Има ли право министърът да смени шефовете на болници - спорът е в ръцете на юристите

Проверяваната агенция се защити с все още неприключило съдебно дело в казуса с Правителствена и с противоречиви заповеди на министъра за "Александровска"

© Надежда Чипева, Капитал

Проверяваната агенция се защити с все още неприключило съдебно дело в казуса с Правителствена и с противоречиви заповеди на министъра за "Александровска"Имало ли е натиск над служители на Агенцията по вписванията, за да откажат да впишат новите ръководства на Александровска болница и болница "Лозенец", превишили ли са правомощията си те или става дума за законодателен проблем? Въпросите изникват, след като в сряда Министерството на правосъдието обяви, че започва проверка за натиск над служители от Агенцията по вписванията след отказа да бъде вписано новото ръководство на "Александровска" и "Лозенец", назначено от служебния министър Стойчо Кацаров.


Забавената смяна на директорите повдигна въпроса за това дали двете водещи в страната лечебни заведения ще могат да продължат да работят безпроблемно занапред, дали ще лекуват и ще получават финансиране. По аналогия възникна и въпросът дали смените на ръководства на други държавни дружества, предприемани от служебния кабинет, са правомерни, доколко е възможно субективно тълкуване на правните норми и защитени ли са ръководителите на държавни структури от политически промени.


Как се стигна дотук и какво ще се проверява


Ще се проверява дали е имало натиск върху длъжностните лица по регистрация в Агенцията по вписвания, за да откажат да впишат новото ръководство, съобщи в сряда ресорният зам.-правосъден министър Иван Демерджиев, цитиран от "Нова телевизия".
Една от причините за проверката са сигнали, че на служители е оказван натиск, а те от своя страна имат правомощие да откажат вписване.


"Хората, които подават тези сигнали, казват, че ясно им е казано какво решение да вземат", обясни Демерджиев. Той обаче отказа да отговори дали натискът идва от страна на ръководството на агенцията.


"Има данни да е правена ненужна проверка на конкретни факти, което е над компетенциите на служителите", обясни Демерджиев и поясни, че има спор по тълкуването на законов текст. Става дума за това може ли без конкурс да се назначи член на борд на директорите или това е възможно само за общински дружества, но не и за държавните, каквито са двете болници.


"В някои от случаите разбиранията на длъжностните лица не съответстват на предвиденото в закона", посочи още Демерджиев.

По думите му трябва да се прави разграничение между оттегляне на мандата и сключените договори за управление на контрол. Първото може да стане по всяко време от принципала (в случая държавата в лицето на министъра на здравеопазването), а прекратяването на договора за управление и контрол става по друг ред.

"Никога не се е случвало в практиката Агенцията по вписванията да изисква да се предоставят документи или доказателства за проведен конкурс. Преди около 6 месеца, когато бе назначено вече бившето ръководство на Александровска болница, това обстоятелство беше вписано веднага. Сега, в същото положение, вече се искат документи за проведен конкурс", коментира пред "Дневник" експертът по медицинско право адвокат Мария Шаркова.


Стойчо Кацаров подозира, че има превишаване на правомощията


Темата за отказа за регистрация бе започната с изявление на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, недоволен, че назначените от него хора не могат да встъпят в длъжност. Той поиска от правосъдния министър Янаки Стоилов да направи проверка в Агенцията по вписванията. Отделно вписването на новото ръководство на болница "Лозенец" беше спряно след определение на Софийския градски съд от 7 юни.


"Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност", заявява Кацаров, цитиран от пресслужбата си.


Министерството на правосъдието започна проверка


От Министерството на правосъдието реагираха веднага със съобщение, че министърът проверява сигнали за неправомерно въздействие от ръководни кадри в Агенцията по вписванията върху длъжностните лица. Едновременно уточниха, че самото министерство не може да влияе на длъжностните лица дали да регистрират или не промените. Проверката е част от общата ревизия, обявена малко след встъпването в длъжност на служебния министър, и трябва да даде цялостна представа за Агенцията по вписванията.


Според правосъдния министър, от една страна, част от проблемите произтичат от приетия в края на 44-ото Народно събрание Закон за държавните предприятия, чиято цел по думите му е да бетонира на постовете им кадрите, назначени от тогавашните управляващи. Той обаче отбеляза, че и министерствата следва да са по-прецизни, когато подготвят предложенията си за персонални смени, така че да няма основания за отказ.


Агенцията по вписванията вижда противоречиви заповеди


Проверяваната агенция се защити с все още неприключило съдебно дело в казуса с Правителствена и с противоречиви заповеди на министъра за "Александровска".


В становището й се напомня, че служителят на агенцията не се е произнесъл за новото ръководство на болница "Лозенец", защото Софийският градски съд очаква как ще бъде решена жалбата на предишния директор Любомир Спасов срещу смяната му.


Служител на агенцията не е вписал промяната в "Александровска" пък, защото в протокол на Министерството на здравеопазването веднъж се казва, че новото ръководство е назначено "след конкурс", а малко по-надолу - "до провеждането на конкурс".

"Постановеният отказ е мотивиран с констатираното противоречие, а именно, че в един и същ документ се твърди, че, от една страна, е налице проведен конкурс (позоваване на нормата на чл. 21 от ЗПП), а от друга страна - че заявените за вписване членове на съвета на директорите се назначават за срок до провеждане на конкурс.

Агенцията по вписванията обяснява отказа на своя служител с факта, че той няма правомощия да се произнася по законосъобразността или правилността на решенията на принципала - в случая министъра на здравеопазването, и затова не си го е позволил.


Преценката на длъжностните лице по регистрация е формална и се свежда до установяване на съответствие на исканите за вписване обстоятелства с приложените в доказателство на това документи. Проверката по конкретния случай е установила противоречие и това е мотивирало отказа на длъжностното лице по регистрация.


Агенцията отхвърля съмненията за пристрастие, като дава пример с промените в ръководството на държавното горско предприятие, управляващо горите в Северна Vентрална България, също сменено от ресорния служебен министър. В неговите заповеди служител по регистрацията не е открил противоречие и е дал статут "за вписване" на новото ръководство.


Отказът от вписване за "Александровска" е мотивиран с липсата на конкурс


Отказът от вписване на новото ръководството на Александровска болница е от 8 юни и
в мотивите към него обаче изрично се коментира дали е проведен конкурс и следвало ли е да бъде проведен. "Дневник" разполага с документа, от който се вижда, че длъжностното лице по регистрацията очевидно е постановило отказа с обяснението, че няма проведена процедура, а не с мотива, че има противоречие в текстовете в заповедта.


Оспорването пред съда от страна на предишния директор Любомир Спасов изобщо не се споменава в отказа, но пък е посочено в съобщението до медиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  В България и децата знаят- САМО бойко може да назначава и уволнява!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Янаки е човек от статуквото. Затова беше сложен там - за нищоправене в правосъдната система.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Това е стар и мръсен табиет на комунистите! Нарочно създават документална бъркотия та никой да не носи отговорност за нищо.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  Ако се чудите защо няма достатъчно чужди инвеститори в България, прочетете текста още веднъж от тяхна гледна точка, а и за разнообразие може да си припомните цирка със старото ръководство на ББР. Ами няма да има.

 6. 6 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Отказът от вписване на новото ръководството на Александровска болница е от 8 юни и в мотивите към него обаче изрично се коментира дали е проведен конкурс и следвало ли е да бъде проведен. "Дневник" разполага с документа, от който се вижда, че длъжностното лице по регистрацията очевидно е постановило отказа с обяснението, ЧЕ НЯМА ПРОВЕДЕНА ПРОЦЕДУРА, а не с мотива, че има противоречие в текстовете в заповедта.
  Оспорването пред съда от страна на предишния директор Любомир Спасов изобщо не се споменава в отказа, но пък е посочено в съобщението до медиите.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Това обяснява всичко. ГЕРБ трудно ще се изчегърта за два месеца. Те са превзели държавата, като колорадски бръмбар превзел картофената нива.

  Сам съм, други няма...
 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Е нали искаш правова държава. В нея решенията на министрите подлежат на съдебен контрол.

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "MilliVanilli":

  И къде е проблемът? Най обикновен правен спор,който трябва да се реши от съда.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Агенция по вписванията е под контрола на Пеевски. ГЕРБ му я подари, за да минат гладко прехвърлянките по разкостването на активите на КТБ

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Говорим за неприкосновеност на собственост, ти ако си чужд инвеститор обнадежден ли ще останеш от събитията през последния месец? Да не задълбаваме в експертизата на Агенцията по вписванията в последните 10 години, че ще стане още по-лошо.

 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Деос, определението е на СГС бе.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Възниква резонният въпрос, дали цялата държава България не трябва да бъде включена в списъка "Магнитски", след като Пеевски е действителен владетел на половината структури

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 13. 13 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Христо Комарницки:
  „Борисов напълни високите етажи с мутри и милиционери,
  гербав елит по негов образ и подобие.
  Трябват сто Херкулеса да ринат сто дена тия обори.“
  ........
  „Добре дошли, г-н Борисов.
  Ако не бяхте вие, биволи нямаше да има в България.“, 31 март 2021 г. -
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2857381

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Налице е възможна злоупотреба със служебно положение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Чия собственост е станала прикосновена е случая? Нещо много на едро се изказваш.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, налице е пълна неспособност да схванеш конкретния казус.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Любопитно

  Браво за статията. Това го написах още в деня, в който Кацаров направи издънката с противозаконните заповеди!
  АП трябва да съблюдават закона, без разсъждения и тълкувания!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Никой не каза каква информация ИЗЧЕЗНА когато се срина архива.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Никой не каза каква информация ИЗЧЕЗНА когато се срина архива.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Откъде ще вземат работна ръка чуждите инвеститори, че много ми е интересно.
  При 22 милиарда български инвестиции за какво са ни чуждестранни?!
  Платежните баланс е на плюс.

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#15] от "von_seeckt":

  Собственикът трябва ли да може да решава кой да му управлява собствеността без любезната помощ на Агенцията по вписванията? Само питам.
  По тази тема ти личи, че отдавна не си в България, просто нямаш идея какво значи превзета институция, тази е една от превзетите, макар да има и далеч по-тежки случаи - КЗК, КФН, да не изреждам.

 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Бисер си мисли, че правната сигурност е главния фактор за чуждестранни инвестиции,което далеч не е така.

 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  Собственикът в случая е обвързан от определена процедура.

 26. 26 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":
  "Агенция по вписванията е под контрола на Пеевски."

  Според г-жа Елисавета Панова, г-н Бойко Борисов й казва в парламента:
  „Без Пеевски нищо не можеш да правиш в тази държава,
  знаеш кой владее съдебната система.“, 08.01.2021 г.
  segabg.com/hot/category-bulgaria/zhenata-na-lozan-panov-borisov-peevski-vi-e-samo-smokinovo-listo

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#24] от "von_seeckt":

  А защо намаляват според теб чуждите инвестиции? Правната несигурност е първа причина по абсолютно всички изследвания, тук спорове няма. Разбира се, Агенцията по вписванията е назад в класирането - прокуратурата води, следва я съдът, споменатата КЗК и т.н. Въобще не говоря за конкретния казус.

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":

  Абсолютно не е така. Демографията е най-големият проблем. Трябва да внасяме хора. Вместо по 20 000 по 200 000 годишно.

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":Деос, определението е на СГС бе.
  —цитат от коментар 11 на von_seeckt


  Прочети първия абзац от статията. Поне него.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 30. 30 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#27] от "boevbisser":

  Не е вярно това. Сам казваш, че инвестциите намаляват,все едно правната сигурност през 90те и после е била по голяма от сегашната. Каква е правната сигурност в Китай примерно?

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#27] от "boevbisser":

  Щото няма хора, бе човек.
  На административната сграда на Цераницит например с еднометрови букви миналата седмица цъфна надпис "Набираме персонал ". Същевременно пускат 2 линии за платки за коли и камиони и поръчките им валят но нямат персонал. Ето инвестират ама докъде?!

 32. 32 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Много са факторите, квалифицирани и евтини кадри, инфраструктура, вътрешен пазар, ниски данъци и т.н.

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#30] от "von_seeckt":

  Нерде България, нерде Китай. Последните 11-12 години нещата видимо се влошават, това е, превземане и опити за превземане на частни фирми, вкл. от държавата, Агенция по вписваниия, на която може да се въздейства, как ли го тълкуват клетите чужденци?
  Не подценявай хората, не ти отива. Иначе - весел ден, да ходим на работа.

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#32] от "von_seeckt":

  Нещо повече България изнася производства. Нежен външен кредитор е с 3-4 милиарда евро.

 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#33] от "boevbisser":

  Аз не съм чул някой да е превзел лидл,метро или икея. Това с превземането е боричкане на нашенски пишмам олигарси.

 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#16] от "enter_k":

  И то по телефона. По негови думи, така управляваше.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  Kato se намали наполовинаа държавната администрация и ще има работници.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#30] от "von_seeckt":

  Там за голяма корупция изпращат на стадиона и публично разстрелват.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Действайте и намаляйте:)

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#30] от "von_seeckt":Там за голяма корупция изпращат на стадиона и публично разстрелват.
  —цитат от коментар 38 на Vlado Nikolov


  Всички привърженици на китайския, путинския, беларуския модел живеят с мисълта, че те ще са в тричленката, възпитатели в поправителната колония или направо в наказателния взвод. Хич не се виждат в ролята на жертви.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Привилегиите при бай Тошо ряпа да ядат. Сега хем са несменяеми, хем крадат като луди.
  Българинът и българката са извратена семка....

 45. 45 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":Е нали искаш правова държава. В нея решенията на министрите подлежат на съдебен контрол.
  —цитат от коментар 7 на von_seeckt


  Агенцията по вписванията не е съдебен орган. Тя е регистратура за нещо случило се. С отказа за вписване все едно АВ не признава решението на министъра. А следваше да впише избора му, а който смята, че има порок на вписването - да го оспова по съдебен ред.

  Сам съм, други няма...
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Д-р Стойчо пуснал заповед в която написал: "новото ръководство е назначено "след конкурс", а малко по-надолу - до провеждането на конкурс", после Агенцията по вписванията му виновна. Хунтаджийска работа!

 48. 48 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Ало, превратаджиите, запрете се малко!
  Като ще правите промени, правете ги изпипано по закон.
  Иначе ае сърдете на себе си!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 49. 49 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  ...:Бисер си мисли, че правната сигурност е главния фактор за чуждестранни инвестиции,което далеч не е така.
  —цитат от коментар 24 на von_seeckt


  Е тук вече грешиш, и то грубо! Когато няма правна сигурност, а и "Слънцето" след добрия обяд е забравил какво е обещал (по мъжки) след закуската кой ли ще дойде тук да строи завод за 2-3 милиарда?

  Преди 2 месеца изтече новината, че японците построили завод за автоелмотори за 1,9 млрд евро в Нови сад.

 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  До коментар [#42] от "cinik":

  На това му казват на запад културни особености, традиции и обичаи. Защо си против тях? Отделно, всяка страна решава сама за себе си. В САЩ също има и изпълняват смъртни присъди. Не съм чел да си против тях.

 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Янаки е човек от статуквото. Затова беше сложен там - за нищоправене в правосъдната система.
  —цитат от коментар 2 на gogo2011  Не бе, Янаки беше назначен за министър на правосъдието за да стопира жестоките реформи, заочнати от Цацаров и минали при Каскета . Какво ли мисли за това ВСС на Магдалинчев ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Да бе Уотсън - айде не ни пробутвай герберастки балалайки - всеки може да жали, но е базова правна норма, че не може живота да спре докато ти си търсиш правата.

  И най- простия служител в ООД може да бъде несправедливо уволнен, ни това не означава, че спират производство и го чакат него съда да го върне.

  Ако има нарушение - съда го връша и следват компенсации.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 53. 53 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  ...Преди 2 месеца изтече новината, че японците построили завод за автоелмотори за 1,9 млрд евро в Нови сад...
  —цитат от коментар 49 на pontius_glarus

  Освен правна сигурност у нас и други неща у нас са рядко срещани - напр. читавите пътища в Северна България нещо хич ги няма.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Законът за публичните предприятия съзнателно е скроен така, че да се окажем в ситуация с несменяеми бордове на държавните предприятия. Правните познания на хората, които са опитали да постигнат това, обаче явно са били недостатъчни и бордовете ще бъдат сменени, ако принципалите преценят това. Това коментира пред "Сега" зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев по повод отказа на Агенцията по вписвания да отрази новото ръководство на болница "Александровска".

  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/gerb-sa-opitali-da-betonirat-bordovete-na-durzhavnite-firmi

  Сам съм, други няма...
 56. 56 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  "Агенцията по вписванията не е съдебен орган. Тя е регистратура за нещо случило се."

  но ако пожелаят, могат да ти стъжнят живота. Съвсем законно!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Изискването за конкурс много пречат на калинките. Да ги насочат към МВР и други места, където не се изисква конкурс. Узунов очаква пликове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 59. 59 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  А дали след изтеклата информация за безобразията в "Лозенец" вместо уволнение не трябваше да се повдигне обвинение в съда? Или няколко обвинения?

 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":Абсолютно не е така. Демографията е най-големият проблем. Трябва да внасяме хора. Вместо по 20 000 по 200 000 годишно.
  —цитат от коментар 28 на Да вярваме на истината  Само, че хората предпочитат « да се внасят сами « в белите държави, а не « да ги внасят « в една проядена от мафия и корупция държава .

  « Изчистете правосъдната система, тя ще изчисти всички останали «
  Моника Маковей

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Я да видимм нормативната уредба:

  Раздел IX "а".
  Заявление за вписване на обстоятелства относно търговец - публично предприятие (Нов - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
  ------

  Чл. 33в. (Нов - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) (Отм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.)
  (2) (Отм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.)
  (3) При промяна на обстоятелства към заявлението се прилагат:
  1. административният акт на принципала за промяна на обстоятелствата;
  2. актуален учредителен акт/устройствен правилник, съдържащ промяната;
  3. нотариално завереното съгласие и образецът от подписа на новия управител/изпълнителен директор/генерален директор/директор;

  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135545013

  Сигурен съм, че тези три точки са спазени от заявителя. Ако това е така - АВ си е превишила правата и следва да бъде изчегъртана до основи.

  Сам съм, други няма...
 64. 64 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Неутрално

  Щом е в "името на народа", може !

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#58] от "Корки":

  Бойко колко калинки назначи с честен конкурс?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Откъде ще вземат работна ръка чуждите инвеститори, че много ми е интересно.
  При 22 милиарда български инвестиции за какво са ни чуждестранни?!

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Ами нали Габрово , Дряново, Плачковци , Дъбово е българската силиконова долина , новия хай-тек метрополис ? Техническия Уни. бълва хиляди специалисти , къде са ?
  Ами Гордън Рамзи си скъса рубашката когато разбра какъв оборот правят габровските гурме-ресторанти и дори бездомниците зад ресторанта набиват телешко кобе за закуска
  А и Томислав Дончев е габровският Джеф Безос и е полезен колкото 1000 специалиста ? къде са специалистите ? Томислав да иде у Велико Търново там 10 топ-университета има , да вземе един тъпан , да се качи на паметника Майка България или горе на Ректората пред ВТУ да бие тъпана и да вика
  : “ Търсиме специалисти, млади специалисти !”

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Бялата мафия източва милиарди от държавата. Незаконните трансплантации са само върха на айсберга. Тука битката ще е ожесточена и кървава.

 69. 69 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  А дали след изтеклата информация за безобразията в "Лозенец" вместо уволнение не трябваше да се повдигне обвинение в съда? Или няколко обвинения?
  —цитат от коментар 59 на pontius_glarus  В Лозенец не става дума за безобразия, а за престъпления с помоща на широко затворените очи на властта .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#69] от "niksan1":

  Касае се за ОПГ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Не е само д-р Стойчо, цялата хунта е неадекватна. Харвардският възпитаник, по настоящем икономически министър, също е оплел конците със смяната на борда на ББР, ама от хунтаджии-толкова. "Тактическа грешка на министър Петков в държавната банка
  По двама на стол в надзора на ББР"-----------------------------------------------https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/po-dvama-na-stol-v-nadzora-na-bbr?fbclid=IwAR1uj0vwD3JtlSS97vb2f9J9hk0DVVmFMHc4eMkrLkzwpd1PRcvJKNCvNO8

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Янаки е човек от статуквото. Затова беше сложен там - за нищоправене в правосъдната система.
  —цитат от коментар 2 на gogo2011


  Това става съвсем очевидно от неговото поведение по този казус. А той е , по думите на Нинова, единствения кадър на БСП в служебното правителство, което , разбира се не е вярно , но все пак е признание. Случаят потвърждава общоизвестната истина, че БСП е партия на статуквото. Министри като Янаки Стоилов и говорители като Кутев ясно показват , че се готви смяната на една корупционна система с друга , както се изпусна да каже Митов в опит да защити ГЕРБ.

 75. 75 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Там е работата, че на дневен ред е смяната на самия здравен министър. Поискана от БСП.Които направиха нарочна декларация до Румен Радев. Заради пълната му неадекватност и скандальозност. Май само го изпреварват другите две радеви малинки Байко Рашков и Минеков..

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Държави като Полша, Чехия, Унгария, Словения та дори Албания създадоха добри условия за чужди инвеститори. Само ние и италианците не само ги привличаме, но и ги гоним. В Италия масово напускат и се местят именно в тези държави.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 78. 78 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Това е ГЕРБ стабилност ! Примерно сте собственик на фирма. ГЕРБ е назначил управител , който харчи на поразия. Прибира се с пълни чанти със стока от фирмата , но не може да бъде сменен , защото вписването или банката ....Такава крадлива пасмина едва ли е виждала България ...

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#58] от "Корки":Бойко колко калинки назначи с честен конкурс?
  —цитат от коментар 65 на КМЕТ В СЯНКА


  Баш калинките имитират всенароно гласуване и стават несменяеми, като Нинова.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Стонове ли чувам от зайчарника, нещото което ни е плод нито зеленчук, трябва да ви се напомни 3_ят постулат на Мао, когато противника не е само от зад, ами и прави нещо друго с 200, не се дърпайте за да не му правите кеф!!!

 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  "Отказът от вписване на новото ръководството на Александровска болница е от 8 юни и в мотивите към него обаче изрично се коментира дали е проведен конкурс и следвало ли е да бъде проведен.
  Оспорването пред съда от страна на предишния директор Любомир Спасов изобщо не се споменава в отказа, но пък е посочено в съобщението до медиите."

  Назначенията на управителите на търговски дружества не са по Кодекса на труда , а по Търговския закон. Управителите не могат да обжалват уволненията си и Софийски градски съд не е трябвало да завежда дело.
  Затова агенцията по вписванията се отказват от това оправдание за отказ и измислят друго за непроведен конкурс. Но изискването за конкурс ясно трябва да е посочено в правилниците към Търговския закон. Ако няма такова изискване , и това оправдание на агенцията отпада.
  Както писа по-горе един колега: "ГЕРБ трудно ще се изчегърта за два месеца. Те са превзели държавата, като колорадски бръмбар превзел картофената нива."

 84. 84 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Голяма боза. Единственият, който е в час с тази материя е Демерджиев, но малко и той се прави на умряла лисица (умее го отлично в битността си на адвокат). М-р Кацаров в тази материя към момента е безкрайно далеч от това да разбира за какво става дума.
  Та, в действителност за какво става дума:
  Първо в статията се говори за два отказа на АВ-ТР: по отношение и на "Александровска", и на "Лозенец".
  Всъщност при "Лозенец" има СПИРАНЕ на регистърното производство, което е безкрайно различно от "отказ". Спирането е с определение на СГС и длъжностното лице по регистрацията (ДЛР) към ТР е повече от задължено да спре производството по подаденото заявление за вписване на промени. Иначе - след присъда - спокойно може да поеме към затвора.

  За "Александровска" ситуацията е коренно различна: при това дружество има постановен ОТКАЗ за вписване на заявените промени. Отказът може да бъде изтеглен от всеки, който има електронен подпис. Позоваването е на това, че ЗПП изисква провеждането на конкурс за избор, а от акта на министъра, с който се променя съветът на директорите пряко личи, че такъв не е бил проведен. Оттук ДЛР пряко заключава, че исканото за вписване обстоятелство не е настъпило, затова постановява отказ.
  Без да коментирам законосъобразността на отказа, разрешение има, а нещата, описани в статията са голяма пушилка. Безкрайно просто е: отказът на ДЛР за вписване на промените подлежи на обжалване пред СГС в седемдневен срок от съобщението за отказа. В случая заявителят просто трябва да си подаде частна жалба с/у отказа и в много кратък срок съдът ще подтвърди отказа, или ще го отмени и ще задължи ДЛР да впише промените. Останалото са простотии и търсене на интрига там, където едва ли я има...

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Темата за отказа за регистрация бе започната с изявление на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, недоволен, че назначените от него хора не могат да встъпят в длъжност.
  -------------------------------------------------------------------------------------------

  Служебното да спре с политическите чистки, назначени са да организират изборите. И там се провалиха с машините.

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 87. 87 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  .Примерно сте собственик на фирма. ГЕРБ е назначил управител
  —цитат от коментар 78 на dejmos


  Е, как ако си собственик на фирмата, ГЕРБ ще ти назначи управител??? А чистачката на ТВОЯТА фирма, лично Боко ли ще я назначи???

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Калинки навсякде, на всички нива. Леле колко риене трябва, за да се отървем от мафиотската държава ...

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на daviddavid
  daviddavid
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Министъра на Здравеопазването настоява министъра на провосъдието да уволни някого в агенцията по вписванията ..... кой, по дяволите е министъра на здравеопазването та да кадрува в агенция по вписванията. На някой в това правителство минава ли му през глвата че може да свърши нещо друго освен да уволнява къде кой види? ама буквално "къде кой види", те те в първия ден казаха на БТВ да си уволни журналистите ..... Колко още ще трае това мракобесие? Да ни вадят всички на един стадион и да ни разстрелват. Като гледам от чистачката на улицата до упрвителите на частни фирми всички сме им трън в очите.

 92. 92 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#59] от "pontius_glarus":

  И коя прокуратура ще го повдигне, за един приятел питам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на daviddavid
  daviddavid
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Да не говорим че минстерството на здравеопазването, под ръководството на този мисистър дето иска да увилнява наред, не може да напише един документ без фактологически противоречия. Хубаво е че махаме "калиинки" , ама какво слагаме, амеби? Щото тия дори по тъпи изглеждат . Или ДДС измамник за шеф на НАП ???? Борисов може да е тиква и какво ли не, но при него този човек ( шефа на НАП ) нямаше да е още на поста си, ония слушаше гласа на улицата, и Кантарджиев щеше да е върнат ...... Сегашните правят каквото си искат, абсолютно непрозрачно, не признават или коригират грешки и като капак очевидно са тъпи. А този министър се държи като сърдито дете, или онзи дето искаше да вика шефове на частни компании да му дават отчет защо са взели кредит и беше много сърдит че не са дшли на народния съд. Слепи ли сте бе хора, сменихме нагли идиоти с още по нагли малоумници.....

 96. 96 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Има, шефа на Пирогов - Балтов, вече колко години стои на този пост, назначен от с
  служебният здравен - Илко Семердж.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 97. 97 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  """"'Има ли право министърът да смени шефовете на болници?"""" .... Ако министърът няма това право, кой има, светият синод ли?

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Значи законът защитава всеки бандит на държавна служба, независимо от това, колко е нарушавал закона. Това не може да е държава. Всъщност не, това я държава, направена за бандити.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на daviddavid
  daviddavid
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Значи законът защитава всеки бандит на държавна служба, независимо от това, колко е нарушавал закона. Това не може да е държава. Всъщност не, това я държава, направена за бандити.
  —цитат от коментар 98 на Роси


  Не, закона не защитва бандити. Закона казва, че за да е бандит един човек трябва да има доказателства и не е достатъчно просто десет човека да го посочат за такъв или "всички знаят" или "една жена каза" и т.н. Защото една жена утре може да каже че вие сте престъпник, хубавото на закона е че за да ви се случи нещо ще трябва да го докаже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK