Овчаров: Пет години след плащането е получена само част от оборудването за "Белене"

Румен Овчаров

© Юлия Лазарова

Румен ОвчаровПет години след като България е изплатила изцяло оборудването, поръчано на Русия за АЕЦ "Белене", повече от половината от него не е доставена, а доставеното се "търкаля като старо желязо", заяви в интервю пред Би Ти Ви министърът на енергетиката и икономиката в две правителства с участието на БСП и дългогодишен депутат от партията Румен Овчаров.


Преди дни съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Овчаров и съпартиеца му и бивш министър Петър Димитров за безстопанственост при реализирането на проекта за АЕЦ "Белене". През 2016 г. като обвиняеми бяха привлечени Овчаров, Димитров и наследникът им на поста Делян Добрев от ГЕРБ. Впоследствие Добрев, в чийто мандат е взето решението строителството на втора атомна централа да не се реализира и са платени парите за поръчаното оборудване, е изключен от обвинението, материалите срещу него са отделени в друго производство, за което не се знае нищо. Съдия от Специализирания наказателен съд е определил, че в обвиненията няма посочена конкретна вина на Овчаров, съобщи в началото на месеца вестник "Сега". Според публикацията съдът пита защо третият обвинен министър (без името му да се назовава) не е сред тези, чието обвинение се поддържа.


По този повод Овчаров заяви, че Делян Добрев и премиерът по това време Бойко Борисов са пряко отговорни за 300 млн. евро, които "ги няма". Той припомни, че кабинетът "Борисов 1" през 2012 г. решава да прекрати проекта за строителство на АЕЦ "Белене". Към онзи момент, по думите на Овчаров, Русия е претендирала за недоплатени 27 млн. евро. Кабинетът възложил на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Добрев да организира преговори с Русия по прекратяването. Те обаче не били проведени и месеци по-късно Русия завежда иск в международния арбитраж за 1 млрд. евро. В крайна сметка след 4 г. дела България е задължена да плати 620 млн. евро - частично за вече произведено оборудване и частично - за поръчано, което е в процес на производство. Решението на арбитража не се обжалва по неизвестни причини и веднага се плаща, отбеляза Овчаров.
По думите му България е получила произведеното към онзи момент оборудване, но и до днес не е доставена онази част, която е била поръчана. Така равносметката е, според неговите изчисления, доставено оборудване за 214 млн. евро и предплатени 340 млн. евро за недоставена до днес продукция.


"Няма ги. Не искам да кажа, че са си ги разделили с руснаците", иронизира Овчаров. Добави, че срокът за производство на една турбина е 36 месеца, а вече са минали 5 г. "Къде е безхаберието, липсата на контрол, а според мен и корупцията", попита риторично той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK