"Говорим си с Господ": разследване показва как се урежда освобождаване от специализирания съд


Кой, как и срещу колко урежда развитие на дела и освобождаване от арест в специализирания съд? Част от тези въпроси намират отговори в разследване на "Антикорупционния фонд" - "Списък за бързо реагиране: историята на Веселин Денков", чийто първи епизод беше излъчен в петък сутринта (11 юни).
В него се показват записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато той е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат Денков. Посредниците отказват подробности как това ще стане, казват, че си говорят само с Господ, обясняват й, че тя няма нужда да знае как, а за нея е важно, че ще има резултат. Обсъжданата сума е не по-малко от 100 000 евро, а срокът около месец. (Вижте видеото)


Денков прекара в ареста над девет месеца по обвинение за участие в престъпна група за рекет и изнудване, а миналия петък (4 юни) беше освободен от Апелативния специализиран съд под домашен арест. Това се случи часове след като "Антикорупционният фонд" излъчи трейлър за разследването си. Автор е журналистът Николай Стайков, а записите по информация на фонда са направени през април 2021 г. (Какво каза Веселин Денков, след като беше освободен под домашен арест - тук)


"В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система," коментира Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към "Антикорупционния фонд", цитиран в прессъобщението на организацията и представен като консултант на разследването.


"Идеята на срещата ми с тези хора не беше договарянето на сума, за да бъде освободен човек, а да покажем как работи тази система и защо това не бива да се случва на никой друг. Надявам се да дадем кураж на рекетираните и изнудвани по този начин да видят, че това трябва да спре. Корупцията не е едностранен акт, необходими са две страни и ако едната страна отказва да го прави, няма как да се случи", коментира пред АКФ Ивайла Бакалова, която е популярна като "Мис България - Вселена 2001".


Какво показва разследването


Видеото, излъчено от АКФ, показва тайно записани срещи на Бакалова с посредници, които да й помогнат за освобождаването на приятеля й Денков. Едната е с посредничеството на друг обвиняем с текущо дело в специализирания съд, който неотдавна е бил освободен под домашен арест. Неговото име е запазено в анонимност.


Единият от хората в записа е адвокат Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд - София-град, която е бивш заместник градски прокурор на София.

"Говорим си с Господ": разследване показва как се урежда освобождаване от специализирания съд

© Скрийншот


Другият е Мартин Божанов, който свързва Бакалова с Писков. Той е известен по представянето на АКФ като Нотариуса, а в интервю пред фонда се представя като консултант на много физически и юридически лица по всякакви въпроси от градинарство до това към кой адвокат да се обърнеш.


В интервю пред АКФ, Писков потвърждава, че е бил на среща с Ивайла Бакалова в дома на свои клиенти, но твърди, че не е предлагал да урежда нещо, а че е бил провокиран с въпроси от нея и искал да я откаже от разговора и да работи за нея, затова назованата сума от 100 000 евро била негов хонорар. Тактиката му била, когато не иска да работи с някого да предложи много висока цена за услугите си, твърди той. От откъсите от излъчения запис остава впечатление, че той говори за извършване на услуга.


Божанов, с когото от антикорупционния фонд също разговарят, обяснява, че не помни дали е разговарял с Ивайла Бакалова, защото разговарял с много хора. А на въпроси, защо знае подробности включително от последното заседание на съда по случая на Веселин Денков и протокола, той обяснява, че познава добре адвокат по него (но не на Денков), който му разказал по делото, защото за да бъде добър консултант го интересували всякакви дела.


"Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се"


Според това, което се чува от излъчения запис, Писков се среща с Бакалова и от разговора се разбира, че за да пуснат от ареста Денков, ще са необходими поне 100 хиляди евро. Срещата е в дома на освободения вече под домашен арест друг обвиняем.


- Значи, в замяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се иска, това е задачата. Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш,че... За да не си губим времето. Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?
- Няма смисъл тогава да говорим?
- 100 хиляди - какво - лева?
- Евро.


- Вие сте сигурни, че можете да го свършите?
- Да. Детайли и подробности няма да ти кажем...
- А вие си говорите лично с...?
- Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се.
- Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.


Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност.

© Скрийншот

Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност.


Писков обяснява, че няма нужда Бакалова да обжалва определението на първоинстанционния съд, защото в Апелативния специализиран съд "са извъртяни всички състави, никой не го е пуснал и няма да го пуснат".
Делото срещу Веселин Денков и още 9 души (сред които Ивайло и Александър Георгиеви, известни като Големия и Малкия Пиф) е за организирана престъпна група за рекет и изнудване. По него има внесен обвинителен акт, но съдът все още не е започнал разглеждането му по същество. Денков е арестуван при завръщането му в България през септември, като той твърди, че е знаел, че срещу него се готви обвинение,и се прибира. В интервю за "Евродикоф" той заяви, че не е искал да плати предлаганите му възможности за освобождаване от ареста, за да не става част от схемата.


Пред "Антикорупционния фонд" адвокат Писков казва, че това е неговата тактика да отклонява предложения: "Просто тактично, за да ги откажа, да не ги обидя, казвам баслословни хонорари от реда на стотици хиляди, за да не ги обидя." Но това се разминава с друга част от разговора на Писков с Бакалова, в която той казва, че "вратата не е затворена. Може да си мислиш и по-нататък да ме потърсиш. Няма никакви проблеми".


"Този съд е държавата. Утре и на посланика ще му направят дело"


Срещата с Писков е по поръчка на представен като колега на Писков - Мартин, който също е записан. Той е запознат в детайли с казуса на Денков и знае какво се е случило на последното преди разговора заседание. Той казва пред Бакалова:


"Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре...", казва Мартин Божанов.


Мартин Божанков, който се представя като консултант

© Скрийншот

Мартин Божанков, който се представя като консултант


Бакалова иска от него бърза среща и уточнява, че са се обърнали към посолствата. "Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересуват посолствата, но може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него", казва още той.


Според Писков, "колегата Мартин е консултант, занимава се с консултация, намира клиенти. Той не е адвокат, не е нотариус, управлява дружества".


От антикорупционния фонд обясняват, че "публикации го свързват със съмнителни имотни сделки, а една от тях веднага се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 г. дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име "Мартин Божанов" и негов роднина с име "Бойко Божанов", но за изхода на делото няма данни. "Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук", това е единственият коментар на Божанов по темата с този случай.


В интервюто пред АКФ Божанов определя случая като "лошо скроен сериал" на Бакалова, чиято цел е да дескредитира съдебната система и по този начин застрашавала националната сигурност. Той твърди, че в записа на Бакалова с Писков е имало нейни твърдения, че е давала пари на докладчици по делото и ако фондът не са ги чули, означава, че записите, които са им предоставени са манипулирани.


Бакалова отрича да е манипулирала записите и твърди, че е готова на експертиза по тях.


Веселин Денков прекара девет месеца в ареста

© Скрийншот

Веселин Денков прекара девет месеца в ареста


Ивайла Бакалова: Помагала съм на Борислава Йовчева


Разследването завършва с обещанието за продължение. В трейлъра Ивайла Бакалова казва, че не е помагала на Васил Божков в Дубай - бизнесменът с 18 обвинения, който се намира в Обединените арабски емирства, но е помагала на Борислава Йовчева - манекенката, чието име стана известно покрай скандала с къщата в Барселона и разследването на властите в Каталуня дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари.

Ивайла Бакалова

© Дневник

Ивайла Бакалова


Ивайла Бакалова става популярна през 2001 г., когато печели конкурса "Мис България - Вселена", организиран от "Мегаталант" на съпругата на убития по-късно президент на "Мултигруп" Илия Павлов - Дарина Павлова. Бакалова е близка със семейство Павлови, свидетелстват снимки и медийни публикации от този период. След конкурса тя става един от известните фотомодели и манекен. Има дъщеря от Румен Гайтански - Вълка. Според публикации от няколко години живее в Дубай и се занимава с бизнес с недвижими имоти.


Приятелят й - задържаният, обвинен и освободен под домашен арест Веселин Денков, е известен като собственик на ресторант "Воденицата" в Драгалевци. Той притежава и други заведения. След задържането му миналата година във вестник "24 часа" беше цитиран таен свидетел, според когото Денков е бил финасовият посредник между Васил Божков и протестиращите. Това беше и основна версия, разпространявана в медиите, че през него е плащано и са организирани провокатори на протестите. Денков заяви пред "Евроком" преди седмица, че не е финансилал протестите. Той каза също, че не познава Божков и че е говорил кратко веднъж с него, когато бил гост в един от ресторантите му преди години. В интервю за "Алтернативата" преди две седмици, в отговор на въпрос Божков каза, че познава много бегло Денков и не може да му е посредник, защото посредник е някого на когото имаш доверие.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK