"Ако това е преместваемо, тури му пепел": Новият шеф на ДНСК за "Смокиня", "Златен век" и Алепу

"Ако това е преместваемо, тури му пепел": Новият шеф на ДНСК за "Смокиня", "Златен век" и Алепу

© Цветелина Белутова, КапиталПрез тази седмица Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще излезе с решения по повод два популярни и нерешени строителни казуса - сградата "Златен век" на строителната фирма "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" и строежа, представен като подпорна стена, пред която трябва да бъде построен ваканционен комплекс на т.н. Шофьорски плаж край Алепу. За това съобщи новият шеф на ДНСК - арх. Влади Калинов в предаването "Евродикоф".


Дълги години Калинов бе директор на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община, като напусна общинската администрация преди две години заради скандала със застрояването на терасата-покрив на тогавашния шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. "Моето дълбоко убеждение е, че съм спазил категорично закона и съм се опитал да запазя държавата от стъпки в посока да бламира своето собствено поведение по отношение на актовете, които издава", бе краткият коментар на Калинов по този случай.


10 юристи решават валидно ли е разрешението за строеж на "Артекс"


Като "изключително брадясала история" определи Калинов случая със сградата "Златен век" на строителната фирма "Артекс", свързана със съмнения за продажба на евтини апартаменти за хора от бившата власт, заради което ГЕРБ напусна зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.
"За съжаление напоследък участва само държавата като страна, тя се оправдава. Моето убеждение е, че в случая основният играч е общината. Общината е смятала, че на това място ще има висока сграда още през 1996 г. Оттогава насам бавно и постепенно е вървяла към реализация на тази идея. Получават се разрешения за строеж през 2007 и презаверка през 2015 г. През 2017 г. има странни движения от възложителя, общината и държавата в лицето на Народното събрание, което приема изменение в Закона за устройство на територията, с което удължава срока на разрешителни за строеж за подобни сгради - прави ги от 5 на 10-годишни. Хората разбират, че ще се строи когато на място отиват багерите и започват да строят", коментира Калинов.


Той каза, че главният архитект на София Здравко Здравков има категорично непоследователно поведение в течение на целия период на обгрижването на тази преписка. "Основното, което ми прави впечатление, е през 2017 г. Здравков допуска изработване на проект за кръстовище на улиците Джеймс Баучер и Черни връх, и покрай това спира приложението на устройствения план в околната част. Единственото изключение прави "Златен век", не е ясно защо".


Калинов добави, че предшественикът му Иван Несторов е издал заповед за спиране на строежа, което е във връзка с установени отклонения по време на строителството - разликите между одобрения проект и изпълненото на място, а в момента, в които строителите отстранят тези забележки, строителството може да продължи. "Остава да виси основният проблем - имат ли разрешение или нямат в момента от "Артекс"", каза Калинов. Той чака становище от 10 юриста, като в средата на тази седмица предстои категорично становище на държавата.


На Алепу едното разрешение за строеж е недействително


За строежа, популярен като "подпорната стена" на Шофьорския плаж край Алепу, Калинов каза, че е много интересен и за първи път виждам такова решение на проектанти. "Проверката казва, че има две разрешения за строеж на едно и също място - и двете са действащи. Едното е от февруари 2018 г., а другото от 10 септември същата година. Според мен едното е недействително и трябва да решим кое. С първото е предвидено да се изгради укрепване, в един момент възложителите се отказват от това разрешение за строеж с декларация, която обаче от общинската администрация не си правят труда да отменят. По този повод се произнася прокуратурата - тя оспорва второто разрешение за строеж, по което е изградена т.н. подпорна стена. Има обжалване след решение на Бургаски административен съд. Следващото произнасяне предстои есента", каза Калинов.


Добави, че в т.н. укрепващ елемент са изпълнени асансьори, сервизни помещения, коридори, а етажната височина е съвсем стандартна, с което оборва думите на инвеститора Стоян Василев наскоро, че етажната височина е 2.07 м., което не отговаря на изискванията за хотелска част.


"Държавата е отишла и в лицето на моя предшественик е издала разрешение за експлоатация на това нещо. Недовършен е строежът, вътре стърчат всички железа. Няма как да бъде въведено в експлоатация нещо, което не може да съществува самостоятелно" каза Калинов и анонсира, че в рамките на седмицата предстои да се реши дали ще се правят допълнителни неща по отношение на разрешението за ползване. "За разрешението на строеж нищо не можем да направим защото там се занимава прокуратурата и чакам да се произнесе съдът", каза Калинов.


Бе категоричен, че министърът на околната среда и водите Асен Личев няма как да говори в посока събаряне на строежа, каквато заявка бе дадена.


Според Калинов има два изключително слаби момента в действията на ДНСК - не са прегледани проектите в момента, в който е издадено разрешението за строеж. "Могли са и да реагират и да кажат, че второто разрешение не може да се издаде, защото не е ликвидирано първото. После проектът не може да представлява отделен етап, защото не е разделен с фуги, не представлява самостоятелен етап и не може да бъде въведен така. Третият момент е въвеждане в експлоатация на нещо незавършено", каза той.


И Айфеловата кула е монтажно строителство


По повод изграждащите се съоръжение на къмпинг Смокиня ДНСК е извършила огледи, като Калинов каза, че се получава колизия между Закона за устройство на територията и Закона за черноморското крайбрежие. "Министърът на туризма е одобрил схема, по която се разполагат такива съоръжения по плажа. Оттам се дават квадратури, които са далеч от представата за преместваемо съоръжение - над 100, 500, 700, 1000 кв. м. В същото време попада в чл. 56, т.е. преместваемо. Колегите са установили, че единият строеж е извършен без разрешение за поставяне и одобрени проекти. Вече има заповед за премахване. На плажовете виждаме монтажно строителство. Ако това е преместваемо, тури му пепел. По същия начин начин е изградена Айфеловата кула - от отделни елементи.


Схемите за разполагане на тези съоръжения масово са одобрени в последните десет дни на предишното правителство.


Арх. Влади Калинов,

шеф на ДНСК


Ще се постараем в кратки срокове да излезем с решения, защото отношението към концесионерите там е да се дават разнопосочни сигнали. Не може от едното министерство да ти кажат, че можеш да построиш 500 кв. м., а от другото ведомство да ти кажат ти си незаконен. Не е нормално това, не може държавата да работи по този начин", обобщи Калинов.


Инвеститорът в "Нове хоумс" не е в списъците по "Магнитски"


Калинов коментира и спрения строеж на комплекса "Нове хоумс" в София, свързван с обвиняемия бизнесмен Васил Божков и спрян от ДНСК, след което последваха протести на граждани, предплатили жилищата си.

"Има издадена заповед за спиране, тя констатира, че сградите са одобрени така от общинската администация, че не отговарят на устройствените изисквания. Спирането е потвърдено от съда. До момента, до който съдът не се произнесе, няма как да коментирам. Ще приема протестиращите в кабинета си. Не видях фирмите, които са възложители в списъците на Министерството на финансите за свързани фирми с Васил Божков след санкциите му по закона "Магнитски"", обясни Калинов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK