Дарител ще обнови градината "Св.Георги", за която общината готвеше два пъти по-скъп ремонт

Граждани обсъдиха с кмета на "Триадица" проекта за градината "Св. Георги".

© Максим Караджов

Граждани обсъдиха с кмета на "Триадица" проекта за градината "Св. Георги".Градината "Св. Георги" на бул. "Патриарх Евтимий" ще бъде изцяло ремонтирана от дарител. Проектът предвижда нов асфалт, подмяна на пейките и цялата паркова мебел, запазване на всички дървета и засаждане на още пет - чинари, японска вишна, както и жив плет. Новото алейно осветление ще е с LED лампи, ще се реновира и Чешмата с норката. Цялата количествено-стойностна сметка е около 270 хил.лева.


Обновяване на същата градина бе заложено в капиталовата програма на Столичната община за 2020 г., като цената бе около 500 хил.лева. Ремонтът бе отложен за следващата година поради пандемията. Градината бе и в списъка за финансиране по ОП "Региони в растеж", но отпадна заради поредното реновиране на централната част на Борисовата градина за 10 млн.лева.


Обществено обсъждане на проекта проведе район "Триадица"
Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов от "Демократична България" проведе обществено обсъждане на проекта на 9 юни. Обликът на градината ще бъде запазен изцяло, тъй като тя е със статут на паметник на градинско-парковото изкуство. Изградена е през 1935 г. по проект на арх.Георги Фингов като зелено пространство около храма "Св.Георги", построен през 1909 г.


Кметът Божилов е получил одобрение от Столичния общински съвет за получаване на дарението, което ще е под формата на труд и материали. "На практика няма да се дават пари на общината и тя да го изпълнява", обясни той. Нереализираният проект на общината, който е почти два пъти по-скъп, предвиждал повече намеси в градината, според кмета. Това щяло да забави реализацията му заради нужното съгласуване с Министерството на културата по Закона за кутурното наследство.


"Ние се насочихме към по-бърз и лесен за реализация вариант (текущ ремонт) и до началото на есента ще се поздравим с обновена градина", обеща Божилов.


Кметът Божилов: Дарителят няма инвестиционни намерения в района


Дарителят, търговското дружество "Имо-реал" ЕООД, няма инвестиционни интереси в район "Триадица", отговори кметът на въпрос на "Дневник". За да разсее всякакви съмнения той се е ангажирал да има пълна прозрачност на процедурата, като част от нея бе и общественото обсъждане на проекта, изработен от ландшафтните архитекти на "Студио Гурков". Заключителният му етап е на 14 юли, като писмени становища и предложения се приемат до 30 юни в районната администрация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK