Антъни Блинкен към Радев: Санкциите по "Магнитски" са нашия принос за укрепване на българската демокрация

Антъни Блинкен

© Reuters

Антъни БлинкенРумен Радев е провел днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщават от пресцентъра на Президентството. Разговорът се е провел по инициатива на Антъни Блинкен и на него са били обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон "Магнитски" срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Северна Македония.


На 6 юни администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и на 64 юридически лица, свързани с тях.


Радев е определил наложените санкции по глобалния закон "Магнитски" като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. "Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика", е заявил от своя страна Антъни Блинкен.
Румен Радев е оценил високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Било е подчертано дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен е откроил и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.


По време на разговора Радев е подчертал амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и е призовал за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.


Била е обсъдена и европейската перспектива на Албания и Северна Македония, като Антъни Блинкен е изразил очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща е била позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа. Държавният глава е припомнил последователната ни подкрепа за членството на Северна Македония и е призовал за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK