Казусът плаж "Смокиня": Бетонът не е бетон, ако не е излят на място

Казусът плаж "Смокиня": Бетонът не е бетон, ако не е излят на място

© Фейсбук на Васил ГюровБетоновите елементи, поставени на плаж "Смокиня", за да се изградят върху тях заведения, не са поставени в нарушение на закона, защото не се приемат като строеж. Това следва от изпратено днес съобщение по случая от пресцентъра на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).


При положение, че бетонът не е излят, а конструкциите са донесени цели, те се считат за преместваем обект, по смисъла на закона, се разбира от него.


Иначе направена от РДНСК-Бургас проверка, предизвикана от медийни публикации, показала, че на плаж "Смокиня-Север" се монтират шест преместваеми обекта - три заведения, склад, шатра за водни атракции и тоалетна с душ. За изграждането им има разрешения от главния архитект на община Созопол.
За територията на всички морски плажове, липсва наредба определяща изискванията и ограниченията за поставяне на преместваеми обекти. Това води до изпълнение на сглобяеми строежи с монтажни стоманобетонни фундаменти върху морските плажове, в т. ч. и на морски плаж "Смокини-север", съгласно одобрени от министъра на туризма схеми за разполагане на преместваеми обекти в границите на определената площ според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Тези схеми са изработени по възлагане на концесионера, се казва в прессъобщението.


От ДНСК уточняват, че нямат правомощия по Закона за устройство на територията (ЗУТ) за извършване на проверки на проектите и разрешенията за поставяне на преместваемите обекти на морските плажове. Дирекциите за строителен контрол имали единствено задължението да констатира незаконните такива и да издава заповеди за премахването им.


При инспекцията морски плаж "Каваци-юг" на 9 юни е открито заведение, за изграждането, на което няма разрешение от главния архитект на Община Созопол и днес по-късно то е било премахнато.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK