"Ако това е преместваемо, тури му пепел": Новият шеф на ДНСК за "Смокиня", "Златен век" и Алепу

"Ако това е преместваемо, тури му пепел": Новият шеф на ДНСК за "Смокиня", "Златен век" и Алепу

© Цветелина Белутова, КапиталПрез тази седмица Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще излезе с решения по повод два популярни и нерешени строителни казуса - сградата "Златен век" на строителната фирма "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" и строежа, представен като подпорна стена, пред която трябва да бъде построен ваканционен комплекс на т.н. Шофьорски плаж край Алепу. За това съобщи новият шеф на ДНСК - арх. Влади Калинов в предаването "Евродикоф".


Дълги години Калинов бе директор на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община, като напусна общинската администрация преди две години заради скандала със застрояването на терасата-покрив на тогавашния шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. "Моето дълбоко убеждение е, че съм спазил категорично закона и съм се опитал да запазя държавата от стъпки в посока да бламира своето собствено поведение по отношение на актовете, които издава", бе краткият коментар на Калинов по този случай.


10 юристи решават валидно ли е разрешението за строеж на "Артекс"


Като "изключително брадясала история" определи Калинов случая със сградата "Златен век" на строителната фирма "Артекс", свързана със съмнения за продажба на евтини апартаменти за хора от бившата власт, заради което ГЕРБ напусна зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.
"За съжаление напоследък участва само държавата като страна, тя се оправдава. Моето убеждение е, че в случая основният играч е общината. Общината е смятала, че на това място ще има висока сграда още през 1996 г. Оттогава насам бавно и постепенно е вървяла към реализация на тази идея. Получават се разрешения за строеж през 2007 и презаверка през 2015 г. През 2017 г. има странни движения от възложителя, общината и държавата в лицето на Народното събрание, което приема изменение в Закона за устройство на територията, с което удължава срока на разрешителни за строеж за подобни сгради - прави ги от 5 на 10-годишни. Хората разбират, че ще се строи когато на място отиват багерите и започват да строят", коментира Калинов.


Той каза, че главният архитект на София Здравко Здравков има категорично непоследователно поведение в течение на целия период на обгрижването на тази преписка. "Основното, което ми прави впечатление, е през 2017 г. Здравков допуска изработване на проект за кръстовище на улиците Джеймс Баучер и Черни връх, и покрай това спира приложението на устройствения план в околната част. Единственото изключение прави "Златен век", не е ясно защо".


Калинов добави, че предшественикът му Иван Несторов е издал заповед за спиране на строежа, което е във връзка с установени отклонения по време на строителството - разликите между одобрения проект и изпълненото на място, а в момента, в които строителите отстранят тези забележки, строителството може да продължи. "Остава да виси основният проблем - имат ли разрешение или нямат в момента от "Артекс"", каза Калинов. Той чака становище от 10 юриста, като в средата на тази седмица предстои категорично становище на държавата.


На Алепу едното разрешение за строеж е недействително


За строежа, популярен като "подпорната стена" на Шофьорския плаж край Алепу, Калинов каза, че е много интересен и за първи път виждам такова решение на проектанти. "Проверката казва, че има две разрешения за строеж на едно и също място - и двете са действащи. Едното е от февруари 2018 г., а другото от 10 септември същата година. Според мен едното е недействително и трябва да решим кое. С първото е предвидено да се изгради укрепване, в един момент възложителите се отказват от това разрешение за строеж с декларация, която обаче от общинската администрация не си правят труда да отменят. По този повод се произнася прокуратурата - тя оспорва второто разрешение за строеж, по което е изградена т.н. подпорна стена. Има обжалване след решение на Бургаски административен съд. Следващото произнасяне предстои есента", каза Калинов.


Добави, че в т.н. укрепващ елемент са изпълнени асансьори, сервизни помещения, коридори, а етажната височина е съвсем стандартна, с което оборва думите на инвеститора Стоян Василев наскоро, че етажната височина е 2.07 м., което не отговаря на изискванията за хотелска част.


"Държавата е отишла и в лицето на моя предшественик е издала разрешение за експлоатация на това нещо. Недовършен е строежът, вътре стърчат всички железа. Няма как да бъде въведено в експлоатация нещо, което не може да съществува самостоятелно" каза Калинов и анонсира, че в рамките на седмицата предстои да се реши дали ще се правят допълнителни неща по отношение на разрешението за ползване. "За разрешението на строеж нищо не можем да направим защото там се занимава прокуратурата и чакам да се произнесе съдът", каза Калинов.


Бе категоричен, че министърът на околната среда и водите Асен Личев няма как да говори в посока събаряне на строежа, каквато заявка бе дадена.


Според Калинов има два изключително слаби момента в действията на ДНСК - не са прегледани проектите в момента, в който е издадено разрешението за строеж. "Могли са и да реагират и да кажат, че второто разрешение не може да се издаде, защото не е ликвидирано първото. После проектът не може да представлява отделен етап, защото не е разделен с фуги, не представлява самостоятелен етап и не може да бъде въведен така. Третият момент е въвеждане в експлоатация на нещо незавършено", каза той.


И Айфеловата кула е монтажно строителство


По повод изграждащите се съоръжение на къмпинг Смокиня ДНСК е извършила огледи, като Калинов каза, че се получава колизия между Закона за устройство на територията и Закона за черноморското крайбрежие. "Министърът на туризма е одобрил схема, по която се разполагат такива съоръжения по плажа. Оттам се дават квадратури, които са далеч от представата за преместваемо съоръжение - над 100, 500, 700, 1000 кв. м. В същото време попада в чл. 56, т.е. преместваемо. Колегите са установили, че единият строеж е извършен без разрешение за поставяне и одобрени проекти. Вече има заповед за премахване. На плажовете виждаме монтажно строителство. Ако това е преместваемо, тури му пепел. По същия начин начин е изградена Айфеловата кула - от отделни елементи.


Схемите за разполагане на тези съоръжения масово са одобрени в последните десет дни на предишното правителство.


Арх. Влади Калинов,

шеф на ДНСК


Ще се постараем в кратки срокове да излезем с решения, защото отношението към концесионерите там е да се дават разнопосочни сигнали. Не може от едното министерство да ти кажат, че можеш да построиш 500 кв. м., а от другото ведомство да ти кажат ти си незаконен. Не е нормално това, не може държавата да работи по този начин", обобщи Калинов.


Инвеститорът в "Нове хоумс" не е в списъците по "Магнитски"


Калинов коментира и спрения строеж на комплекса "Нове хоумс" в София, свързван с обвиняемия бизнесмен Васил Божков и спрян от ДНСК, след което последваха протести на граждани, предплатили жилищата си.

"Има издадена заповед за спиране, тя констатира, че сградите са одобрени така от общинската администация, че не отговарят на устройствените изисквания. Спирането е потвърдено от съда. До момента, до който съдът не се произнесе, няма как да коментирам. Ще приема протестиращите в кабинета си. Не видях фирмите, които са възложители в списъците на Министерството на финансите за свързани фирми с Васил Божков след санкциите му по закона "Магнитски"", обясни Калинов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Изглежда лакомията не е от беднотия.Сега разбирам новия слогън на гражданите за Европейско развитие.Ördo AB Chao ред в хаоса. Девиза на Масоните.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  "... новият шеф на ДНСК - арх. Влади Калинов в предаването "Евродикоф".
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Изглежда Евродикоф е телевизията на новата превратаджийска власт. Там се изявяват всички членове на правителството, включително В.Божков, Цв.Василев и Мийка Зайкова...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Във времената в които живуркаме, всичко е преместваемо......

 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2204 Неутрално


  Където и да копне човек - ГЕРБЕРСКА СМРАД !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Преместваеми са гербавите чиновници, съсипали България.

  Към затвора по местоживеене.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Крайно време е плажовете да минат на стопанисване към общините и те каквото решат това да правят. :)

  В крайна сметка някой чиновник дето седи в София и не е стъпвал на морето от 20 години, щото е модерно да се ходи в Гърция, да решава кое и как да се строи е доста тъпо.

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  парламентарна проституция
  институционална проституция
  общинска проституция
  прокурорска проституция
  политическа проституция
  ...

  "като стрида във маршрутките.
  аз съм сам в държавата на проститутките"

  https://m.youtube.com/watch?v=y4nSn-OjPGw

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Само пряката демокрация може да оправи нещата. Референдуми - национални, месттни и дори общински.

 10. 10 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Като свински черва са се увъртяли. Който и да го пратиш в затвора няма да е грешка.

 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  "... новият шеф на ДНСК - арх. Влади Калинов в предаването "Евродикоф".––––––––––––––––––––––––––––Изглежда Евродикоф е телевизията на новата превратаджийска власт. Там се изявяват всички членове на правителството, включително В.Божков, Цв.Василев и Мийка Зайкова...
  —цитат от коментар 3 на Петър Самсонов


  Аз да попитам само - правителството на затворника от Пиковац с преврат ли беше свалено или след избори, които то организира и купи?

 12. 12 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Г-н архитектът нещо не се е осмелил да коментира незаконното пристанище на бай Ахмед в Росенец.
  А от там тръгвата нещата.
  "...на закона мамата ебал съм, ..."

 13. 13 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Залагам на следното развитие:
  = Алепу - незаконно строителство поради нарушени архитектурно-строителни правила - липсващи фуги между двата обекта (подпорна стена и жилищна част) и поради разполагане на асансьорите на сградата вътре в частта, която се води "подпорна стена";
  = Златен век - законен строеж ... защото той де-факто си е законен;
  = Смокиня - предписание за премахване.

 14. 14 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Абе че червенобрежкия исполин в архитектурата е гьон и корумпе е ясно, ама че и на арх. Влади, дето колеше и бесеше в НАГ, семката също не му е чиста. Какво щял да каже съдът, какво щяла да покаже прокурватурата? Ами той какви ги вършеше 20 години в Столична община, ще каже ли съдът и Гешев?

 15. 15 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 964 Любопитно

  Арх. Калинов има славата на корумпиран боклук, но дали не си купува спокойствие?

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  а на пацо терасата какво строителство беше?

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Не вярвам на Калинов. Тоя човек е синоним на далавери и корупция.

 18. 18 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Цитат от автор, който понякога публикуват и тук. Написано е за язовирите, но важи и за тук (не само):

  "Устойчива характеристика на гербавата диалектика е например всяка теза да опровергава косвено предишната изказана теза. Това е удобно от гледна точка на идеята, че като приказваш врели-некипели, това не те обвързва с някаква конкретна отговорност и прави разговорът по-лек, стига да не задълбаваш много."

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#11] от "3biri":

  ....затворът не се казва Пиковац, а Панкрац...

 21. 21 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Ако това е преместваемо"

  Ако отделяш за чекмеджето на когото трябва,
  всичко може да се окаже, че е напълно законно!!!

 22. 22 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 787 Неутрално

  а на пацо терасата какво строителство беше?
  —цитат от коментар 16 на extraCACA


  Човекът го обясни - постройките на Пацо Терасата са били направени далеч в миналото, още докато се е строила сградата, преди издаването на Акт 16 на сградата, след което е извършено приемането на сградата и е издаден Акт 16 на сградата. С това държавата е постановила, че сградата (заедно с постройките) съответства на проекта и е законна. Щели са да бъдат незаконни и той да има аргумент да ги обяви сега за незаконни, ако са били направени по-късно, след като е издаден Акт 16.

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  "И Айфеловата кула е монтажно строителство"

  По-добре нея да монтират на "Смокиня"

 24. 24 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ако това е преместваемо... много лесно,еди 40 футов контейнер е 30кв.м.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Да накарат собствениците да го преместят, да видим, може ли.

 26. 26 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#20] от "chedeuvre":

  Мерси! Чудя се само дали там Мата Хари не си е разменила пола с Мето Хари.

 27. 27 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Брях мааму!

  Бетонните блокчета, служещи за основа на дървена постройка на плажно барче, които се вдигат от един автокран за половин ден, не били преместваеми!

  Обаче "Нове хоумс" на Васил Божков-Черепа не е в правителствения списък "Магнитски", за него няма проблем! И как иначе, нали Черепа беше главен спонсор на умнокрасивите протести, активен борец срещу Боко и ГЕРБ, също както и другарите Радев и Бойкикев!

 28. 28 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1446 Весело

  Залагам на следното развитие:= Алепу - незаконно строителство поради нарушени архитектурно-строителни правила - липсващи фуги между двата обекта (подпорна стена и жилищна част) и поради разполагане на асансьорите на сградата вътре в частта, която се води "подпорна стена";= Златен век - законен строеж ... защото той де-факто си е законен;= Смокиня - предписание за премахване.
  —цитат от коментар 13 на Smoke


  Да попитам, плахо: АМИ АКО ИМА ФУГА между подпорният елемент построен по класическите методи (не клетъчна структура а "проста" подпорна стена)-това прави ли 5 етажната сграда (3 етажа от кота "съществуващия път" надолу ПОЧТИ ДО МОРСКОТО НИВО, и два етажа над пътя)?!?

  Признавам си без бой два кусура:

  1. Не познавам в детайли законодателството и правилниците за строежи в България. Та не знам кое точно е незаконното в случая:

  -5 етажен хотел на 20 м' от морето, и първият му етаж на 20 см' над морето.

  -Или квадратурата на "жилищната" площ

  -Или процеса с вадене на разрешителни (принципно всяка молба за разрешително би трябвало да е внесена с техническа документация-чертежи, резултати от геологически и др. проучвания и т.п.)

  2. Като един с 2-3+ седмици в бранжа не мога да не се възхитя ПРИНЦИПНО от проекта. За неговата законност-виж т.1

  П.С. Работил съм дъъълги години като инженер ПГС, и съм се кютечил не малко с архитекти . И СТРАШНО 'аресвам този инженерски виц за архитектите-Не е достатъчно гей за да е интериор дезайнър, ама и не е достатъчно мъж да е инженер😃

  ОБАЧЕ УВАЖАВАМ архитекти способни да убедят инвеститор да построи "ИЗЧАНЧЕНА" НО ВПИЧАТЛЯВАЩА сграда като куп СТРАННИ остъклени кули около Цариградското шосе😃 Които са с 10-15% по скъпи от конвенционалните паралелопипеди, и поддръжката им е по сложна и скъпа, НО СА ВПИЧАТЛЯВАЩИ (впИчатляващи НЕ Е печатна грешка или неграмотност...в случая де😃)
  До коментар [#13] от "Smoke":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 29. 29 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1446 Весело

  КОРЕКЦИЯ-пропусната дума (добавена в КАПС):

  Да попитам, плахо: АМИ АКО ИМА ФУГА между подпорният елемент построен по класическите методи (не клетъчна структура а "проста" подпорна стена)-това прави ли ЗАКОННА 5 етажната сграда (3 етажа от кота "съществуващия път" надолу ПОЧТИ ДО МОРСКОТО НИВО, и два етажа над пътя)?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  До коментар [#19] от "Mike Crazy":

  Не си внимавал в часовете по история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Едно е явно като се чете - държава няма, има превзета територия!
  Магията си прави каквото иска; свободно падане !!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на pascaldevel
  pascaldevel
  Рейтинг: 199 Неутрално

  По времето на Влади в ДАГ се вършеше някаква работа. Не го оправдавам за Пацо терасата, но там според мен той просто обра пешкира. Човек от кухнята на нещата е. Сегашните помияри в ДАГ не стават за нищо, в неговата дирекция се е напълнило с некомпенетни калинки, които тълкуват ЗУТ-а както на тях им отърва. Надявам се след 11.07 и там да се разбърка блатото, а червенобрежкия да ходи главен архитект на Червен Бряг.

  Трудно е да се повярва, че този героичен народ, който Хан Аспарух доведе тук през 681 г. е същият, който допусна да бъде управляван цели 12 години от криминален престъпник.
 33. 33 Профил на pascaldevel
  pascaldevel
  Рейтинг: 199 Неутрално

  [quote#22:"Smoke"][/quote]

  Да но Влади опра пешкира заради тая простотия.
  А с него в ДАГ се работеше...

  Трудно е да се повярва, че този героичен народ, който Хан Аспарух доведе тук през 681 г. е същият, който допусна да бъде управляван цели 12 години от криминален престъпник.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK