"Отвсякъде получаваме подкрепа, но не и тук": Хиляди излязоха в подкрепа на ЛГБТИ общността в София

"Отвсякъде получаваме подкрепа, но не и тук": Хиляди излязоха в подкрепа на ЛГБТИ общността в София

© Велко АнгеловПъстрота, музика, усмивки и добро настроение изпълваха центъра на София в съботния следобед. След едногодишна принудителна пауза, наложена от пандемията от короновирус, хиляди хора се събраха пред Паметника на съветската армия, за да прокламират защита на правата на ЛГБТИ общността. Настроенето обаче беше празнично, хората бяха там, за да заяват отново правото да бъдат себе си. 14-то издание на прайда се отличаваше и с факта, че хората отново бяха там, за да протестират срещу хомофобията, езика на омразата и липсата на равнопоставеност.


Тазгодишното издание на прайда отново беше съпътствано от липсва на подкрепа от основните политически партии в България. Зад събитието застанаха редица посланици, сред които тези на САЩ, Нидерландия, Белгия и други. Към края на концерта се появиха председателите на "Зелено движение" Борислав Сандов и Владислав Панев, които обаче останаха зад сцената и не отправиха официален поздрав към присъстващите. Други политически фигури не бяха забелязани да присъстват на мероприятието.


На финала на цветния празник истинска дъга се извиси в небето над столицата, за да сложи подобаващ завършек на тазгодишното издание на "София прайд". Въпреки провокациите и напрежението, които съпътстваха други събития от програмата, проявата премина без инциденти.
Парадът в подкрепа на правата на ЛГБТИ общността се провежда от 2008 година у нас, но никога досега не е привличал толкова много участници. По информация на организаторите близо 10 000 души са присъствали на традиционното шествие - за сравнение, през 2019 г. броят им е бил около 7000. Въпреки излелия се проливен дъжд, минути след началото на концерта пространството около Паметника на съветската армия се изпълни със стотици млади хора и семейства с малки деца. Повечето от тях идваха за първи път, а причината да се престрашат да го направят винаги бе една - за да подкрепят каузата за равни права на хората от ЛГБТИ общността.


"Отвсякъде получаваме подкрепа, но не и тук": Хиляди излязоха в подкрепа на ЛГБТИ общността в София

© Ралица Фичева


"Много хетеросексуални хора не разбират и се чудят защо протестираме, като си мислят, че имаме същите права като тях, но истината не е такава. Истината е, че ако партньорът ми умре, аз нямам право да го наследя. Ако влезе в болница, аз нямам право на свиждане. Заедно отглеждаме детето ни, но само аз съм му попечител, защото съм биологичната му майка. Как това не е дискриминация според вас", попита млада жена, която бе дошла с 4-месеченото си бебе на концерта.


Друга майка също бе довела двете си деца на събитието. "Преди да имам деца, не осъзнавах колко сериозен е проблемът. Аз съм човек, ориентиран към другия пол, в живота ми особени драми няма, но в един момент започнах да се замислям какво би се случило с децата ми в държава като България, ако се окажат дори малко различни. И ако на тях им се случи да харесват някого от същия пол, какво биха преживели тогава. Представям си ги как вървят по улицата и се страхуват да се хванат за ръка, което ние със съпруга ми правим без абсолютно никакво притеснение."


Представям си ужасната съдба на децата ми, ако тази държава продължи да бъде такава антиевропейска кочина каквато е в момента. Затова съм тук днес.


Люба, майка на две деца


Сред публиката макар и по-рядко се срещаха и по-възрастни хора. "Дойдохме да видим малко цветове, да чуем любими наши изпълнители. Нека са щастливи хората", казва млада баба, чието 3-годишно внуче тичаше радостно около шарените хора. Друга баба, която бе дошла на концерта с дъщеря си и внучето си, заяви, че категорично застава зад каузата на ЛГБТИ общността: "Смятам, че българският народ е много закостенял като цяло, и смятам, че трябва да приемаме всички, да обичаме всички и да сме по-широко скроени. Няма нищо по-хубаво от това да си цветен, всичко сиво и бяло ни кара да мислим тъжно. Цветното е красота. На това уча и внука ми."


"Отвсякъде получаваме подкрепа, но не и тук": Хиляди излязоха в подкрепа на ЛГБТИ общността в София

© Велко Ангелов


Гости на прайда имаше и от други градове в страната. Радина от Троян разказа, че е дошла в София по друг повод, но щом разбрала за събитието, веднага решила да го посети. "Аз дойдох, за да се убедя отново, че приемам всички хора. Нямам нищо против тях, виждам, че се забавляват, обичат се, престрашили са да покажат, че са себе си, това всичкото ме радва", казва още Радина.


Защо трябва да вървиш срещу собствената си природа, за да отговориш на очакванията на обществото.


Радина от Троян

Проявата беше посетена и от много чужденци. Мъж на около 50 години от Германия разказа, че специално пътувал от Велико Търново, където живее и работи, за да може да присъства на шествието. Той обаче не пожела да сподели как се казва. "Трябва да съм предпазлив. Все пак сме в България", отвърна той.


Освен в публиката представители на различни държави, сред които Нидерландия и САЩ, излязоха на сцената на "София прайд", за да заявят открито подкрепата си към ЛГБТИ общността. На български език заместник-посланикът на САЩ у нас Джъстин Фрийдман отправи поздрав към присъстващите: "Този чудесен празник с музика и песни ни събира заедно и ни обединява. Всички ние имаме общи мечти за мир, за свобода, за щастие, за приятелства, за пълноценен живот. Нека празнуваме под дъгата."


Макар че сцената на "София прайд" бе запазена за изпълненията на Виктория Георгиева, Рут Колева, Прея, Мила Роберт, Деси Слава и Руши, от там прозвучаха някои от посланията на най-известните ЛГБТИ активисти в България. Радослав Стоянов, организатор на "София прайд", заяви, че ще бъдат предприети серия от правни действия срещу нарушители, "които ни обиждаха, обвиняваха в престъпления и в какви ли не грехове. Уверявам ви, че всеки политик, който си е позволил да изрича лъжи по наш адрес, ще се срещне с нас в съдебна зала", съобщи Стоянов.


Дни преди провеждането на "София прайд" организаторите съобщиха за започнала клеветническа кампания, обвиняваща ги в "пропаганда на педофилия". Разпространяваха се агитационни материали, твърдящи, че ЛГБТИ хората "искат децата ви". Разпространено беше и отворено писмо, твърдящо, че общността работи за легализиране на педофилията и насилието над деца, както и за "да учат в детската градина как се мастурбира от 0- до 4-годишна възраст по препоръка на СЗО и УНИЦЕФ", разказаха още от организаторите. Тогава те разпространиха и призив към към партиите и институциите да осъдят "всички хомофобски и трансфобски противоправни прояви".


По този повод Симеон Василев, председател на фондация "Глас", заяви пред "Дневник", че липсва напредък по отношение на политическата ангажираност. "Оставаме нечути, оставаме неразбрани. Работим повече от 15 години по темата за ЛГБТИ правата, но няма никакъв напредък и това е много обидно за нас като страна - членка на Европейския съюз. Обидно е за нас като хора, които искаме да живеем тук и да имаме права като всички останали. Бизнесът подкрепя прайд, знаменитости подкрепят прайд, чуждестранни мисии подкрепят прайд, единственото, което ни липсва, са българските политици", каза още Василев.


След края на концерта парадът бе открит с изпълнението на Рут Колева на химна "Мила родино". Под капките на дъжда и музиката от платформата цветното шествие се отправи към сградата на бившия Партиен дом, където спря за няколко минути като символичен жест - протест срещу игнорирането от страна на българските политици. Обиколката, която завърши отново пред Паметника на Съветската армия, протече без инциденти. Стотици полицаи и десетки доброволци бяха ангажирани по охраната на шествието. Движението по централните булеварди беше блокирано за няколко часа, за да се осигури спокойното преминаване на платформата. Засиленото полицейско присъствие бе осигурено, за да се избегнат сблъсъци с анти-ЛГБТИ настроени организации.


Освен за физическата безопасност организаторите се бяха погрижили за подобряване на здравната култура на ЛГБТ общността. В една от шатрите пред Паметника на съветската армия бе разкрит пункт за безплатно и анонимно тестване за ХИВ/СПИН. Докъм края на проявата бяха тествани около 100 души, всичките негативни, обясни Александър Миланов от "Чек пойнт София", единственият нефинансиран от държавата здравен център.


Участниците в 14-ото издание на "София прайд" изминаха последните метри от маршрута под истинска дъга, изникнала в небето над София след проливния дъжд - като символ на надежда и знак за по-добро бъдеще.


"Отвсякъде получаваме подкрепа, но не и тук": Хиляди излязоха в подкрепа на ЛГБТИ общността в София

© Ралица Фичева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK