"Независимост на всяка цена" - ключовата фраза на Кьовеши в София

Пресконференция на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

© Юлия Лазарова

Пресконференция на европейския главен прокурор Лаура КьовешиЕвропейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще отстоява независимостта на европейските прокурори и ще реагира на всеки опит за политически натиск. Част от делата от България вероятно ще бъдат наблюдавани и лично от Кьовеши, а целта на Европейската прокуратура ще е да разследва големи случаи на измами.


Това бяха част от акцентите в брифинга на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в Дома на Европа в София. Кьовеши, която откри пресконференцията с кратко изявление, позволи на всеки журналист да зададе въпрос. По същото време пред сградата на улица "Г.С. Раковски" имаше протест срещу главния прокурор Иван Гешев.


Кьовеши наблегна неколкократно на думата "независимост", като почти нямаше въпрос, чийто отговор да не включваше това. Повтори, че независимостта на отделните прокурори трябва да се уважава, и даде да се разбере, че работещите в Европейската прокуратура ще бъдат независими и никой не трябва да се меси в работата им.
Европейската прокуратура беше определена от Кьовеши като "първия наистина остър инструмент в защита на върховенството на правото в ЕС". Базираният в Люксембург офис е независима агенция, която ще разследва случаи на злоупотреба и измама с европейски средства, както и международни мрежи за неплащане на ДДС в ЕС. Тя има офиси в 22 държави от ЕС.


Пълен запис от брифинга - тук


Без коментари за Гешев, "Магнитски", специализираното правосъдие


Визитата на Кьовеши разкри големите очаквания към институцията, която работи официално от 1 юни и която е натоварена със задачата да разследва измами с европейски средства. Самата Кьовеши беше изключително предпазлива и отказа да коментира капацитета на българската прокуратура да се справя с корупционни престъпления и тежки измами, както и работата на българското държавно обвинение и нейното ръководство въпреки неколкократно отправени въпроси за мнението й за Иван Гешев и за работата на прокуратурата. Кьовеши отказа да коментира и специализираното правосъдие, пред което ще се гледат делата, разследвани от Европейската прокуратура.


Лаура Кьовеши беше предпазлива и не коментира главния прокурор Иван Гешев, протестите срещу него или капацитета на българските обвинители да разследват корупция.

© Юлия Лазарова

Лаура Кьовеши беше предпазлива и не коментира главния прокурор Иван Гешев, протестите срещу него или капацитета на българските обвинители да разследват корупция.


Кьовеши отказа да коментира санкциите по закона "Магнитски" и не отговори на въпрос каква оценка са санкциите за работата на българската прокуратура. Европейският главен прокурор отказа и да коментира сигналите, които са постъпили от началото на работата на институцията, както и конкретни казуси за измами с еврофондове от България.


Посещението й беше белязано от неколкодневни протести с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Кьовеши се срещна с него и с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, които тя също не пожела да коментира. По време на визитата си тя не се срещна с представители на неправителствени организации.


"Не става въпрос за доверие или лични взаимоотношения. А за задължения по закон. Имаме задължения да дискутираме всички проблеми и да търсим решения, за да тече ефективно работата на Европейската прокуратура", каза Кьовеши, като отказа да коментира и протестите срещу Гешев.


Тя започна с кратко изявление, в което призова за активност българските граждани, които могат да подават на български или на друг език на сайта на Европейската прокуратура. "Да започне работа такава организация като нашата не е лесно. Имаме децентрализиран офис в 22 държави, ще работим в режим на 22 различни наказателни кодекса, което не е било организирано досега. Ако българските граждани разполагат с информация, която смятат, че е важна, може да я докладват на сайта на Европейската прокуратура. Нашата дейност е изключително важна, поради което очаквам от делегираните прокурори да работят с уважение към личността на всеки. Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, това е институция, която служи в интерес на всички европейски граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие'', каза още Кьовеши.


Посещението на Кьовеши е по нейна инициатива

© Юлия Лазарова

Посещението на Кьовеши е по нейна инициатива


Тя обаче уточни, че се надява институцията да не бъде залята от сигнали за дребни казуси, за да не се задръсти, и обърна внимание, че независимостта на Европейската прокуратура е жизненоважна и очаква всеки да уважава тяхната независимост. Кьовеши даде пример, че работата ѝ не е насочена срещу фермера, който е получил 10 000 евро, но ги е инвестирал не по предназначение, а срещу големи злоупотреби. Помолена да каже в какъв срок ще има резултат от работата й, Кьовеши заяви, че няма да е след месец или шест, а вероятно ще има след година или две.Нова процедурата по избор на прокурори


Посещението, за което в различни медии се появиха твърдения, че е по покана на главния прокурор Иван Гешев, е по инициатива на Кьовеши. Това обявиха пред "Дневник" от офиса й, както и самата тя на пресконференцията. Целта на посещението е да се уговори екипът от български прокурори, които ще работят за офиса тук, да бъде попълнен до одобрената бройка от 10 души. В момента избрани са само четирима, след като Кьовеши върна като неотговарящи на критериите шестима претенденти.


Тя заяви, че след вчерашните срещи, се е стигнало до "конструктивно решение": и до следващата сряда трябва да започне нова процедура по избор на обвинители от България, които да работят в офиса на Европейската прокуратура.


По думите на Кьовеши се е стигнало до общо разбиране какви трябва да са критериите за избор на делегирани прокурори. Европейският главен прокурор ще връща всички кандидатури, които не отговарят на критериите, като бройката от 10 души, до която се стигна след искане на главния прокурор Иван Гешев, не може да бъде променяна и трябва да бъде запълнена.


Кьовеши заяви, че се търсят "смели, опитни и активни прокурори", но е необходимо да се запълнят и местата за служители, полицаи и дори айти специалисти. Все още от българска страна не са изпратени и всички казуси от България, с които Европейската прокуратура ще се занимава. По думите на европейския главен прокурор това трябва да стане възможно най-скоро, а именно днес, 11 юни.


Ще разследваме всички, за които има данни


"Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко предпоставки: от независимостта, от законодателните инструменти, от ресурсите - човешки и финансови. Дори ако имате независимост и добро законодателство, но нямате добър бюджет, не можете да сте ефективни. И, разбира се, зависи от качеството на хората. Ето защо за Европейската прокуратура е важно да има най-добрите прокурори - независими, активни и смели прокурори", каза още Кьовеши.


"Ние ще разследваме всички, които извършват престъпления. Законът е еднакъв за всички. Ще разследваме влиятелни, богати и опасни хора. Ще действаме така, че да е ясно, че законът е еднакъв за всички", обяви още Кьовеши.


Попитана от "Дневник" дали я притеснява, че българските прокурори ще продължат и да са част от единната, централизирана прокуратура, подчинена пряко на Иван Гешев, Кьовеши заяви:


"Европейските делегирани прокурори са независими в своята работа и това е нещо, което не подлежи на преговаряне. Никой не може да се намесва в тяхната дейност. То е съвършено ясно за всичко. Предвидени са и гаранции за тяхната независимост. Имаме система от постоянни състави с прокурори от всяка държава. Те ще провеждат разследвания и от централното ниво ще правим мониторинг и надзор и ще даваме указания", обясни още Кьовеши.


"Зад правната гаранция има значение как всеки ще зачита тази независимост. Моето очакване, е че всички власти от България или други членки няма да се намесват в тяхната дейност и ще зачитат тази независимост. Фактът, че българските прокурори остават и в националната система, не означава, че са подчинени на главния прокурор или на който и да е било друг", допълни още европейският главен прокурор.


"Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор, ще направя това публично достояние", закани се още Кьовеши.


Лаура Кьовеши

© Надежда Чипева, Капитал

Лаура Кьовеши


Надзор на делата


В Европейската прокуратура ще работят постоянни състави, които ще осъществяват надзор на казусите, които се разследват. В един от тези състави ще влезе и самата Кьовеши, заедно с колеги от Латвия, Чехия. Разпределението на случаите ще става електронно, без "човешка намеса". Постоянните състави ще контролират дали съответното дело не се разследва прекалено дълго време и ще се проверява какви точно действия са извършени по него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK