"Няма данни": Пеевски може и да е ходил в Министерския съвет, но никой не знае

Делян Пеевски, Бойко Борисов

Делян Пеевски, Бойко БорисовИнформация за "политическите срещи" на доскорошния министър-председател Бойко Борисов с бившия депутат и крупен бизнесмен Делян Пеевски в Министерския съвет (МС) няма. Не е известно кога, по какъв повод са се състояли те и каква е била целта им.


Това се разбира от отговорите на правителствената администрация на въпроси на "Дневник". Повод за тях беше изявление на Борисов от 3 юни, когато той обяви, че от месеци ("месеци наред не си водя тефтер, много месеци, 7-8-10") не е виждал санкционирания по закона "Магнитски" ексдепутат, а преди това са имали "само политически срещи". Той изрично подчерта, че това е ставало на официални места - "или в Министерски съвет, или в Бояна" (държавната резиденция, която се ползва за жилищни нужди от премиера и представители на правителството - бел.ред.)


"Дневник" попита Министерския съвет за датите на посещенията на депутата, както и поводите, по които той е влизал при премиера Бойко Борисов. По неофициална информация практиката е имената на външните лица, които идват на посещение при членове на кабинета, да се записват в тетрадка на влизане - след представяне на документ за самоличност и след потвърждение къде отиват. От правителствената пресслужба обаче отговориха, че нямат информация по поставените въпроси и че информацията за посещенията не се съхранява в Министерския съвет.


Само проверка на лични карти
От Националната служба за охрана, която осигурява сигурността в сградата на правителството, поискаха въпросите за това дали и кога Делян Пеевски е влизал в сградата да бъдат изпратени по официален път - по Закона за достъп до обществена информация. Срокът за предоставяне на информация е 14 дни и все още тече.


Делян Пеевски като депутат в 43-то Народното събрание.

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски като депутат в 43-то Народното събрание.


Неофициално обаче източници от службата коментираха, че гардовете не контролират достъпа и че хората, които влизат в Министерския съвет и в резиденция "Бояна", идват там по нечия покана и НСО няма друга компетентност, освен да извърши проверка дали влизащият е човекът, за когото се представя.

Потърсен от "Дневник" за коментар, бившият премиер Бойко Борисов заяви, че не желае да бъде занимаван "с глупости".

Въпросите за връзките му с Пеевски винаги предизвикват раздразнение у Борисов и той понякога си противоречи. В началото на 2021 г. по повод коментар на президента, че с Пеевски са ортаци, заяви, че "години сигурно не съм го виждал". През 2019 г., когато депутатът от ДПС все още се появяваше понякога в парламента, в кулоарите на журналистически въпрос защо не седнат да преговарят с премиера по управленски въпроси, той пък заяви, че с Борисов може да сяда председателят, "аз няма защо да сядам с премиера Борисов".


Влизането - с покана


Според правилника на Министерския съвет редът за влизане в сградата се определя от главния секретар. От отговорите на правителствената пресслужба до "Дневник" се разбира, че външни лица могат да влизат в сградата, "при условие, че са допуснати от служители от администрацията на Министерския съвет, които имат право да допускат външни лица в МС".


"Правото на достъп до сградата на Министерския съвет се удостоверява със служебна карта, която може да бъде издадена от администрацията на МС или от администрациите на други ведомства. Допускът става също така с постоянен служебен пропуск или временен пропуск за една година, издадени от администрацията на МС или от администрацията на Конституционния съд. Представителите на медиите се допускат до сградата с бадж за акредитация. Външни лица могат да получат еднократен достъп до сградата на Министерския съвет", гласят още отговорите на пресслужбата.


Оттам допълват, че не се съхраняват данни за посещенията на външни хора.


Когато Пеевски поиска...


Преди седем години, когато влезе в открит конфликт с тогавашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, Делян Пеевски сам поиска от МВР да огласи справка за това колко пъти е бил на посещение при Цветанов през мандата му като вътрешен министър (2009 - 2013). Тогава стана известно, че за по-малко от 4 години той е ходил в сградата на столичната улица "Шести септември" поне 40 пъти.


Първоначално тази информация беше поискана от "Капитал" по реда на Закона за достъп до обществена информация, но тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев (в кабинета на Пламен Орешарски) отказа да я предостави с мотив, че са поискали писмено съгласие на Пеевски, но той отказал.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK