Профанизация и превръщане в селски пазар - какво чака районните съдилища след реформата

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов отправи призив да не се бърза със закриването на районни съдилища, а окончателно избраният модел за реформа да бъде тестван експериментално в 2 области в страната, а на базата на резултатите да се прецени дали е ефективен или не.

© Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов отправи призив да не се бърза със закриването на районни съдилища, а окончателно избраният модел за реформа да бъде тестван експериментално в 2 области в страната, а на базата на резултатите да се прецени дали е ефективен или не.



Съдии, адвокати, представители на Висшия съдебен съвет, юристи и представители на политическите сили единодушно определиха дебата за реформа в съдебната система и прекрояването на съдебната карта със закриването на някои районни съдилища като закъснял, а предложенията за промени - като неработещи, които ще отдалечат правосъдието от хората. Темата бе поставена на дневен ред от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път организира широка дискусия извън рамките на Висшия съдебен съвет (ВСС).


След редица изказвания, мнения, коментари и становища министърът обобщи: "Нищо фатално не е станало, макар че тази тема можеше да се обсъжда преди 4-5 години" и предложи, като се обърна към хората, които ще съставят следващото Народно събрание - преди да се пристъпи към цялостна промяна в съдебната карта, да се направи нещо иновативно - експериментално да се въведе нов модел (какъвто бъде избран след окончателно обсъждане и гласуване) в 2 области в страната и да действа там за определен период от време. Едва след това на базата на резултатите да се прецени дали е работещ или не, дали се решават проблеми, или се създават нови.


Предложението дойде, след като професионалната общност сподели опасенията си, че има опасност така предложеният "Модел 4" да създаде повече проблеми, отколкото в момента съществуват.




Вариантът за реформа е разработен в рамките на проект по оперативна програма "Добро управление". Темата е важна и чувствителна, предизвика и протести, коментира Стоилов.

"Hе се притеснявам да кажа, че нaчинът, пo ĸoйтo ca изпълнявaни и възлaгaни мнoгo oт пpoeĸтитe пo оперативна програма "Добро управление", нe е мнoгo дoбъp пpимep зa дoбpo yпpaвлeниe", коментира министърът и подчерта, че пpaвocъдиeтo e твъpдe вaжнo, зa дa се остави caмo нa мaгиcтpaтитe и нaй-вeчe нa yпpaвлявaщитe cъдeбнaтa влaст.

Моделът за реформа бе представен от съдия Красимир Шекерджиев, а впоследствие той отговори и на някои от въпросите и критиките, които бяха отправени към предложенията, заедно с Боряна Димитрова - двамата са координатори по проекта в съдийската колегия на ВСС. Шекерджиев обясни, че основният принцип, залегнал в модела, е опитът за изравняване на натовареността на съдиите в различните районни съдилища, както и да има специализация.


Той подчерта, че в момента в някои районни съдилища сутрин един магистрат гледа гражданско дело, следобед се произнася по бракоразводно, а на финала на работния си ден гледа мярка за неотклонение.


"Няма как да очакваме всички магистрати да разбират от всичко", обясни Шекерджиев и добави, че в районни съдилища с по 9 съдии, сред които и административните ръководители, няма как да бъдат създадени отделения.


Според министъра на правосъдието при всички положения трябва да се запази ролята на районния съд като основен първоинстанционен съд, като в отделни случаи това не изключва обединяване на някои от тях, но не и закриване на над 50 районни съдилища, както се предлага.


"Всяка една пирамида трябва да се гради, така че на върха да има хора, които да бъдат най-подготвени и пригодни за ролята, която изпълняват. Тя не може да е обърната с върха надолу, ако искаме да е стабилна", коментира още Стоилов.


Срещу предложенията първо реагираха адвокатите


"Това е промяна, която има за цел да реши въпроси и проблеми на съдебната система. Тя обаче е създадена да служи на хората и обществото, а не сама на себе си. Мотивите за ефективност и производителност са без значение", заяви адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет. Тя вижда риск за независимостта на съдиите, които ще участват в непостоянно състави, тъй като не е ясно на какъв принцип ще бъдат формирани тези състави.


Подобни съображения изложи и адвокат Ина Лулчева, която посочи, че вероятно от председателя на съда ще зависи кой да влиза в тези непостоянни състави, което според нея също би било проблем, свързан с независимостта на магистратите.


Лулчева подчерта, че въпросът със съдилищата е въпрос от национална сигурност. Тя даде пример и със съдилища в граничните райони, които гледат специфични дела - за митнически нарушения, нелегална имиграция и др., които не могат да бъдат механично прехвърлени в окръжните съдилища.


Лулчева подчерта, че освен всичко останало наказателният процес има възпитателна и възпираща роля и според нея преместването на дела от районния в окръжния съд ще доведе до възпиране на гражданите да водят дела и да подават сигнали до прокуратурата. "Навсякъде е установено, че възпирането води до саморазправа и произвол и това е огромна опасност, с която ще се сблъскваме", предупреди Лулчева.


По думите й достъпът до правосъдие ще бъде ограничен в някои по-малки населени места, а освен това магистрати и свидетели ще трябва да пътуват, което ще бъде не само по-сложно, но и по-скъпо.


Емил Георгиев от "Обединението на свободните адвокати" видя риск да се профанизират районните съдилища с предложената реформа. "Ще видим влошен достъп до правосъдие, както и опасността от профанизация на първата степен на правораздаването - може би няма да се забележи в първите години, но в хоризонт от 8 до 15 г. това ще се случи", предупреди Георгиев и посочи, че от особена важност е да се развива електронното правосъдие.


ГЕРБ и БСП еднакво не харесват идеите за реформа


Крум Зарков от БСП постави въпроса за съдебната реформа на плоскостта на политическия дебат, като подчерта, че в България през последните години въпросът на нито една карта - здравна, съдебна, образователна, не е бил решен, а нуждата от прекрояване на всяка от тях е била предизвикана от демографския проблем и силната вътрешна миграция.


"Липсва политическо лидерство - прехвърлянето на въпроса за съдебната карта към ВСС направи въпроса така, че да не бъде решен. Кадровият орган гледа само през една-единствена призма - натовареността на съдиите. Естествено, че въпросът за съдебната карта има отношение към социален, икономически и други аспекти, включително и за националната сигурност", коментира Зарков.


"Може ли родовата подсъдност да се определя само спрямо общата формула за натовареност, която сме получили в някакви лабораторни условия? Има голям проблем с конкурсите - може ли той да бъде решен със съдебната карта и с автоматичното повишаване на районните съдии в окръжни? Този модел е концептуално сгрешен не заради тези, които са работили по него, а заради начина, по който първоначално е зададен. Такива въпроси не могат да бъдат решени по проект, било то и за "Добро управление", подчерта Зарков.


По думите му е необходимо ясно политическо задание, в което да се включат експертите, а всичко друго създава основа за конфликт.


В дебата участваха адвокати, съдии, членове на ВСС, политици и представители на неправителствени организации.

© Министерство на правосъдието

В дебата участваха адвокати, съдии, членове на ВСС, политици и представители на неправителствени организации.


Екатерина Захариева от ГЕРБ също обърна внимание на закъснелия обществен дебат, особено когато става дума за такава радикална промяна. По думите й целта трябва да бъде ефективно, справедливо, достъпно и навременно правосъдие, а с промяната на родовата подсъдност нито една от тези цели няма да бъде постигната.


"Каква специализация на съдиите от районен съд ще има, когато ги оставим да се занимават с изключително незначителни производства? Трудно ще се намерят колеги юристи, които ще искат да останат там. Това не е само вътрешноведомствен въпрос. Липсват ми критерии за достъпност, перспектива на района в икономически план, възможности за транспорт и др. Иска ми се този въпрос да не се политизира излишно - не съм съгласна с Крум Зарков - че това не е работа на ВСС. Напротив, този дебат може да започне там, но не трябва да свърши там", каза Захариева.


Надежда Йорданова от "Демократична България" подчерта, че безспорно трябва да има промени в съдебната карта, и обясни, че България е на първо място за разходи за правосъдие спрямо % от БВП на населението.


"Доверието към съдебната система е само 16% спрямо 35% неодобрение и това пряко влияе върху усещането за справедливост, качество на живот и икономически климат. Центърът в правосъдната система на всяка демократична система трябва да бъде човекът във всичките му измерения - икономическа активност, гражданска активност, човешки права. В предлагания модел именно това е основният недостатък. Не виждаме човекът, гражданинът да бъде поставен в центъра на предложенията", коментира Йорданова.


Съдиите: Районните съдилища са школа, ще има отлив на качествени магистрати


Съдия Дария Проданова от Върховния касационен съд коментира темата през призмата на собствения си опит като съдия, който правораздава от 1985 г. и е на финала на кариерата си.


"Притеснително е качеството на съдиите - виждам проблем с привличането и задържането на качествени съдии. С предложенията рязко намалява броят на младшите съдии, които ще преминават през районен съд. Кого ще привлечем ние? Аз съм била две години младши съдия с идеята, че именно там ще се уча на колкото се може повече дела и съм била с идеята, че ще отида в районен съд, където ще ми бъде интересно и ще гледам всякакви видове дела. Какво значи специализация на съдиите на ниво районен съд? Ако имам късмета да съм младши съдия в окръжен съд и да сляза след това в районен съд да гледам заповедни производства - няма да остана районен съдия", даде пример Проданова.


"Районният съд е школа. Това ще доведе до отлив на качествени кадри", предупреди още тя.


Мими Фурнаджиева, също от ВКС, коментира, че ще се наложи допълнителна финансова тежест и заради това, че ще се наложи да пътува и съдебната администрация, както и семействата им.


"Изчезва от полезрението въпросът за конкурсите. Загуби се този съществен дебат - как се провеждат конкурсите в страната, какъв е добрият подбор на кадрите. Без добър подбор каквото и да е прекрояване на съдебната карта няма да получи целения резултат. Не критикувам по никакъв начин колегите, които са подкрепили този модел. Но у мен не остана убеждението, че предходните модели са в по-малка степен отговарящи на изискването за достъп до съд и за равноместност за разпределение на делата, отколкото предлагания модел", обясни Фурнаджиева.


По темата се изказаха и председателите на Софийския градски съд Алексей Трифонов и на Софийския районен съд Александър Ангелов, които също видяха проблеми с предложенията за реформа, преизбраният председател на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева, както и зам.-омбудсманът Елена Чернева.


На 7 юни адвокати излязоха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София, за да заявят несъгласието си с предлагания "Модел 4" за реформа, който предвижда закриването на районни съдилища.

© Велко Ангелов

На 7 юни адвокати излязоха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в София, за да заявят несъгласието си с предлагания "Модел 4" за реформа, който предвижда закриването на районни съдилища.


Представител на кмета на община Своге също даде отрицателно становище с основния аргумент, че всички български граждани имат право на достъп до правораздаване. "Редица граждани ще бъдат лишени от качествено правораздаване. Какво означава един път в седмицата или месеца да идва съдия да гледа дела? Така се правят селските пазари! Не трябва да се стига до това. Представете си гражданин с нисък социален и икономически статус да отиде на 100 км, за да получи правораздаване", призова още той.


В края на продължилия над 3 часа дебат координаторите по проекта Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова опитаха да отговорят на много от въпросите и да успокоят притесненията, като многократно подчертаха, че са готови за диалогичност и че предложенията не са окончателни и могат да бъдат променени.


"Делата, които съдиите са гледали в края на миналия век, в момента ги няма. Шест от всеки 8 наказателни дела завършват със споразумение. Районният съд отпреди 20-30 години няма нищо общо с районния съд в момента. Към съдия Проданова - тя е човек, от когото съм се учил. "Модел 4" не създава проблем с младшите съдии, не е вярно, че няма да има кадърни и грамотни съдии. На последния конкурс 85 човека се явиха за 1 място. Няма нито една професия като магистратската, която да е толкова атрактивна за юристите", отговори Шекерджиев.

"Трудно бихме убедили съдиите от Харманли, Тутракан и др., че трябва да вземат по-малко възнаграждения от съдии, в които има 5-7 пъти по-малко натоварване. В Своге трябва да има 5 съдии, в момента трима от тях са командировани. Всеки един от тях кандидатства да напусне Своге. Като приключат конкурсите, откъде да вземем съдии освен от съседния по-голям град? Смисълът на живота ми не е да правя реформа на съдебната карта. Получихме задача и дадохме едно решение. Чухме колко не сме прави. Но не чух някой да даде решение", коментира още Шекерджиев.

"Когато през януари представихме "Модел 4", никой не ни взе насериозно. Всеки реши, че това е поредният проект, в който ВСС взема решение, който няма да се случи никога. Благодаря на министъра и на всички, които са тук. Съдия съм от 1996 г. и нямам спомен толкова много представители на политически сили, професионалисти и неправителствени организации да обсъждат толкова активно един въпрос. Ние поставихме този проблем на масата и той вече не може да бъде заобиколен", добави още той.


Какво се случи досега


На заседание на 18 февруари пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение за избор на "Модел 4" за оптимизация на съдебната карта и реорганизация на съдилищата в България. Моделът е най-радикален и предвижда най-сериозни промени, а други три модела за промени бяха отхвърлени. Повече за тях и какво предвиждат - четете тук.


Притесненията се появиха още при първоначалното обсъждане и гласуване - още в началото на годината 564 съдии от цялата страна внесоха във Висшия съдебен съвет подписка със становище срещу модела за реформа на съдебната карта.Рискът от прилагането на "Модел 4" е, че ще доведе до закриването на районни съдилища и ще ограничи опасно достъпа до правосъдие на гражданите, предупреди и Висшият адвокатски съвет.


Така не може да се прави реформа на съдебната карта, тъй като тя изобщо не отчита никакви особености на развитието на регионите, нито ролята на районните съдилища, заяви и Съюзът на съдиите в свое становище.


Дискусиите по темата продължават с обсъждане и утре, вторник, но в рамките на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.


Как предлаганият модел на реформа би се отразил на град като Ямбол - четете анализ тук
Защо адвокатите излязоха на протест - четете тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK