колев от ГЕРБ.


Борис Бонев: Усвояването на европейски средства е приоритет


"Има едни пари по една оперативна програма и дайте да ги усвоим чрез изграждането на научен център за върхови постижения, а не защото гражданите искат минералната вода", обобщи Борис Бонев от "Спаси София". Срокът, в който трябва да се извърши "адаптацията и реставрацията" на сградата е 31 декември 2023 г. Ако това не стане, 3.3 млн.лева по ОП НОИР ще се загубят.


Коридор в минералната баня "Овча купел"

© Термално-Нормално

Коридор в минералната баня "Овча купел"


Ограничение от само 20% стопанско ползване на инвестицията налага тази европейска програма, защото тя стимулира научната, а не търговската дейност. Това сериозно ще свие възможността за посещения на гражданите във възстановената баня. Срокът на ограничението е 15 години, считано от 2023 г.


Проф. Оля Харизанова, информатик от Софийския университет "Св. Климент Охридски", поясни, че научните лаборатории ще бъдат в подпокривното пространство и няма да се възползват дори и от тези 20% разрешена търговска дейност, а ще ги предоставят на балнеоложката част.


Банята "Овча купел" ще повтори ли съдбата на Централната


Големият риск е банята "Овча купел" да не повтори съдбата на Централната минерална баня, росочи Марта Георгиева от "Демократична България". Тя напомни, че нейното възстановяване в началото също е било представено като адаптация и реставрация, а после половината сграда стана Музей за история на София, а в другата част след дълги години на граждански протести срещу разширението на музея, вероятно ще се възстанови балнеологията.


Възложител на строежа на "научната част" в баня "Овча купел" е именно Музеят за история на София. Неговият директор доц. Венета Хаджийска отбеляза, че проектът за адаптация и реставрация на банята е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) с изричното условие за възстановяване на дейностите с минералната вода. Двете зони в сградата ще бъдат с отделни входове и няма да си пречат. На първия етаж ще е балнеологията, а Центърът за върхови постижения - на втория и третия.


С гласовете на ГЕРБ, ВМРО и част от "Демократична България" докладът на Боршош бе приет от СОС. Поисканите 4.46 млн.лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за 2022 и 2023 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK