Регионалният министър за строежа на Алепу: Такова чудо няма в моята практика

Регионалният министър за строежа на Алепу: Такова чудо няма в моята практика

© Скрийншот от БНТПроектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата, каза днес пред БНТ служебният регионален министър арх. Виолета Комитова. Тя допълни, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома, а другата - пътя към шофьорския плаж, като едната си е изградена като такова съоръжение, а втората е с клетъчната структура, която всички казват, че прилича на хотел.


"Точно тук идва измамата - в строежа се намират три асансьора за хотелската част, а е пуснат в изпълнение като подпорна стена. Този обект е с две различни разрешения за строеж - такова чудо няма в моята практика", допълни Комитова.


За първи път строежа на т.нар. Шофьорски плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище. Впоследствие прокуратурата откри различни нарушения около строежа, а разрешението на "Алепу вилидж", както е предишното наименование на комплекса, бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас. Очаква се произнасянето на Върховния административен съд. Наскоро проектът беше купен от нов инвеститор.
Коментирайки ситуацията с държавното дружество "Автомагистрали" тя каза, че има достатъчно доказателства да нарушения и те са открити и при проверката от регионалното министерство, преди да излезе докладът на Сметната палата.


По повод декларацията на Камарата на строителите срещу нея, Комитова коментира, че няма да спре строителството, няма да спре и плащането за свършена работа. "Ние правим проверки на място къде какво е изпълнено, защото имаме ангажимент да изплатим едни 600 милиона на фирми, изпълнили проектите. Не бихме искали да ги разплатим, без да видим какво е направено на място", каза тя, по повод твърденията, че МРРБ не изпълнява договорите си.


На въпрос дали магистрала "Хемус" може да бъде завършена до 2024 година, министър Комитова обясни, че нова едва ли ще стане, при положение, че има отделни участъци, за които дори липсва проектна готовност.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  Когато Хемус стане, колите ще летят. Иначе всичкото строителство по бетономорието е шаблонно, мутробарок с претупано изпълнение.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Този обект е с две различни разрешения за строеж - такова чудо няма в моята практика", допълни Комитова.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------

  Човек се учи докато е жив, г-жо Комитова.

  И аз имах такъв случай преди години, върху една винарска изба в Щутгарт построихме три жилищни сгради.

 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Оставка за калинката Комитова!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 4. 4 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 299 Весело

  Оставка за калинката Комитова!
  —цитат от коментар 3 на proventuss


  Не знам Комитова дали е калинка, но по-големи калинки от Петя Аврамова и Нанков надали ще се намерят :):):)

 5. 5 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 953 Любопитно

  Както обикновено любопитствам - има ли определен дрескод в официални държавни институции и той включва ли прозразни бодита, лъскави блузки и други подобни попфолк елементи?

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Весело

  Този обект е с две различни разрешения за строеж - такова чудо няма в моята практика", допълни Комитова.---------------------------------------------------------------------------------------------Човек се учи докато е жив, г-жо Комитова.И аз имах такъв случай преди години, върху една винарска изба в Щутгарт построихме три жилищни сгради.
  —цитат от коментар 2 на Дария Колев


  ПостроихМЕ??? Ама ти и строител ли си освен всичко останало?😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  😃😃😃 Смях през сълзи😃😃😃 "Клетъчна структура приличаща на хотел"😃😃😃

  "...Тя допълни, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома, а другата - пътя към шофьорския плаж, като едната си е изградена като такова съоръжение, а втората е с клетъчната структура, която всички казват, че прилича на хотел...."

  НЕ, НЕ ПРИЛИЧА НА ХОТЕЛ, А СИ Е ХОТЕЛ! ОК, сграда която може да бъде хотел, или едностайни/двустайни апартаменти, и ВСИЧКО ДРУГО АМА НЕ ПОДПОРНА СТЕНА!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Не разбирам оня Манолев заради една къща за гости няма да му дават виза за САЩ (не знам за други страни), тази Комитова за две къщи за гости ще й дават виза!? Американците или не могат да смятат или къщите за гости нямат никакво значение, а се мотивират от съвсем други неща, интересно какви :)

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Както обикновено любопитствам - има ли определен дрескод в официални държавни институции и той включва ли прозразни бодита, лъскави блузки и други подобни попфолк елементи?
  —цитат от коментар 5 на n_kukaleva


  Гледах хаскоро малко от сутрешното предаване на НОВА (мисля, че се казваше "На Кафе") и в началото си помислих, че е някакво хумористично шоу докато ми обясниха, че е ежедневна и много популярна програма 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  😃😃😃 Смях през сълзи😃😃😃 "Клетъчна структура приличаща на хотел"😃😃😃"...Тя допълни, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома, а другата - пътя към шофьорския плаж, като едната си е изградена като такова съоръжение, а втората е с клетъчната структура, която всички казват, че прилича на хотел...."НЕ, НЕ ПРИЛИЧА НА ХОТЕЛ, А СИ Е ХОТЕЛ! ОК, сграда която може да бъде хотел, или едностайни/двустайни апартаменти, и ВСИЧКО ДРУГО АМА НЕ ПОДПОРНА СТЕНА!
  —цитат от коментар 7 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Не се учудвай на загадките на Комитова, която не можа да различи магистрала Хемус от една база за стротелни машини!

 11. 11 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  Оставка за калинката Комитова!
  —цитат от коментар 3 на proventuss


  Що така бре😃?!? През мандата на Комитова ли са издадени разрешителните, и е построена тази "клетъчна структура"?!?

  Или искаш нейната оставка щото казва истината за тази "клетъчна структура"?!?

  До коментар [#3] от "proventuss":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 12. 12 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Така се получава като нормативната база, пък и създадените уж за контрол административни съдилища, смятат, че нещо може да е задължително, но пък и да не е чак толкова задължително. И ако по някаква причина не бъде спазено, в никакъв случай не трябва да се драматизира, а да се продължи смело напред.

  Изискванията към строителството, включително регулация, разрешаване, контрол, приемане и т.н. са много сериозни, но не съм срещал обект, на който всичко да е спазено. И именно това постоянно затваряне на очи и опити да се излъже системата (която обича, желае да бъде лъгана), дават самочувствие на дипломирани експерти, пък и на недорасли инвеститори, да си съчиняват всякакви гимнастики и да си тълкуват закона както им е удобно. В повечето случаи нещата са пределно ясни и видими дори за човек, койтно не е специалист, но липсата на контрол и санкция водят до подобни резултати.

 13. 13 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Румене.............толкова ли беше сложно, да назначиш един истински надпартиен професионалист, който реално да започне да върши работа!Сори, ама това ти назначение е пълна издънка!Тая другарка - има манталитет на партиен секретар!

 14. 14 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Интересно защо къщите за гости, построени с европейски средства, не представляват интерес за проверка от министър Комитова? Или там всичко е наред.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  На въпрос дали магистрала "Хемус" може да бъде завършена до 2024 година, министър Комитова обясни, че нова едва ли ще стане, при положение, че има отделни участъци, за които дори липсва проектна готовност.

  Ми давайте де, изготвяйте ги :)

  Ако ги вкарате в разни комисии, процедури и пр. то ще са ви необходими 10 години сигурно за тези документи.

 16. 16 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#11] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Прясно назначеният министър на регионалното развитие Виолета Комитова и дъщеря й Гиляна са придобили две вили близнаци на морето с пари от Програмата за развитие на селските райони преди няколко години."
  "Строителството на двете кокетни вили-близнаци възлиза на 560 249 лева. За сравнение – санирането на блок с 36 апартамента в град Луковит е струвал 400 000 лева. Е, с парите за санирането на почти два такива блока новият министър на регионалното развитие си е построила семейна морска резиденция. Защото според жители на с. Писменово в тези вили туристи не са стъпвали. Интересно е да се провери дали в община Приморско е плащан туристически данък."

  Ето затова!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 811 Неутрално

  време е държавата да покаже нулева толерантност към такива безумия.

  държавните "институции" станаха бетер публични домове - плащаш си и кеф ти остров (с публ.средства), път, парцел, СЕС, кеф ти студен резерв, изгоден бартер ТЕЦ на цената на стар опел, концесия за 35г или всякакъв друг съпорт, осигурен от поредната трупа политически отрепки, докопали се до държавната софра!

  една държавна институция не остана непревзета - всичко е парцелирано на тоя или оня политически отпадък.

  въпросът е има ли държавата съпротивителни сили срещу такова приватизирано "правосъдие", срещу завземането на държавните институции от политически боклуци, срещу наглата продажба на обществените интереси за лична изгода (а.к.а. корупция, специално за г-н кьоравеши с каскета)?

  има или няма?

  трябва да се сложи край на модела "ОПГ ГЕРБ - услуги срещу пари" и да се възстанови държавността и законността!

  алтернативата на нормалността е видна и всеки драпа за образование на запад, работа на запад, почивки на юг, а след пенсиониране - надалеч.

 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Оставка за калинката Комитова!
  —цитат от коментар 3 на proventuss  Нито е калинка, нито ще и видиш оставката . И определението « калинка « баше дадено на неграмотните и некадърни партийни назначения от ГЕРБ, а сега вие герболяка си ги присвоявате най-безцеремонно .
  Вместо да дращиш малоумици, попитай г-жа Комитова, какво е участието на съпруга на екс-министър на МВнР Захариева в хотела на Алепу .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#19] от "niksan1":

  Комунистите другари на др. Радев протягат крадливите си ръчички във всички посоки.

 21. 21 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 940 Неутрално

  [quote#11:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Задаваш отговор.

 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  [quote#11:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]


  ++++++
  Ти си задаваш въпроса и сам си отговаряш . Да, онова на което отговаряш иска оставката на г-жа Комитова, тъкмо, защото вижда една « подпорна стена « с асансьор и потвърждава официално това, което ние в този форум сме дискутирали десетки пъти .
  Лично аз ще бъда благодарен на министър Комитова, ако изясни публично участието на мъжът на екс-министър Захариева .
  Царството на тиквите СВЪРШИ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Ами "ред в хаоса" нали масонския поздрав е слоган на Буци.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Гледах хаскоро малко от сутрешното предаване на НОВА (мисля, че се казваше "На Кафе") и в началото си помислих, че е някакво хумористично шоу докато ми обясниха, че е ежедневна и много популярна програма
  —цитат от коментар 9 на padrino


  Защо се излагаш така, киснеш по цял ден в българския сайт и го играеш на човек, незнаещ нищо за България! Срамота....

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Тая се прави на дръж ми шапката! Има две разрешителни за строеж защото са два различни строителни обекта - една подпорна стена и една жилищна сграда. Кое му е трудното за разбиране?

 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#19] от "niksan1":Комунистите другари на др. Радев протягат крадливите си ръчички във всички посоки.
  —цитат от коментар 20 на svoboden  И в същото време издават разрешителни, строят хотели по морето, изчегъртват министерствата от некадърни, но престъпни гербови калинки и всичко това за някакви си два месеца ?
  Браво и на президент Радев и на министрите му !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  "Наскоро проектът беше купен от нов инвеститор."

  Купуват се обекти , но не и проекти.
  Когато понякога се купуват проекти , това става нелегално и се нарича авторизация. Проектантът , който няма право да проектира обекти от общине, защото е главен архитект или инженер от строителния отдел на тази бощина, тогава "продава" проекта си за авторизация на друг дипломиран притежаващ лиценз за проектиране. "Купувачът" е доволен , че е получил някакви пари само за един подпис , който обаче носи отговорности, защото ставаш автор на проект със всички рискове , които носи един проектант на даден обект.
  Тази корупционна практика е масова и затова длъжността "главен архитект" е толкова доходоносна. Последна грижа на такива главни архитекти е да се грижат за градоустройствота на общината в която работят.

 28. Е, как бре? Подпорна стена с асансьори - не сте ли виждали? Ееее колко много ги има ....

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  "Точно тук идва измамата - в строежа се намират три асансьора за хотелската част, а е пуснат в изпълнение като подпорна стена. Този обект е с две различни разрешения за строеж - такова чудо няма в моята практика", допълни Комитова."


  Единственото тука, което е за чудене е защо държавата не е пратила техниката и да събори незаконното строителство ! Друго няма какво да се коментира !

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#29] от "samoedin":
  "Единственото тука, което е за чудене е защо държавата не е пратила техниката и да събори незаконното строителство ! Друго няма какво да се коментира !"

  Защото построеното балабар с асансьорните шахти действително представлява подпорно съоръжение от клетъчен тип. Това подпорно съоръжение може да бъде строителна конструкция и на сграда, в случая хотел. Както е започнало да се строи с този вид на строителна конструкция , която едновременно да бъде и подпорна стена, обектът трябва да се завърши, а не да се оставя недовършен , защото в този вид само грози.

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  В страната на неограничените невъзможности. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Е, как бре? Подпорна стена с асансьори - не сте ли виждали? Ееее колко много ги има ....
  —цитат от коментар 28 на Ганьо балканише фюриозише мъката на модераторо дето все не разбира че Ганя е безсмъртен кат шотландския боец по тез земи


  Такива сгради , чиято строителна конструкция служи и за подпорна стена, има построени много по света.

 33. 33 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Според бюрократ Комитова трябва да чакаме 4-5 г. докато продължи или започне строителството на магистрали!? Тази некомпетентност, некадърност и дилетанщина е "концептуално" огледало и за другите ù коментари, показващи липса на управленски капацитет. Едно е лаик да говори за законност, а съвсем друго да разбира от законност... Впрочем заведените дела против "министрите" от това "правителство" вече надхвърлиха 100 - въпрос на законност, нали така.

 34. 34 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#16] от "proventuss":


  [quote#11:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
  —цитат от коментар 22 на niksan1
  ++++++ Ти си задаваш въпроса и сам си отговаряш . Да, онова на което отговаряш иска оставката на г-жа Комитова, тъкмо, защото вижда една « подпорна стена « с асансьор и потвърждава официално това, което ние в този форум сме дискутирали десетки пъти . Лично аз ще бъда благодарен на министър Комитова, ако изясни публично участието на мъжът на екс-министър Захариева .Царството на тиквите СВЪРШИ ! [/quote]

  Комитова май казва друго: "...Има две разрешителни за подпорни стени, едната е изградена като подпорна стена, втората е с клетъчната структура, която всички казват, че прилича на хотел.. (ЦИТАТ от статията)...". Прави разлика между разрешителните и между построеното! Поне аз така разбирам написаното.

  Няма какво да се изяснява за участието на съпругът на Захариева-всеизвестно че мъжлето е архитектът проектирал ТАЗИ подпорна стена. Виж, и аз мога да проектирам гаражче от 40 футов контейнер с прозорчета на площада зад Коня, и да го нарека..."временен и придвигаем чадър за защита на минувачите от слънце и дъжд"😃Въпросът е дали ще получа разрешително-НЕ разбира се!!! А мъжлето на ЗАхариева е получил-ТАМ ТРЯБВА да се проверява-КОЙ му е издал това разрешително и защо.

  Ама Комитова злоупотребила с пари от програмата "къщи за гости?!? Ами да я проверяват и да я санкционират. Ама нейните "къщи за гости" НЕ СА сеързани с "клетъчната подпорна стена"!
  До коментар [#22] от "niksan1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 35. 35 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  Такива сгради , чиято строителна конструкция служи и за подпорна стена, има построени много по света.
  —цитат от коментар 32 на tacheaux


  Така е, има ги от векове. Но те са били построени ЗА СГРАДИ (с разрешително за сгради, от както са почнали да издават разрешителни де) а не с разрешителни за подпорни стени!


  До коментар [#32] от "tacheaux":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Това не е единственото чудо. В България, чудеса да искаш.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "Впоследствие прокуратурата откри различни нарушения около строежа, а разрешението на "Алепу вилидж", както е предишното наименование на комплекса, бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас."

  БАС по принцип е много политкоректен. Такъв беше преди и сега е такъв. Обявява СР за нищожно, но на какво основание? СР може да се оспори от ДНСК в едномесечен срок от внасянето му, явно това не е направено. Какъв друг начин има, честна атлантическа, не знам. ВС вече оправда "Златния век". Сега наред е "Шофьорския плаж", който вече не е плаж. Най-вероятно ВС ще направи пак същото. В държавата се вихри нещо като "бой със дъвки", но конкретните персони-далавераджии май закон не ги лови.
  Законът трябва да се съсредоточи върху "дребната престъпност", защото тя се мултиплицира и става чудовищна.

 38. 38 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  Инфраструктурните проекти и съпътстващите инвестиционни намерения за северната пустиня май ще се отекат в канала.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 39. 39 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 311 Разстроено

  "Регионалният министър за строежа на Алепу: Такова чудо няма в моята практика"
  Такова "чудо" каквото направи ГЕРБ за 10-на години в държавата никога не е било и ще учуди много хора.
  Пределно ясно ни е на всички, че за тях правила, закон и морал не съществуват. Всичко се прави за джоба им и за вътрешно партийният интерес.
  Тъжното е, че заради тях най-много си изпатиха красивата ни природа и честните хора.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  И "златният век" и "Алепу" са престъпления архитектурни. Явно има нещо гнило в архитектурата. И това няма как да не е така, след като начело на строителният бранш застана Великият, именит, единствен и неповторим, Строителят на нова България, шофьорът на джипката.

 41. 41 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  И "златният век" и "Алепу" са престъпления архитектурни. Явно има нещо гнило в архитектурата. И това няма как да не е така, след като начело на строителният бранш застана Великият, именит, единствен и неповторим, Строителят на нова България, шофьорът на джипката.
  —цитат от коментар 40 на Judjuk


  Не са АРХИТЕКТУРНИ престъпление, а ...престъпления/нарушение на законите и правилата свързани с к'о къде може да се строи, и к'о не! Престъпления са дадените и получените рушветинот ВСИЧКИ замесени-подобни разрешения не се издават заради архитектурна стойност на обектите, или сините очи на архитекта!

  П.С. Онази стъклена пирамида пред Лувър според някои е архитектурно престъпление, но е построена с напълно законни разрешителни.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  " Защото построеното балабар с асансьорните шахти действително представлява подпорно съоръжение от клетъчен тип. Това подпорно съоръжение може да бъде строителна конструкция и на сграда, в случая хотел. Както е започнало да се строи с този вид на строителна конструкция , която едновременно да бъде и подпорна стена, обектът трябва да се завърши, а не да се оставя недовършен , защото в този вид само грози."

  Няма как да имаш разрешение за две несъвмести помежду си съоръжения ! В случая нито имаш подпорна стена, защото е направено именно и като хотел, нито имаш хотел, защото изпълнява напълно различна от хотела функция ! както и да го погледнеш, то трябва да се събори и да се започне от начало ! Всичко останало е хабене на обществена енергия напразно !

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#35] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  " Така е, има ги от векове. Но те са били построени ЗА СГРАДИ (с разрешително за сгради, от както са почнали да издават разрешителни де) а не с разрешителни за подпорни стени!"

  Именно, Моше, и аз това написах ! Такива тарикати трябва да си получат заслужена санкция !

 44. 44 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Можеше и по-страшно да бъде, подпорна стена с форма на параход като Дисниленд.

 45. 45 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#5] от "n_kukaleva":

  Лято, госпожо! Обектът на недоволството ви е слънцеотражателна жилетка.

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#41] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  " Онази стъклена пирамида пред Лувър според някои е архитектурно престъпление, но е построена с напълно законни разрешителни."

  Законните архитектурни престъпления са по-лоши от незаконните архитектурни шедьоври.
  Далеч съм от мисълта , че проектираният хотел-подпорна стена на Алепу е шедьовър , но по-добре е той да бъде завършен , отколкото да остане така като незавършен обект.
  "Онази стъклена пирамида пред Лувър" е пример , че законите могат да бъдат лоши и да предизвикват престъпление. Не малка част от законите , които приема българското народно събрание са лоши , защото са корпоративни и са предназначени да обслужват определени частни и юридически лица.

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Любопитно

  Този обект е с две различни разрешения за строеж - такова чудо няма в моята практика", допълни Комитова.---------------------------------------------------------------------------------------------Човек се учи докато е жив, г-жо Комитова.И аз имах такъв случай преди години, върху една винарска изба в Щутгарт построихме три жилищни сгради.
  —цитат от коментар 2 на Дария Колев


  Тази изба пази ли се от "Натура"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Весело

  До коментар [#4] от "chicho_gosho":

  Те не са калинки, а торни бръмбари.

 49. 49 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Не е калинка. Малинка е. На Радев са малинки.

 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Любопитно

  До коментар [#14] от "2029":

  Нали имаше една проверка по времето на ГЕРБ? Няколко човека май трябваше да върнат някакви пари, ама повечето били редовни.

 51. 51 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":

  Има. Но в БГ според действащото законодателсто и Конституцията на самия бряг просто не може да се строи нищо друго освен за укрепване на брега. Впрочем, по цялата българска брегова ивица това е единствената „подпорна стена” при това комбинирана с апартаменти за птици. Местни и мигриращи. А асансьорните шахти са безопасно място за мътене и отглеждане на малките.Тоест, това не е нищо друго освен комплексна грижа за околната среда и тези, които са разрешили подобен строеж са едни истински и безкористни природозащитници, които обществото вместо да заклеймява, трябва да поощрява.

 52. 52 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Това добре. Ама като се правим на честни Калудки - нещо за къщичката си за гости да каже госпожата?
  Не защитавам Алепу и стената.
  Защитавам тезата, че не може хора , на които не им е чист косъма /както тази дама/ да представят, че ще променят нещата. Нищо няма да променят. Ако подобни ни управляват ще си остане същото. Просто след 4-5 години избирателят ще тегли майната и на сегашните месии. Ще очаква нови.
  Пак във връзка с гореказаното - вижте в Афера какво пише за един президентски съветник и едно пликче. Има видео.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "Ако подобни ни управляват ще си остане същото."

  До коментар [#52] от "kvasimodo":

  Викаш, всички са маскари!
  Кой друг го беше казал, че не се сещам?

 54. 54 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Не са всички. Има достатъчно честни хора в България. Но госпожата......
  Така, че моля без цитати от Алеко.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 55. 55 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1617 Весело

  Е, не всички са способни на...новости ! Няма място за сръдни, едни са бачкатори и преподаватели, други новатори и рода с властта......

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  Винарска изба в Щутгард и отгоре три сгради...Мда...

 58. 58 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1220 Весело

  "Такова чудо няма в мойта практика" може да бъде убедителен аргумент в комшийски разговор, но нейсе...Пролича си, че личното ми мнение е изцяло за проекта, но и това е без значение...
  На яростните му противници искам да напомня, че точно от скандала с Алепу започна падането на ГЕРБ. Затова напълно сериозно предлагам на инвеститора да го нарече Мемориал на края на ГЕРБ
  Ще покрие доста загуби.

  От идиоти отговор не чакам
 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  " Затова напълно сериозно предлагам на инвеститора да го нарече Мемориал на края на ГЕРБ....."
  Ще покрие доста загуби.
  До коментар [#58] от "chudomor":

  Хайде да залагаме кой по-напред ще падне? ГЕРБ или Алепу? Или и двата ще оцелеят? В тази държава чудеса стават не само на Коледа. Щото сюзеренът е непредвидим.

 60. 60 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#59] от "Judjuk":

  Да помисля малка, а...
  Алепу няма да падне, защото ще тръгне свлачището (тук залагам смело), а ГЕРБ ако не падне, ще тръгне друго, по - голямо... И на второто залагам.
  Ти си ...

  От идиоти отговор не чакам
 61. 61 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 530 Неутрално

  А бе тая защо се е облякла като мутреса ?! Ако не друго поне дрескода да бяха изкопирали от Кьовеши. Тази наистина ли е министър :-) .

 62. 62 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 530 Неутрално

  А, извинявам се! Това е тоалета ѝ от последната сватба на която е била поканена.

 63. 63 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Весело

  "а втората е с клетъчната структура, която всички казват, че прилича на хотел."

  Ходи като гъска, грачи като гъска, прилича на гъска, ама не е гъска! Подпорна стена е! Така казват ивнеститорите в проекта.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "Алепу няма да падне, защото ще тръгне свлачището (тук залагам смело)"
  До коментар [#60] от "chudomor":

  Там свлачище няма и не е имало. Почвата е плътни глинести пясъци и чакъли и държи даже вертикален откос. Мошениците измислиха, че има свлачище, за да сложат стена, а на стената да окачат хотел. Всичко започна с това вилно селище с високи сгради с библейското име, което диктисаха на баира.
  Историята е същата както при "Златен век". В тази история няма експерти и експертизи, инженери-специалисти, конструктивно становище и пр. Не е било нужно. Държавата се управляваше от шайка бандити и не се налагаше даване на обяснения. Те и закона познаваха толкова, колкото да го надхитрят с едно полузаконно строително разрешение. Върховният съд обаче не се влияе от политкоректността и полукоректността, а трябва да съблюдава закона точно и неотклонно.
  А за Шайката аз казвам, че трябва да падне, но кой съм аз? И там работата е съмнителна. Прекалено много хора имат там интереси и са затънали до шия в блатото. А персоналният интерес стои над всичко. Това е тактиката на Тато от времето комунистическо, продължена твърде успешно от неговия пъдар. Всъщност тази тактика не е някакво изобретение. Тя работи когато и отгоре и отдолу стоят хора със съмнителен морал или даже без такъв.

 65. 65 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  "Алепу няма да падне, защото ще тръгне свлачището (тук залагам смело)"До коментар [#60] от "chudomor":

  Там свлачище няма и не е имало. Почвата е плътни глинести пясъци и чакъли и държи даже вертикален откос. Мошениците измислиха, че има свлачище, за да сложат стена, а на стената да окачат хотел. Всичко започна с това вилно селище с високи сгради с библейското име, което диктисаха на баира. Историята е същата както при "Златен век". В тази история няма експерти и експертизи, инженери-специалисти, конструктивно становище и пр. Не е било нужно....
  —цитат от коментар 64 на Judjuk


  Ти ЛИЧНО бил ли си там та да твърдиш че това е състава на почвата и т.н.😃?!? Май не, нали?!? Което не означава че не си прав за почвата, но не ти дава правото да твърдуиш това!

  Грешиш и за това че там е нямало "...експерти и експертизи, инженери-специалисти, конструктивно становище и пр. Не е било нужно...." !

  'Ми не, ИМАЛО Е! НЯМА ТАКЪВ ИДИОТ ПАРАЛИЯ който да планира многомилионна инвестиция без да похарчи 2-30,000 лв да прОвери как са нещата там, и к'во м'ое 'се случи!

  "Ключът към бараката" (в случая) е другаде: КОЙ Е ПРОСПАЛ ТОЗИ СТРОЕЖ НА ТАЗИ "КЛЕТЪЧНА СТРУКТУРА" (взима няколко седмици да се дигне това)! Боя се да предположа че в молбата (придружена с чертежи) тази "подпорна стена" е изглеждала така-"клетъчна структура"...
  До коментар [#64] от "Judjuk":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 66. 66 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  "Както е започнало да се строи с този вид на строителна конструкция , която едновременно да бъде и подпорна стена, обектът трябва да се завърши, а не да се оставя недовършен , защото в този вид само грози."

  Значи първо обектът да се довърши, че да видим дали е подпорна стена или хотел? После ако се окаже, че е хотел, да го разрушава държавата, защото разрешение за сграда не е давано? Или цялото незаконно строителство да го узаконим с оправданието, че ако не е завършено "само грози"?!

 67. 67 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Най-гадното е, че отново никой няма да влезе в затвора.

 68. 68 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":

  Би ли дал връзка към учебник, статия, някакъв пример за подобен проект, реализиран някъде по света? Може и с формули, не се притеснявай.

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "....НЯМА ТАКЪВ ИДИОТ ПАРАЛИЯ който да планира многомилионна инвестиция без да похарчи 2-30,000 лв да прОвери как са нещата там...."
  До коментар [#65] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Разбира се че съм бил, аз навсякъде съм бил. Девственият откос беше почти вертикален, за да се слезе долу имаше лъкатушещи пътечки и беше опасно. Пропадания нямаше никакви.
  И какво има да се проверява. просто някой харесал мястото /то наистина беше екзотично, вече не е/ и решил да си направи хотел, да лови шаран....., пардон туристи и да ги осмуква. Толкова е просто.
  Ма ти не си длъжен да ми вярваш де.
  Много хора не разбират, че досегашното управление беше вопиющо примитивно и долнопробно. Толкова примитивно, че даже е трудно да се възприеме.
  Всъщност хотелът е трябвало да бъде горе на високото, но ги дострашало, че ще натежи и ще събори склона. Затуй решили да го закопаят като подпорна стена.

 70. 70 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#69] от "Judjuk":

  Да беше сложил таг "весело" щях да оценя твойто чувство за хумор😃 'Ма 'като помня други твои коментари...не съм толкоз сигурен дали е хумор или друго...

  На "почти вертикален откос" не съм сигурен за лъкатушестите се пътечки, ама нейсе.

  Иначе ти вярвам че мястото е било прекрасно, екзотично, и някой си го е харесал за хотелче😃 И като човек с добро сърце е построил "подпорна стена с форма на клетъчна конструкция", с няколко асансьора, та на гостите да им е удобно да слизат с тях до плажа😃 А не по стълби. Е, и му се получили още 3 (май) етажа под кота "нула" (съществуващият път) та вместо да има само два етажа над тази кота-получили се 5😃 Ама това НАПЪЛНО СЛУЧАЙНО, като последица от грижата му за ваканцуващите😃
  До коментар [#69] от "Judjuk":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "Е, и му се получили още 3 (май) етажа под кота "нула" (съществуващият път) та вместо да има само два етажа над тази кота-получили се 5...."
  До коментар [#70] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Че те всичките хотели на "Свети Тома" са 5-етажни. Много етожи, много стаи, много легла, много пари.
  А ти като си предубеден, що изобщо спориш с мене? Аз казвам квото знам и мисля и не ми пука, кой как възприема. Важно е сам да съм сигурен, че казвам истината, каквато и да е тя. Пък на някой ще му е весело, на друг тъжно, трети ще се ядоса, хора разни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK