Нинова: "Съдът потвърди, чума по животните в Странджа не е имало"

Нинова: "Съдът потвърди, чума по животните в Странджа не е имало"

© Пресцентър на БСП ПловдивВърховният административен съд е постановил, че през 2018 г. чума по дребните преживните животни в Странджа не е имало. Това съобщи днес лидерът на БСП Корнелия Нинова, която определи решението на съда като признание за работата на социалистите. Преди три години чумата по овцете доведе до протести и блокиране на пътища, а неволята на десетки стопани на преживни животни се превърна в политически въпрос, в който главна роля взе именно лидерът на социалистите Корнелия Нинова.


Имаше или нямаше чума преди 3 години?


На 21 юни 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че е открито първо огнище на чума по овцете в ямболското село Воден, което се оказа и първото огнище в целия Европейски съюз. Дълго време информацията остана незабелязана, докато в един момент не се разбра, че властите избиват смятаните за заразени животни. Това доведе до бурна реакция от страна на стопаните, които излязоха на протести. По-късно представители на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите поискаха оставката на тогавашния зам.-министър на земеделието Цветан Димитров заради неадекватно поведение в кризисната ситуация. Последваха и обвинения от страна на животновъди спрямо ветеринарните власти за това, че мерките са прекалено строги и че заповедите за унищожение на животните са дошли преди да станат известни резултатите от клиничните проби.
От недоволството на животновъдите се възползва лидерът на БСП Корнелия Нинова, която направи обиколка на засегнатите села и сезира прокуратурата за случая с настояване да спре избиването на животни. Че избиването на животни е прекалено драстична мярка, заяви тогава и президентът Румен Радев.


По-късно експертната мисия на Европейската комисия посети България, за да разследва случая и констатира, че в България има чума по дребните преживни животни. Заключението на комисията беше, че мерките, които Българската агенция по безопасност на храните е предприела, са в съответствие със законодателството на ЕС и са своевременни.


Чумата - начин на употреба


Днес лидерът на социалистите Корнелия Нинова цитира част от мотивите в решението, в което се посочва, че в разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните 4219486преживни животни. По думите й това решение е доказателство за две неща - от една страна, че масовото избиване на животни е едно от най-големите престъпления на ГЕРБ в миналите мандати, а от друга - решението доказва правотата на БСП.


Корнелия Нинова се закани, че няма да остави нещата така и че ще изпрати всички доказателства по казуса до българската и Европейската прокуратури с настояване за сериозно, мащабно и задълбочено разследване.


"Искаме разследване, обективен съд и отговорност за онези длъжностни лица, които направиха това", заключи Нинова.


Председателят на Предизборния щаб на БСП и водач на листата на "БСП за България" в Ямбол Кристиян Вигенин допълни, че борбата си е струвала, справедливост има, но трябва да има и възмездие. Борбата по този казус продължава.


Той подчерта, че е нужно да се предприемат мерки, за да бъде България извадена от списъка на страните, в които има чума по дребните преживни животни. Вигенин уточни, че от 2018 г. година досега, България продължава да седи с този статут в Организацията по здравеопазване на животните - по думите му повече от 3 години предишното управление не е искало да се справи с този проблем, за да не признае греха си пред хората.


"Това е една победа - не я наричам малка, защото тя е доминото, което малко по малко ще доведе до падането и на останалите плочки от подредбата, която беше направена от кабинета на Бойко Борисов. Нашата битка продължава за хората в този регион и за справедливост - нещо, което очакват всички български граждани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK