Антимонополната комисия проверява ВиК - Варна за цени на услуги до 300% над пазарните

Снимката е илюстративна

© Дневник

Снимката е илюстративнаКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство срещу ВиК - Варна, за установяване на евентуално господстващо положение от страна на дружеството монополист. Съобщение за това е публикувано в сайта на комисията.


Според публикация, производството е образувано след сигнал на граждани за това, че ВиК - Варна, задължава потребителите си, желаещи да се присъединят към ВиК мрежата му, да приемат без право на избор строително-монтажни работи, които да бъдат изпълнени от специално посочена строителна компания. При това на цени за труд и материали, надвишаващи пазарните с между 50% и 300%.


Комисията е направила предварително проучване и е установила, че ВиК - Варна, е единствен оператор в района на Варна, което му позволява да налага на потребителите да заплащат за изграждане на необходимата инфраструктура за присъединяване, както и за дейностите, свързани с изграждането ѝ, пише в публикуваното съобщение.
"Поведението на ВиК - Варна, разкрива характеристики на евентуална експлоатативна злоупотреба, което налага КЗК да анализира дали чрез поведението си, изразяващо се в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия, ВиК - Варна, си осигурява приходи, които не би реализирало или които клиентите не биха приели, ако имаше алтернатива на предлаганите от дружеството услуги, като по този начин уврежда интересите на потребителите", пише още в становището на комисията.


Дружеството, с което ВиК - Варна, работи от години при осигурена липса на конкуренция е едноличният търговец "Станка Василева". То изпълнява на практика всички ремонти на пътни участъци в града след извършени ремонти на водопроводната и канализационна система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK