ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Протестиращи опитаха да пресрещнат Кьовеши при срещата й с Гешев

Лаура Кьовеши пристига за среща в Министерството на правосъдието

© Надежда Чипева, Капитал

Лаура Кьовеши пристига за среща в Министерството на правосъдиетоПротестиращи пред Съдебната палата граждани са влезли в сблъсъци с полицията за кратко в опит да влязат в сградата, в която около 18.30 ч. е влязла европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщи Би Ти Ви. Тя пристигна по-рано днес в България, която е първата държава, която посещава след като европейската прокуратура започна да работи в началото на този месец.


Кьовеши е влязла в Съдебната палата през задния вход, няма информация с кого се среща, информира Би Ти Ви. Програмата й не е съобщена официално.


По-рано през деня Кьовеши се срещна с правосъдния министър Янаки Стоилов, а на излизане от сградата беше пресрещната от активистите на "Правосъдие за всеки", които разпространиха нейна снимка.

БНР съобщи, че пред сградата на Министерството на правосъдието Кьовеши е била пресрещната с плакати на български, на румънски и на английски език с призив да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев и скандирания "Гешев е позор!".


Протестите пред Съдебната палата бяха възобновени вчера по инициатива на "Боец". Искането е за оставка на главния прокурор Иван Гешев.


По-късно прокуратурата потвърди с прессъобщение, че Гешев и Кьовеши са разговаряли в Съдебната палата. От него се разбира, че Иван Гешев е поздравил Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура. Главният прокурор Иван Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност, се казва в прессъобщението на държавното обвинение.


Протестиращи опитаха да пресрещнат Кьовеши при срещата й с Гешев

© Прокуратура на РБ


Информацията на Министерството на правосъдието за разговора между министър Стоилов и европейския прокурор номер 1 е малко по-пространна.


Стоилов е отбелязал високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.


Кьовеши е цитирана да казва, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчертала, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.


Протестиращи опитаха да пресрещнат Кьовеши при срещата й с Гешев

© Министерство на правосъдието


"Г-жа Кьовеши и министър Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите й разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото", информира правосъдното министерство.


Утре Кьовеши ще се срещне с българските медии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK