"Задавам си въпроса дали е съвместна": 14 срещи на българо-македонската историческа комисия по-късно

"Задавам си въпроса дали е съвместна": 14 срещи на българо-македонската историческа комисия по-късно

© Велко АнгеловБях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме една съвместна комисия, но от днешната 14-а подред среща започвам да си задавам въпроса дали наистина е така", това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси със Северна Македония. Димитров направи изявление след края на поредното заседание на комисията, съобщи БНТ. Разговорите от 14-ата среща се водиха чрез видеоконферентна връзка на 10 и 11 юни 2021 г.


Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е разговор


проф. Ангел Димитров,

съпредседател на българо-македонската историческа комисия


Проф. Димитров обясни, че на предишното заседание е било предложено да бъде представена примерна структура как би могъл да изглежда един исторически урок.
"За наша голяма изненада близо 2 месеца след тази среща, нашите колеги предложиха нещо не просто изненадващо, а напълно чуждо на характера на работата на тази комисия - една теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува както реши каквото и да е събитие. Това се отклонява категорично от представата за мултиперспективност в дидактичния, образователен смисъл", обясни професорът.


"Това е съвършено различно от политическото разбиране на нашите колеги, че имат право на прочит както те желаят на миналото. Това е един манифест на желанието да се промени каквото и да било. Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат възможност за преосмисляне на това отношение към работата", каза още проф. Димитров.


Предходното заседание на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония през април също завърши без резултат.

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на opl03649627
  opl03649627
  Рейтинг: 20 Неутрално

  На село в такива моменти викат "кат некеш много ти здраве".

 2. 2 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2016 Весело

  Ми те горките македонци история нямат...какво да обсъждат...трябва да включат някой сърбин да им подсказва...както им направиха азбука така ще им стъкмят и някаква история...

 3. 3 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Македонската история започва с "Имало едно време..."...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 4. 4 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Аз съм общувал с онези еничари още преди 25 години. Тогава бях в гимназията и имах съученици от фиром. И още помня безграничното чувство на смайване от отношението им - нахалство, пренебрежение, надменост!, и безгранична глупост - не знаеха нищо от истинската история, бяха ги закърмили, че на всички дедовците им били партизани воюващи срешу фаситичките българи...

  По-късно през годините пак имах наблюдения - вече с една идея по-нормални от тях, но пак с изпилени мозъци от тито-сърбите.

  Оттогава знам, че като го срещнеш първо го набиваш за да му избиеш всички тъпотии от главата, а после може да пробваш да му говориш нормално...лека полека....

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  Да "обсъждаш" с македонец тяхната хм,история е все едно да гледаш порно,но да си мислиш,че правиш истински секс!

 6. 6 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  „Една от най-срамните страници в българската история
  Сценарият е писан в Кремъл: за да подчини Тито, Сталин е искал да му подари Пиринския край. А марионетното правителство на Георги Димитров е било готово да му я даде и така да извърши едно национално предателство.
  През есента на 1944 г. българите в Пиринския край и Вардарска Македония са подложени на нечувани репресии и гонения. Целта: да бъдат приобщени към признатата от Москва „македонска нация“, 03.06.2017 г. - dw.com/bg/една-от-най-срамните-страници-в-българската-история/a-39101888
  ……………….
  Путин, на среща с македонския президент Георге Иванов, заявява:
  „В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя", 24.05.2017 г.

 7. 7 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Да не допускаме макитата в ЕС. Зеленият Чорап Радев може и да се подаде, но тогава хората ще го подгонят

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Ако сега кажа че Байдън е македонец ще бъде фейк нюз, ако го кажа след 100 години ще бъде "мултиперспективност".

 9. 9 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Зоран Заев:
  „Радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност като наша реалност и с това ще бъде намерено решение, при което всяка от страните ще обърне внимание на интересите на другата страна.“, 24.11.2020 г. - segabg.com/hot/category-foreign-country/zaev-ne-sme-dalech-sporazumenie-sofiya

 10. 10 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Няма смисъл от никакви подобни комисии и "диалози"!Като не щат дори да разговарят - прав им път - вън от ЕС и това е!Така, както гърците 25 години ги спираха, така и ние можем, а ние сме и по-инатливи от тях!
  Всеки български политик знае, че не може да си позволи да направи подобен компромис към тях, защото това ще е не просто край на политическата му кариера, но и на живота му въобще!Е, освен може би Виденов - като видях, че му дават почти 2% на изборите и се убедих, че в България живеят най-тъпите и прости твари във Вселената!

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  една теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува както реши каквото и да е събитие.

  В Германия доколкото знам волности в тълкуването на имало ли е еврейски геноцид, се наказват от закона. Ама ако македонците постигнат разрешение от германците за отричанена холокоста ще го разгледаме и ние в светлината на нашите спорове доколко безибидно е изопачаването на историята.
  Може да потат и колко безобидно за евреите е било тълкуването на историята в "Моята Борба", където евреите се ибвиняват за загубата на ПСВ от Германия.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#10] от "Капабланка":

  Може да го харесват Виденов, щото май само той, се върна в панелката на тъща си, след Дондуков. Лоша тъща

 13. 13 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Професоре, кога ще поставиш въпроса за геноцида на македонските българи от българските македонци и обратно? Също така не е ли редно да се разгледа въпроса за Одриското царство и неговата роля в цивилазационния процес в македонска България? С оглед по-нататъшната успешна хомогенизация? Защото е много добре известно, че тракийските българи или тъй наречените в по-старо време български траки са незаобиколим фактор на етнокултурния процес от тук до Далмация, а защо не и по-нататъка? Инак няма как категорично да се отграничим от нездравата представа за мултиперспективност както в дидактичния, така и в абстрактно гносеологическия смисъл на понятието? И накрая един по-конкретен въпрос относно налагане хипотезата за трайно разпростиране на българското етническо землище в земите отвъд Днепър и нататъка? Как я виждате тая?

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 14. 14 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Трябва да се гордеем, че българската история е измислена 200г. преди македонската, и то не в Москва или Вашингтон, а в гръцки манастир, и пропагандирана сред населението от най-омразната по онова време каста, мразена и оплюта от всички български възрожденци и революционери - духовническата.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#8] от "zxp53317185":

  Мани Байдън. Аз предлагам да оокажем на македонците, че сме хора и им влизаме в пооожението. Да им дадем Венко Марковски о Георги Димитров. Ако и други балкански народи им кихнат оо някой не особенно нужен герой, ще имат за едно книжле Велика македонска история. И ще спрат да крадат съседите си. Както е оо-добре да се събере селото и да подари по нещо на новопоявилите се в мсхалата ци нуждаещи се, вместо да чакат да ги крадат .

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  Интересно е как си решават историческите проблеми в Белгия, Холандия, Франция или Германия?

  klimentm
 17. 17 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Моля помогнете. Моят роден брат ми открадна историята. Санитар?

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#10] от "Капабланка":Може да го харесват Виденов, щото май само той, се върна в панелката на тъща си, след Дондуков. Лоша тъща
  —цитат от коментар 12 на blondofil  До коментар [#12] от "blondofil":

  Вярно е,че Виденов не е откраднал нито стотинка за себе си,но като ПРЕМИЕР позволи на другарите си да откраднат милиарди долари и левове! Само шизофреник може да го оправдава с думите:"Ама той нищо не открадна за себе си!"

 19. 19 Профил на Виктор
  Виктор
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Вместо да плюете и обиждате, слушайте другата страна.

  https://www.youtube.com/watch?v=Axk0Vn8geaI

  Декларации, подигравки, обиди, избягване на използването на македонски като прилагателно, езика съгласно конституцията на Македония и др.

  Мислихте ли, че сега ще приемем с отворени обятия някои истории за деца, които са ви учили цял живот?

  - Покоiниiо А.А. Ростковцки не iеднаш кажуаше: « бугарите мисл’ат, оти само они имаат ум на светов, а сите друзи сет будали. Кого мисл’ат они да излажат со статиiите во « Право » и друзите ноини, оти македонците сакаат Македонија за македонците? Знеме ниiе многу арну, шчо сакаат они » (За македонцките работи, К. Петков Мисирковъ, 1903 г.)
 20. 20 Профил на Виктор
  Виктор
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Това интервю е старо, днес ще ви изпратя новото интервю от Драги Горгиев, днес имаше интервю.

  - Покоiниiо А.А. Ростковцки не iеднаш кажуаше: « бугарите мисл’ат, оти само они имаат ум на светов, а сите друзи сет будали. Кого мисл’ат они да излажат со статиiите во « Право » и друзите ноини, оти македонците сакаат Македонија за македонците? Знеме ниiе многу арну, шчо сакаат они » (За македонцките работи, К. Петков Мисирковъ, 1903 г.)
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#19] от "Виктор":

  Обижда се тоя,който приема че е обиден. Ако вярвате,че сте прави,защо се обиждате?!

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Интересно е как си решават историческите проблеми в Белгия, Холандия, Франция или Германия?
  —цитат от коментар 16 на klimentm  До коментар [#16] от "klimentm":

  ТАКЪВ проблем там нямат. Поне на мен не ми е известно.

 23. 23 Профил на Виктор
  Виктор
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Дряги Горгиев

  https://www.youtube.com/watch?v=AQxZ8C75CEc

  - Покоiниiо А.А. Ростковцки не iеднаш кажуаше: « бугарите мисл’ат, оти само они имаат ум на светов, а сите друзи сет будали. Кого мисл’ат они да излажат со статиiите во « Право » и друзите ноини, оти македонците сакаат Македонија за македонците? Знеме ниiе многу арну, шчо сакаат они » (За македонцките работи, К. Петков Мисирковъ, 1903 г.)
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  ""За наша голяма изненада близо 2 месеца след тази среща, нашите колеги предложиха нещо не просто изненадващо, а напълно чуждо на характера на работата на тази комисия - една теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува както реши каквото и да е събитие. Това се отклонява категорично от представата за мултиперспективност в дидактичния, образователен смисъл", обясни професорът."

  За който все още храни някакви илюзии какъв е смисъла да водиш разговор със сърбомани, твърдо решили, че историческите факти нямат никакво значение, а единствено тяхното желание да си вземат това, което им харесва ! И понеже номерът е минавал повече от половин век, те ни се чудят ние с какво право им казваме, че вече няма да минава ! И търсят кой ще ни " натисне" отвън, че да им дадем зелена светлина за еврочленство !
  Уви, не искам да разочаровам комшиите оттатък Делчево, но май пак ще има изблик на злоба и безсилие, когато надеждите им бъдат повторно попарени ! А упражнението ще се повтаря и занапред !

 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#20] от "Виктор":

  Гледах го вече, беше много тъпо. Този човек е на изключително ниско ниво.

 26. 26 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Очевидно РСМ не желае повече да се стигне до един прочит на историческите факти, което фактически отрича познаването на истината. Това за

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#19] от "Виктор":

  Гледам че обичаш филмчета от ютюб. Ето ти едно от руските ви приятели. Да не казваш, че само ние имаме особено отношение. Има за архитектурата ви, за историята и за езика ви.
  https://youtu.be/NKHZRzGKLMI

 29. 29 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#20] от "Виктор":
  Не ни интересува - ВЕТО ВЕТО И САМО ВЕТО.

 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Ъхъ няма проблем с тълкуването на историята. Поне не и докато не проявиш настояване причината за загубата на ПСВ от Германия да се се приеме причината за загубата и описана в "Моята Борба"

 31. 31 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  ФИРОМ няма идентичност.
  Отчаяно се опитва да измисли тази “македонска” идентичност и “македонска” история.
  Иначе ще се разпадне. Истината е че там няма никакви македонци има Албанци и посърбени Българи.
  Албанците са вече с единия крак навън и искат Федерация ако ФИРОМ не започне преговори скоро това ще е краят на това недоразумение.

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":Ъхъ няма проблем с тълкуването на историята. Поне не и докато не проявиш настояване причината за загубата на ПСВ от Германия да се се приеме причината за загубата и описана в "Моята Борба"
  —цитат от коментар 30 на blondofil  До коментар [#30] от "blondofil":

  Мда-а,някой не чете... Пак да го кажа - ТАКЪВ проблем като този между България и Македония,в Западна Европа просто нямат.

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  До коментар [#32] от "deaf":

  Наистина ли нямат или не искат да имат?!

  klimentm
 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Весело

  До коментар [#23] от "Виктор":

  " Дряги Горгиев

  https://www.youtube.com/watch?v=AQxZ8C75CEc "

  Ми нищо по - различно от очакваното - цар Самуил можел да се представи като български цар, ама това била само едната гледна точка ! Не можело да се приеме, че бил наследник на първото българско царство ! В никакъв случай, това било едностранно ! Смях ! За какво се гордее Василий Втори тогава, че е покорил българите ? Откъде тези омразни българи, с които воюва толкова упорито и дълго, че някои смятат, че именно след това Византия трайно запапда и накрая бива подчинена от османците ! Жалка работа, но какво да се прави ! Стойте си на вашите тези ! Това не ни пречи !

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":

  Аз пък мисля че има и то доста сериозен проблем с фалшифицирането на историята. Особено фалшифицирането историята на еврейския геноцид.

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Имат естествено. И се знае точната дата на започването и през 1945 година.

 37. 37 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 818 Любопитно

  До коментар [#24] от "samoedin":
  Очевидно има смяна на стратегията. Вече РСМ ще разчита само на натиск от страна на ЕС. Властите в Скопие сега казват истината за нас е една, независимо, че за вас е обратната. България има предимство пред РСМ, защото е важен партньор в НАТО срещу Руската империя на Путин. Нашто вето не е прищявка, има реална опасност РСМ да предяви териториални претенции към България. ЕС ще приеме нашите опасения по отношение на РСМакедония, защото ние сме срещу Русия, а не РСМ.

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":Аз пък мисля че има и то доста сериозен проблем с фалшифицирането на историята. Особено фалшифицирането историята на еврейския геноцид.
  —цитат от коментар 35 на blondofil  До коментар [#35] от "blondofil":

  Да опростим нещата. Спорът между България и Македония е за авторски права. В Европа такъв спор между два народа няма.

 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#34] от "samoedin":

  цар Самуил можел да се представи като български цар, ама това била само едната гледна точка

  Джебчийките също имат алтернативно виждане на кого принадлежат парите в ппртмонето. Въпреки, че документът личнат карта не е техен

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Ами да разгледаме въпроса с изчезването на българите в Македония, ако искаш?

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#40] от "blondofil":

  Пример. Ако Пол Маккартни гръмко обяви,че е автор на почти всички песни на Бийтълс,това е кражба на авторски права. Същият казус е и с Македония - тя краде от българската история. И то краде яко.
  Шизофрения някаква!

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  "Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат възможност за преосмисляне на това отношение към работата...."

  Ще се видим пак наесен с песен. Ако не, на следващата есен.

 43. 43 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Виж, ще ти обясня за какво е спора като на по-просто момче.

  Седим аз и мъжът на майка ти и двамата казваме, че ти си наше ко....ле. Единият от нас (мъжът на майка ти) предлага да си направим тест за бащинство и на базата на научните доказателства да решим кой е прав. Вади ми снимки от почивката в Поморие където са те направили през 1945. Иска да докара за свидетели бачо Пепи, стрина Дафина и балдиза Ивана които да потвърдят, че са чули да е..е майка ти 9 месеца преди да се пръкнеш.

  Само че аз отказвам, като казвам че трябва да има мултиперспективност и щом съм си мислел да е..а майка ти (дори да не се е случило в тази реалност) значи имам право да си мисля, че си мое ко....ле. И не ме вълнуват никакви тестове, защото аз така си го чувствам.

  Това е накратко спорът с Фиромия.

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  До коментар [#43] от "johnniewalker":

  Макар и циничен,примера ти е точен...

 45. 45 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 538 Весело

  На скопските еничари не им се влиза в ЕС. Няма лошо, и Велика Албания е вариант. Все е някакъв вид членство.

 46. 46 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Весело

  Скопската историография се чете между Тиквеш и Кавадарци...

 47. 47 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Мисля, че е време да кажем ясно - може и никога да не дадем съгласие за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС. Там може и да си мислят, че е само въпрос на още малко време и малко притискане, но варианта "никога" съществува, към момента е единственият и е добре да го изречем на глас. РСМ няма да започне преговори, ако не промени коренно политиката, действията си, агресията, разбирането на добросъседство. И докато не я видим, усетим, прегледаме резултатите на промяната, "никога" ще си стои като най-реална възможност.

 48. 48 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#19] от "Виктор":

  Вместо да плюете и обиждате, слушайте другата страна.https://www.youtube.com/watch?v=Axk0Vn8geaI Декларации, подигравки, обиди, избягване на използването на македонски като прилагателно, езика съгласно конституцията на Македония и др.Мислихте ли, че сега ще приемем с отворени обятия някои истории за деца, които са ви учили цял живот?
  —цитат от коментар 19 на Виктор


  Вики, прати го на Аце Петроски или Пеце Карабубески, те имат задачка от Ивче Прокопиески да правят всичко за вас в името на една банка и няколко ВЕИ-та...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 49. 49 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Колкото до комисията по исторически въпроси - самото и съществуване е компромис от страна на България. Фактите са ясни, доказани, документирани, безспорни. От добри чувства и желание за разбирателство, приехме да седнем на една маса и да прегледаме какво имат да ни кажат съседите. Ами, нямат нищо какво да ни кажат. Да разтуряме седянката и всеки по пътя си.

 50. 50 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 968 Разстроено

  От югоеничарите толкова.

  Стриктно спазват заветите на създалия ги масов убиец - болшевикът Тито.

  А именно, да са безродни и да мразят българите, своите братя...

 51. 51 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Весело

  Северномакедонските историчаре пишат в жанр - белетристика.
  Боравеното с факти и документи за тех е сал една неосъществима химера...

 52. 52 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Весело

  Македонците откриват Америка 14 000 години преди Христофор Колумб🤔.

  https://m.facebook.com/groups/251929239009229/permalink/820973572104790/

 53. 53 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Македонците откриват Америка 14 000 години преди Христофор Колумб🤔. https://m.facebook.com/groups/251929239009229/permalink/820973572104790/
  —цитат от коментар 52 на constatator


  Знаех си че има причина знамето на Аризона да е почти като македонското. Оставили са си знамето там, то е ясно.

 54. 54 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Виж, ще ти обясня за какво е спора като на по-просто момче.Седим аз и мъжът на майка ти и двамата казваме, че ти си наше ко....ле.

  Единият от нас (мъжът на майка ти) предлага да си направим тест за бащинство и на базата на научните доказателства да решим кой е прав. Вади ми снимки от почивката в Поморие където са те направили през 1945. Иска да докара за свидетели бачо Пепи, стрина Дафина и балдъза Ивана които да потвърдят, че са чули да е..е майка ти 9 месеца преди да се пръкнеш.

  Само че аз отказвам, като казвам че трябва да има мултиперспективност и щом съм си мислел да е..а майка ти (дори да не се е случило в тази реалност) значи имам право да си мисля, че си мое ко....ле. И не ме вълнуват никакви тестове, защото аз така си го чувствам.Това е накратко спорът с Фиромия.
  —цитат от коментар 43 на johnniewalker


  Евалла, брато! Това е най-точното описание на "спора" със скопските комуненца! Жив и здрав!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 55. 55 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#19] от "Виктор":

  Когато казваш, че не приемаш “истории за деца, които са ви учили цял живот”, съдиш по себе си. Изхождаш от представата, че сме равнопоставени. За жалост, не сме равнопоставени. Не ние имаме проблем със историята на съседите си (вие имате със всички без сърбите...), не ние си сменихме името на държавата три пъти за последните 30 години, не ние правихме лунапарк в центъра на Сифия за да избиваме комплекси. Спомни си затова, когато отново искаш да поставиш наравно лъжата с истината. Съзнавам, че емоционално е трудно вкорененото чувство на омраза да се измени заради някакви си факти - човекът не обича истината. По новинарските ви сайтове се пънат ли пънат да изкарат, че имало “тайни преговори между РСМ и България” . Няма тайни, нашата позиция е една и съща през последните 30 години, и докато има хора, които няма да отстъпват от рода си на земята ни - и 60 години няма да се промени. Истината не се мени като ветропоказател.

  Обвинявайте хората, които ви отнеха историята.

 56. 56 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#49] от "famousandco":

  Да разтуряме, че после да ни обвинят, че не искаме да водим диалог ли? Не, евала на нашите историци, че търпят безпардонната инквизиция на “колегите си” от РСМ. Предполагам, в тази комисия са разбрали за пръв път някои исторически факти, които не са ги учили в училище, и сега не искат да приемат истината. Или просто много добре я знаятч но “историк” в РСМ означава политически функционер.

 57. 57 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  България като цяло подходи кофти..Какви тълкувания, какви договорки? Има обективна истина и тя е че т.нар С Македония започва съществуването си след ВСВ.Ако ще вдигат паметници на основателите на държавата си, един монумент с Гошо Тарабата, Сталин и Тито е точната историческа оценка на събитията.Всичко останало е преиначаване на исторически факти.

  Sic transit gloria mundi
 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#49] от "famousandco":Да разтуряме, че после да ни обвинят, че не искаме да водим диалог ли? Не, евала на нашите историци, че търпят безпардонната инквизиция на “колегите си” от РСМ.
  —цитат от коментар 56 на conservamus

  Трябва да им гласуваме да вземат някой лев вредни, за токсичната среда в която работят :-)

 59. 59 Профил на zxv42698916
  zxv42698916
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#55] от "conservamus":

  До коментар [#55] от "conservamus":

  Пред 30 години бевте НРБ сега сте РБ,значи и више сте си смениле името!Зашто е "омразата" Кон Блгарија?Од Македонска страна не навредува кога ни кажувате како Тито во 45 г.ни ги измил мозоцие и од еднаш преку ноќ од Блгари сме станале македонци,сите соседи освен Бг не признаваат како Македонци и хипотетички да се распадне СРМ и не приспојат кон други држава никој не би сакал од Македонците да бидат во бугарскиот дел пошто не би имале можност да бидеме македонско малцинство автоматски би не претвориле во Блгари додека сите други соседи признавајќи не како македонски народ би ни дал некакви малцински права.Со најдобра намера пробувам да ви објаснам од што произлегува "омразата" кон Бг.

 60. 60 Профил на zxv42698916
  zxv42698916
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#55] от "conservamus":

  До коментар [#55] от "conservamus":

  Пред 30 години бевте НРБ сега сте РБ,значи и више сте си смениле името!Зашто е "омразата" Кон Блгарија?Од Македонска страна не навредува кога ни кажувате како Тито во 45 г.ни ги измил мозоцие и од еднаш преку ноќ од Блгари сме станале македонци,сите соседи освен Бг не признаваат како Македонци и хипотетички да се распадне СРМ и не приспојат кон други држава никој не би сакал од Македонците да бидат во бугарскиот дел пошто не би имале можност да бидеме македонско малцинство автоматски би не претвориле во Блгари додека сите други соседи признавајќи не како македонски народ би ни дал некакви малцински права.Со најдобра намера пробувам да ви објаснам од што произлегува "омразата" кон Бг.

 61. 61 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#57] от "Hristov":
  Направо историческа сценка...

  До коментар [#58] от "blondofil":
  Абсолютно! Те иматявно волски нерви, но само така може да се постигне напредък. Ето, вече чета в македонски сайтове, че цитират Драги, че е разочарован че Гърция и Албания не искали честване на Пърличев - отбили опитите на РСМ, не показвали интерес към П трличев... Май македонците не могат да загреят, че няма как да има интерес от чужди държави на този техен и наш герой на историята... Да вземат да честват Тито най-добре, като национален герой на Сърбия, Хърватия, Босна... който изби толкова народ, и който Сърбите не го обичат толкова между другото... Явно макетата си нямат и хабер от думата “национално чувство”, “родова памет”, някой им я е изтрил, кой ли... Мислят, че комунистическите идеологеми Са национално чувство...

  Друг пробив - Драги говори, че Гоце се бил чувствал като българин в някои писма - нещо, което не се казваше преди. След това казва, че пък в други писма ставал ясен “доминантния македонски идентитет” - е па естествено, че ще има “доминантен македонски идентитет”, по-добре свободни като Македонци, отколкото роби като Българи - нали Великите сили не им дадоха да се освободят... Това е някакво научно чудо на което ставаме свидетели, изграждането на нация, явно нациите се градят чрез упорство в неистината на голям дял от населението в даден регион. Своеобразно, тяхно си упорство, което след още десетилетие ще поизведе и фалшификации, за да обоснове някак вярванията си... Религиозни фанатици са, милите събратя...

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  ВИИ Маркс ивени В.И.Лелина

  Е съвместна и уместна.
  Коминтерня отдалече инсталира двете вечни ВМРО създания
  за другарски състезания в двете съседки.
  Център общ, Централен, значи, че съвместни са задачите.

  ""Задавам си въпроса дали е съвместна":
  14 срещи на българо-македонската историческа комисия по-късно"

 63. 63 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Религиозни фанатици са, милите събратя...
  —цитат от коментар 61 на conservamus
  аз мога да кажа и името на религията - българофобия.

 64. 64 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#60] от "zxv42698916":

  Признават ви , защото не им пука - нали не е тяхната история! На гърците им пукаше докато им взимахте героите, когато се разбра че нямате претенции към гърцки личности - всичко е ок. Оставят ни да се оправяме сами. Както винаги, както е от 1878, когато не ви дадоха да се освободите с нас...

  Абе ще имате малцинство, спокойно. Дай да изясним историята, и че нямате претенции, пък ако ще кавото малцинство имайте си после. Сега “ОМО” искат на базата на лъжа да отделят части от България. А на базата на сегашната ви история, да признаем македонско малцинство е равносилно на това да сменим името на държавата си, от България на Македония! Все едно един син да поиска и да си смени фамилното име, а след това да търси сметка от майка си, от баба си и от пра-баба си защо те не започват да се наричат с името на внука си? Да започне да трие гробове, да променя имена, да строи паметници на новото си име. А майка му и другите да искат само той да признае, че някога се е казвал като тях, и да ги остави на мира, да не им пипа гробовете. Но синът се инати, като истински шоп/трънчанин / западен българин / македонец. И става патаклама, съседите гледат сеир, а времето си минава.

  Да те питам, смееш ли да кажеш на Германия, че искаш да й тълкуваш нейната история “мултиперспективно”, да й кажеш примерно, че е нямало холокост? Че са си го измислили? “Мултиперспективно” означава да представиш изворите От Периода, не от съвременноста, на едно място. Значи, Византийски, Български, Сръбски, Унгарски извори - ок. Но няма как да представиш например кубински извори за периода преди 15ти век, или пък американски извори - просто тези страни ги е нямало тогава.

  Остави сега мултиперспективността, недей да казваш, че ти казваме че е нямало македонци - напротив, всички ви знаем и никой не отрича, че твоите предци са населявали същото място, и че са се гордеели от нещата, с които се гордеем и ние оттатък Вардара - с кирилицата, с непреклонноста пред турския поробител, с опазването на вярата, с културния разцвет - да дадеш вярата си на Русия, всички народи около теб да говорят твоя църковнославянски език ... Никой не казва, че сте се създали като нация през 1945 - условията за да се създадете са ви ги направили 1878, когато великите сили не са ви дали да се освободите - кой ще ти позволи голям и силен народ да преполови Балканския полуостров? И от различните условия на живот, по естествен път сте се отделили. Но сега искате от някаква алчност да се изкарате, че не сме били някога един народ, ами че сте по-стари, понеже не ви стига нещо истината, знам ли ? Защо така?

 65. 65 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  [quote#54:"kahles"][/quote]

  поблемът не е в бащите, проблемът е в копелето, което хем псува дядо си, хем претендира за наследството му.

 66. 66 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#60] от "zxv42698916":

  нещо претенции за малцинства ли усещам?имаме подписан Договор от 2017г.,в който ясно и точно е записано,че се отказвате от ВСЯКАКВИ претенции за територии и малцинства.Само за тия думичики вече явно доказвате ,че не спазвате договора.Оттук-автоматично ВЕТО ,докато не осъзнаете на койъ свят се намирате.не ми пука за вас,нито за това което претендирате,че имате за държава.Пука ми о лбаче за нас и България ,и затова ще получавате вето до откат,докато не се научите да уважавате договорите ,котио сте подписали.точка.Завеса,пиесата свърши.

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Правешкият банкя Тиквец е спец по темата.
  Чавдарец (партизанска бригада).

  Георгий Михайлович Димитров знаеше повече,
  но Тито и Сталин го вкараха в мавзолей,
  а демокрация разпердушини останките

  До коментар [#46] от "palav_nik":

  Скопската историография се чете между Тиквеш и Кавадарци...

 68. 68 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#60] от "zxv42698916":Признават ви , защото не им пука - нали не е тяхната история! На гърците им пукаше докато им взимахте героите, когато се разбра че нямате претенции към гърцки личности - всичко е ок. Оставят ни да се оправяме сами. Както винаги, както е от 1878, когато не ви дадоха да се освободите с нас...Абе ще имате малцинство, спокойно. Дай да изясним историята, и че нямате претенции, пък ако ще кавото малцинство имайте си после. Сега “ОМО” искат на базата на лъжа да отделят части от България. А на базата на сегашната ви история, да признаем македонско малцинство е равносилно на това да сменим името на държавата си, от България на Македония! Все едно един син да поиска и да си смени фамилното име, а след това да търси сметка от майка си, от баба си и от пра-баба си защо те не започват да се наричат с името на внука си? Да започне да трие гробове, да променя имена, да строи паметници на новото си име. А майка му и другите да искат само той да признае, че някога се е казвал като тях, и да ги остави на мира, да не им пипа гробовете. Но синът се инати, като истински шоп/трънчанин / западен българин / македонец. И става патаклама, съседите гледат сеир, а времето си минава.Да те питам, смееш ли да кажеш на Германия, че искаш да й тълкуваш нейната история “мултиперспективно”, да й кажеш примерно, че е нямало холокост? Че са си го измислили? “Мултиперспективно” означава да представиш изворите От Периода, не от съвременноста, на едно място. Значи, Византийски, Български, Сръбски, Унгарски извори - ок. Но няма как да представиш например кубински извори за периода преди 15ти век, или пък американски извори - просто тези страни ги е нямало тогава.Остави сега мултиперспективността, недей да казваш, че ти казваме че е нямало македонци - напротив, всички ви знаем и никой не отрича, че твоите предци са населявали същото място, и че са се гордеели от нещата, с които се гордеем и ние оттатък Вардара - с кирилицата, с непреклонноста пред турския поробител, с опазването на вярата, с културния разцвет - да дадеш вярата си на Русия, всички народи около теб да говорят твоя църковнославянски език ... Никой не казва, че сте се създали като нация през 1945 - условията за да се създадете са ви ги направили 1878, когато великите сили не са ви дали да се освободите - кой ще ти позволи голям и силен народ да преполови Балканския полуостров? И от различните условия на живот, по естествен път сте се отделили. Но сега искате от някаква алчност да се изкарате, че не сме били някога един народ, ами че сте по-стари, понеже не ви стига нещо истината, знам ли ? Защо така?
  —цитат от коментар 64 на conservamus


  все пак гърците свършиха добра работа. доказаха че македонците са крадци на история. за нас остава да докажем, че са рецидивисти.

 69. 69 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#68] от "blondofil":

  Хаха.. ох, смешно ми е, но така ги обиждаш. Те са емоционално обременени от дългите години на комунистическа лъжа. Ние пък сме обременени от непрестанните подигравки, понеже ни е смешно, но това ги затваря оше повече, и още повече ги прави на “нация”, от инат - ако приемем, че нациите са наистина упорство в някаква твоя си гледна точка...

 70. 70 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#68] от "blondofil":Хаха.. ох, смешно ми е, но така ги обиждаш. Те са емоционално обременени от дългите години на комунистическа лъжа. Ние пък сме обременени от непрестанните подигравки, понеже ни е смешно, но това ги затваря оше повече, и още повече ги прави на “нация”, от инат - ако приемем, че нациите са наистина упорство в някаква твоя си гледна точка...
  —цитат от коментар 69 на conservamus


  не ми дреме, преди години си виках, дивиантното детенце е жертва на системен тормоз в приемното сръбско семейство, дай да проявим търпение към дивотиите му, да му дадем шанс.
  обаче междувременно детенцето стана 30 годишен копелдак който псува дядо си на "мамицата ти татарска", както го е учил ненагледният му незаконен сръбски татко.
  да си носят последствията, големи са.

 71. 71 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1335 Разстроено

  Нма да си губя времето да коментирам поредната безплодна среща на тази комисия. Ще кажа само едно.

  Вето.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 72. 72 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#70] от "blondofil":

  Прав си. И всъщност, нашите подигравки са най-ясното доказателство, че ги зачитаме като отделни от нас, и че нямаме претенции към страната им... Проява на уважение към самостоятелността им, че могат да носят на шеги...
  Просто, този 30 годишен мъж е имал доста проблемно детство... Да говориш за “мемория” вместо за памет, за “идентитет” вместо за личност, колко още латински думи са взели в езикът си, за да го измият... Щеше да ми е по-смешно ако не ми беше тъжно...

 73. 73 Профил на zxv42698916
  zxv42698916
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#66] от "chvor_s":

  Не си разбрал!Пишувам:хипотетички денешна РСМ да се распадне и подели на соседите не би сакале да припадне во Бугарскиот дел бидејќи автоматски ќе станеме Блгари,не пишувам за ОМО туку за Македонците од територија на Мк.

 74. 74 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#73] от "zxv42698916":

  Дай да видим кръщелното на деда ти македонеца? На какъв език е и каква народност е упомената в него?

  Как може да сте толкова кухи, непростимо е...

 75. 75 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#73] от "zxv42698916"

  Ако се разпаднете, всички ще ви вземат, а не българите, понеже нямаме малцинство? Еми така да е, аз не искам хора, които ме лъжат в къщата си. Ти си мислиш, че искаме да се разпаднете и искаме да ви вземаме... Турците финансират лъжите в страната ви, Сърбия има интерес да се протакат не.ата, че да влезнете в ЕС заедно с нея евентуално, не искат Коридор 8... Вие им играете по свирката, без да разберете. Но нали сме отделни държави, това не ни касае нас! Ваш проблем. Нас ни касае да не променяте имената на гробовете на предците ни само защото сега сте решили да си смените фамилията. И като синът си е сменил фамилията, да иска от баба си и тя да си смени фамилията, и да не й говори, и да упражнява натиск върху съседите й, че да й сменят фамилията на неговата... Еми как ще стане това?

 76. 76 Профил на zxv42698916
  zxv42698916
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#74] от "pinoccio":

  Дедо ми се родил во кралството СХС и бил запишан како Србин и презимето му го смениле да завршува на ич,за време на ВСВ бил заведен како блгарин и му го смениле презимето на ов,после ВСВ прв пат можел слободно национално да се изјасни како Македонец во федерацијата СФРЈ.Значи роден како Србин,бил 4 г.блгарин па живеел во СФРЈ како Македонец и починал во самостојна Мк.никогаш не рече дека се чувствувал блгарин,или ние внуците дека сме Блгари.Формално во својот живот само 4 г.е воден како блгарин без можност сам да се изјасни ...

 77. 77 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#76] от "zxv42698916":

  Ама как се е писал баща му на дадо ти? И защо като идват сърбите дядо ти се е писал сърбин, преди това как се е писал? Защо се е наложило да се пише като сърбин, знаеш ли? Ето на английски, да не кажеш че те лъжа: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alexander_I_of_Yugoslavia #Balkan_wars_and_World_War_I

  третия абзац, намери защо крал Александър е зашлевил плесница на Веска Зойчева - какво му е казала тя, като я е питал в Скопие - “па ща си ти” ...

 78. 78 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#73] от "zxv42698916":

  Мило момче, нас българите никога не ни е вълнувало какво си мислят съседите. Когато смятаме, че сме прави воюваме срещу всеки.
  Сърбите са толкова комплексирани от нас през вековете, че от перверзно чувство за компенсиране превърнаха 1 милион българи във вардарска македония в техни слуги... за да забравят чии слуга са били самите сърби...
  Но нищо де, ти продължавай да плюеш собствения си народ.

 79. 79 Профил на zxv42698916
  zxv42698916
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#77] от "conservamus":

  Баштата на дедо ми живеел во турската империја и според турските норми бил заведен како каур,христијанин,турците не одредувале националност.

 80. 80 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Няма смисъл от никакви подобни комисии и "диалози"!Като не щат дори да разговарят - прав им път - вън от ЕС и това е!Така, както гърците 25 години ги спираха, така и ние можем, а ние сме и по-инатливи от тях! Всеки български политик знае, че не може да си позволи да направи подобен компромис към тях, защото това ще е не просто край на политическата му кариера, но и на живота му въобще!Е, освен може би Виденов - като видях, че му дават почти 2% на изборите и се убедих, че в България живеят най-тъпите и прости твари във Вселената!
  —цитат от коментар 10 на Капабланка


  Ей, много сте големи, ама сте и слепи. За да отрежат Сърбия от всякакви близки съюзници, американците натиснаха Радев, че му знаят мошенгиите с руснаците и той заради втория мандат ще продаде интереса ни. Тая тема е за декември 2021ва, но само ще хълцате. За тва и макетата втвърдиха тона, знаят , че има кой да и направи фелацио отсреща

 81. 81 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#77] от "conservamus":Баштата на дедо ми живеел во турската империја и според турските норми бил заведен како каур,христијанин,турците не одредувале националност.
  —цитат от коментар 79 на zxv42698916


  па като се създала Българската екзархия бащата на дедо ти де е бил, в Българските епархии или у ничиите?

 82. 82 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#79] от "zxv42698916":

  Толно така! На какъв език обаче е пишел, какъв език е говорел той? Защо над 2/3 от хората там са гласували да се присъединат към Екзархията, защо не се бориха за тяхна си църква, например за Охридска Архиепископия? А турците, дори и да са ни писали всичките “гяури”, си имат преброявания на кой език говорят “гяурите”, колко са във всеки град, и там ясно личи, че все още не е измислен “македонски” етикет за хората, които са живеели в региона ти?

 83. 83 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#79] от "zxv42698916":

  на просвещавай се

  https://play.google.com/store/books/details?id=ZF1BAAAAYAAJ

  The Macedonian Problem and Its Proper Solution
  Stanislav J. ShoomkoffGeorge N. ChakaloffJan 1904
  Press of John C. Winston

  It must be remembered at the outset , however , that there is no such race as " Macedonians , " if we mean to describe the national affiliations of the peo ple by that term . In this province we find people who call themselves and are known to be Bulgarians .
  ......
  The entire population of Macedonia proper is uni versally conceded to be about 2,000,000 . Of this number , according to statistics based on Turkish figures in 1881 , the Greeks had 57,480 . Herr Ritter , the noted German geographer , has placed the num ber of Greeks in Macedonia at 59,833 . Baker has made a very liberal estimate of them at 100,000 . The Servians , Albanians and Tsintsars , occupying the region from the Drin to Prisrend , according to Herr Ritter , number 422,357 , the majority being Albanians . There are also 360,000 Mohammedans , many of them being Bulgarians who have adopted the faith of Islam and are known as Pomacs . The remaining part of the population , i . e . , 1,117,643 , are Bulgarians .

 84. 84 Профил на prn24630966
  prn24630966
  Рейтинг: 72 Разстроено

  Ако толку сте сигурни во вашето толкување на историјата, тогаш зошто одбивате да се вклучат историчари од трети страни? Вашата омраза е толку голема што ве ослепува. Ако веќе не можеме да се разбереме како луѓе и соседи, време е да се вклучи некој поголем авторитет како САД или ЕУ кој ќе пресече. Потребен е нов договор, постоечкиот не дава решение за проблемите меѓу Македонија и Блгарија.

 85. 85 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#84] от "prn24630966":

  Е ти ако мислиш, че някой друг знае историята ти по-добре от теб самият, ние нямаме такива притеснения.Може би щото имаме история, за разлика от някои други..

  Sic transit gloria mundi
 86. 86 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#84] от "prn24630966":

  Апропо, не ви мразим.Просто не харесваме крадци, които се промъкват в къщата ни и искат да си присвоят нещо, което не е тяхно ..Спокойно можеш да разгледаш исторически карти от барем 1300 години насам и с учудване ще установиш , че България е там, докато вашата държава я няма никъде..И апропо, говорим за България и Северна Македония, нали? Щото Македония е друго нещо, както дамите вие признахте, като подписахте договора с Гърция.

  Sic transit gloria mundi
 87. 87 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Няма смисъл от никакви подобни комисии и "диалози"!Като не щат дори да разговарят - прав им път - вън от ЕС и това е!Така, както гърците 25 години ги спираха, така и ние можем, а ние сме и по-инатливи от тях! ....
  —цитат от коментар 10 на Капабланка


  В постинга ти има 2 не-много силни момента:
  1. Въпреки правото ни на вето ние сме една от 27-те страни, и за съжаление без особена тежест;
  2. Нещо не съвсем незначително - гърците имат своя национална доктрина, със свое място и във външната политика, за разлика от нас. Която Гърция защитава пред всички международни форуми още от 1830г. насам.

  Първият опит за изграждане на нова национална доктрина - духовно обединение на всички българи по света (от диаспората ни) от 1999г., приключи още през м. юни 2001г.

 88. 88 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#84] от "prn24630966":

  Защото това е загуба на време, и преливане от пусто в празно. От друга страна на мен ми е много смешен спора дали Гоце Делчев е българин, или македонец. Между другото съм горд, че имам корени от Прилеп, но съм македонец точно колкото Кенеди е бил ирландец, и Жаклин Кенеди французойка.

 89. 89 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#19] от "Виктор":

  Зсщо не си смениш ника на ВЕТО-р?!Да свикваш,не за друго?!

 90. 90 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Лично на мен ми е интересно, какво точно-ясно формулирано искат т.нар. " македонци " от нас и да се обяви публично, тогава ще се разбере и позицията ни.......Тук няма цена за плащане, защото става въпрос за род и родина......Всякакви сметки според външни фактори , които си гледат собствените интереси ще са пагубни за нас, затова и на тях следва да им се обясни, че може да има само някакъв общ път за в бъдеще, който следва да се наложи, ако те продължават да мимикрират.....

 91. 91 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Лично на мен ми е интересно, какво точно-ясно формулирано искат т.нар. " македонци " от нас и да се обяви публично, тогава ще се разбере и позицията ни.......Тук няма цена за плащане, защото става въпрос за род и родина......Всякакви сметки според външни фактори , които си гледат собствените интереси ще са пагубни за нас, затова и на тях следва да им се обясни, че може да има само някакъв общ път за в бъдеще, който следва да се наложи, ако те продължават да мимикрират.....

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#73] от "zxv42698916":

  Во голема заблуда си,дека некой во България сака да Ве прифати!

 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#79] от "zxv42698916":

  Не е така,чадо Божие!Османската империя има архиви за всяко селце.Колко хора жиевят,какава народност са,каква религия,колко животни и какви са.Столетия наред в Македноия османските архиви описват българи,сърби,албанци,турци,цигани,евреи,власи,арменци.Нооо"макЕдонци" нема за 500 години.Ни един нема виден от османците.Ни един!

 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#82] от "conservamus":

  Е,та самата Охридска Архиепископия е българска.Произлиза от Българскаата Патриаршия

 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#84] от "prn24630966":

  Нещо не разбирате.НИЕ сме ЕУ!НИЕ.Нема нужда от трета страна!

 96. 96 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 644 Неутрално

  След като ослепил Самуиловите войници,Василий втори получил прякор."Македоноубиец" ли беше,че не мога да се сетя...

 97. 97 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  Няма как да стане, и жалко за родните светила- историци, които трябва да търпят подобно унижение, да разговарят с радиоточки, да слушат от небивалици по-големи небивалици. А те дошли с "дебелите книги", с източници от "изворите", но кой го интересува...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 98. 98 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#96] от "donyon":

  В интерес на истината Василий е бил македонец...ама истински.

 99. 99 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Крайно време е България да заяви много ясно позицията си - признаваме сегашната македонска идентичност, но те признават българските си корени преди 1944.
  Ако не им харесва, ще почакат на входа на ЕС докато им уврат тиквите.

 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Поведението на северомакедонците може да се обясн с факта, че Югославия в чийто състав са били е страна победител във ВСВ , а царство България - победенна страна ... дори не бе призната за съвоюваща въпреки участието си след 9.9.44 на страната на Съюзниците.
  Та ... асоцират се северомакедонците с победителите , асоциират собствената си история със сръбската и ит там идва сърбоманската ЛЪЖА (понеже те в частност са били в територията на Царство България, а не в окупационнте зони за разлика от сърби и гърци)
  Накрая като се чувстват победители искат да си наложат инатот над победените

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK