На живо

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Георги КожухаровМесец след встъпването си в длъжност служебният кабинет даде отчет за свършената работа и какво са установили проверките по сектори. "Намираме повече от хаос – системен безпорядък и липса на правила", обобщи премиерът Стефан Янев, като добави, че е установена "корупция, маскирана в благовидна, законосъобразна форма".


Министерството на финансите разшири списъка на хора, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона "Магниткси". В списъка прави впечатление присъствието на един от собствениците на компанията "Ефбет" Цветомир Найденов, брат му Боян, както и на майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева.


Всичко най-важно вижте в хронологията:
След размяната на обвинения и воденото на задочен спор чрез писма, изпращани до медиите, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова се срещна с изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев по негова молба.


Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Министерство на регионалното развитие и благоустройството


"На срещата бяха обсъдени въпроси относно дейността на дружеството и смяната на ръководството му. Министър Комитова увери, че всички разплащания от страна на държавата ще продължат без проблем и в срок, а Беличев обеща приемственост", уточняват в краткото си съобщение от министерството.

Регионалното министерство си връща парите, платени авансово от "Автомагистрали"

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Министерството на регионалното развитие е предприело действия за връщането на парите, които са платени авансово от държавната фирма "Автомагистрали" за строителство на пътни отсечки, съобщи БНР, като цитира отговора на министър Виолета Комитова до изпълнителния директор на фирмата Стоян Беличев, който отказа да освободи длъжността до вписването на нов борд и директор в Търговския регистър.


В отворени писма освободеният изпълнителен директор Стоян Беличев предупреждава, че забраната за извършване на каквито и да е плащания ще доведе до блокиране на търговската дейност на дружеството:
"Спирането на плащанията ще доведе до невъзможност за изпълнение на сключените от "Автомагистрали" ЕАД договори, включително и тези по обществени поръчки, по които договори дружеството има задължението да извършва текущ ремонт и поддържане на автомагистралите", пише той.


Според него дружеството ще бъде в невъзможност за плаща в срок за дейности, предмет на договорни отношения, а просрочването ще доведе до санкции и заплащане на огромни по размер неустойки.


От своя страна Виолета Комитова припомня проверката с резултат, че екипът на държавната компания е извършил плащания към частни фирми в размер на 1.8 млрд. лв. без защита на държавния интерес за построяването на магистрала "Хемус". "Действията на ведомството са съобразно изискванията на търговското законодателство и ще бъде изискано пълно обезпечаване на предплатените суми. Ще се заплаща само извършена строително-монтажна работа, безпристрастно спрямо реалните резултати на строителите", пише в отговора си Комитова.

Шефовете на консолидационната компания и "Монтажи" отказват среща с Кирил Петков

Усилията на служебния министър на икономиката Кирил Петков да разбере как се изразходват отпуснатите 630 млн. лв. за ремонта на язовирите в страната среща отпор от Държавната консолидационна компания (ДКК), заяви той пред "Нова телевизия", цитиран от вестник "Сега".


Петков разказа, че изпълнителният директор на ДКК Ясен Спасов не е пожелал среща с него, а е поискал да получи в писмена форма неговите въпроси, на които също щял да отговори писмено.


"Вчера му писах и го питам защо 6 месеца три ремонтирани язовира не се предават на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Очаквам да зная това до края на седмицата", каза Петков.


Шефът на "Монтажи" - дружеството, което трябва да ремонтира над 400 язовира, също не е разговарял още с министър Кирил Петков. Тихомир Димитров не отговарял на телефонните обаждания на министъра, нито на изпратените SMS-и. ""Монтажи" няма задължение да се отчита пред министъра, а само пред ДКК. Новият закон за публичните предприятия е направен така, че ръководствата им не могат да се сменят, без да е проведен конкурс", посочи Петков.


Ден преди 45-ти парламент да гласува мораториума върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов, то е удължило преждевременно мандата на директорския борд на ДКК, като дори е увеличил състава му. Така управата на компанията, чийто мандат бе до 2023 г., е бетонирана в последния момент до 2026 г., съобщава "Сега".

Няма назначена проверка на кадрите с Пламен Узунов

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Скрийншот от видеото


Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов заяви в Шумен, че в МВР е създадена работна група, която усилено работи по темата с подслушването на политици, съобщава БНТ. По думите му резултатите от дейността ѝ ще бъдат оповестени, когато има какво да се каже.


Катинов съобщи, че засега няма назначена проверка на кадрите с президентския секретар по правните въпроси Пламен Узунов, който бе заснет да взима плик с неизвестно съдържание от бившия митничар Петко Петков.

На пристанище "Росенец" е работил по един служител на смяна, съобщи финансовият министър

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Георги Кожухаров


"Липсва предварителен контрол как се възлагат поръчки, липса на последващ контрол как се изпълняват, липса на заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите. Защото държавата пари не произвежда, тя ги взема от хората. Тези пари бяха харчени безконтролно", заяви министърът на финансите Асен Василев по време на отчета на свършеното от служебното правителство.


"Видяхме системно несъбиране на данъци в НАП. Вече има преориентация на тази агенция - в последните 30 дни се наблюдава значително повишаване на събираемостта", заяви още Василев.


По думите му вече има една изпреварваща събираемост и се очакват повече приходи в бюджета, отколкото е заложено предварително. Наваксани са и изоставанията в Агенция "Митници", отбеляза Асен Василев.


Той обяви, че на най-голямото пристанище за внос на нефтени продукти в България - "Росенец" са работели по един или двама служители на смяна, което е било недостатъчно.


За големите предприятия той коментира, че е предприет затегнат контрол върху така наречените "инхаус" поръчки. "През последните четири години, вместо да се използва закона за обществените поръчки и да се спазват правилата по тяхното възлагане, половината от държавния ресурс е преминавал през т. нар. "инхаус" поръчки. Това са поръчки, които са непрозрачни, директно фирмите се договарят с частни подизпълнители – не минават през закона, през тръжни процедури и обжалвания. Използва се вратичка в закона, която е била за спешни и неотложни случаи и това се е превърнал в порочна практика", обясни Асен Василев.

"Имаме няколко въпроса към министъра на финансите Асен Василев, който казва, че познава Румен Спецов като специалист. Дали Данаил Николов е в страната и бил ли е изведен от нея малко след като се разчу сделката със Спецов", това попитаха Тома Биков и Александър Иванов от ГЕРБ по време на включване пред Министерството на финансите.


Новоназначеният изпълнителен директор на НАП Спецов е обект на проверки след като стана известно, че негово дружество със задължения към бюджета е било прехвърлено на безимотен гражданин - Данаил Николов. Според обясненията на шефа на НАП прехвърлянето на собствеността е станало след като той се е оттеглил от компанията, но според представители на ГЕРБ Спецов лично е получил ревизионния акт за 1.2 млн. лв., след което е продал дружеството. Вчера Иванов и Биков се включиха във видео във "Фейсбук", снимани пред порутена постройка, за която казаха, че е настоящият адрес на последния собственик на дружеството, притежавано преди от Спецов. Те посетиха село Ялботина, където според документите на фирмата "Гранекс Трейдър" ООД се намира нейният офис.


"Асен Василев дали проверява сделката на Румен Спецов, издирили ли са Данаил Николов дали е имал информация, че тази фирма която купува е имала задължение към хазната за 1.5 млн. Принципът за прозрачност, почтеност и публичност го изисква", коментираха днес Биков и Иванов, показвайки договора между между Румен Спецов и Николов.

Илко Желязков е подал оставка като зам.-председател на Бюрото за контрол на подслушванията

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Илко Желязков, санкциониран по списъка "Магнитски", подава оставка като зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС. За това съобщава председателят на бюрото Пламен Иванов пред БТА, като пояснява, че това се е случило вчера. Оставката на Желязков обаче няма как да бъде приета в момента, защото той е назначен от парламента и само следващо Народно събрание може да го освободи.

Габриела Козарева ще бъде сменена като шеф на Агенцията по вписванията

Служебното правителство готви смяната на шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. За това съобщи министър-председателят Стефан Янев. "Настоящият директор на агенцията не иска да работи по прозрачен начин и в интерес на хората, други мотивации има в нейната работа", обясни Янев. Той добави, че министърът на правосъдието Янаки Стоилов ще направи предложение.


Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Георги Кожухаров


На 9 юни здравният министър Стойчо Кацаров каза, че агенцията умишлено се е забавила с регистрацията на новото ръководство на болница "Лозенец", изчаквайки отстранения заради незаконни трансплантации проф. Любомир Спасов да подаде възражение по съдебен ред.


Козарева заема поста от 2018 г., когато наследи Зорница Даскалова, която подаде оставка заради срива на Търговския регистър. По-късно същата година вестник "Сега" излезе с информация, че в агенцията са били разпределени бонуси за общо 700 хил. лв. за постигнати резултати за периода, в който Търговският регистър не работеше.

Доказателствата за подслушването ще бъдат предоставени на комисии в следващия парламент

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Юлия Лазарова


"Нямам право да обявявам конкретни лица, по които са прилагани специални разузнавателни средства (СРС). Това би било престъпление", каза по време на отчета на служебното правителство вътрешния министър Бойко Рашков, по повод информацията за подслушвани политици в месеците преди парламентарните избори на 4 април.


"Случаите не са един и два, предприети са от специализирани органи в страната, по отношение на които на 45-ия парламент не му стигна времето да се занимае с тях. Проследявани са не само политически и обществени дейци, а протестиращи. Правната обосновка за разрешаването на подобни действия е престъпление за предполагаемо участие в бунт, въстание. На това трябва да се обърне внимание. Доказателства има, ще ги предоставя на новосформирания парламент, в съответната комисия за контрол върху службите за сигурност и СРС", каза Рашков.

Финансовият министър: Държавата не трябва да работи със свързаните на санкционираните по "Магнитски"

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Лили Тоушек


"Тези лица са свързани с лицата, които са санкционирани и като такива има голям риск да се работи с тях. Те нямат право да кандидатстват за обществени поръчки и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тях", така финансовият министър Асен Василев коментира съобщението на ведомството днес за съдружници и управители на фирми на санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.


Василев напомни, че са приели много по-тясна дефиниция за свързаност от тази в Закона за противодействие на корупцията, за да е ограничен кръгът на лицата, които потенциално биха били "заразни" за системата на държавните предприятия. В противен случай цялата държава е щяла да попадне вътре. Инструкцията, която МС дава, при липсата на правно уредена рамка, е насочена само към държавните предприятия, за да не попаднат в списъка "Магнитски".


"Всички други предприятия и банки могат да правят, каквото решат. БНБ вече е излязла с инструкции", каза министърът.


Василев се надява в първия ден на парламента тази правна дупка да бъде законодателно попълнена, за да не се зарази цялата система на държавата и да попадне или банка, или структуро определящо предприятие в списъка "Магнитски". Това се е случвало при банки в други държави.

Рашков: В служба на МВР са открити лозунги на ГЕРБ

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Георги Кожухаров


"Целта за предстоящите избори е всеки глас да бъде отчетен така, както е подаден вотът, а не така както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка. Има констатирани случаи на купуване на вот, на гласове, за това урудливо явление МВР няма вина. Инцидентни са случаите, в които служители са опитали да съдействат на една или друга политическа партия", заяви по време на отчета на правителството вътрешният министър и силов вицепремиер Бойко Рашков.


"Преди изборите на 4 април в МВР са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове, като забележете, не са разкрити престъпления от управляващата партия, имаме дела за покупко-продажба на гласове от други партии. И нещо любопитно - в една служба от МВР, в която извършваме внимателна проверка, открити са лозунги на ГЕРБ и на професионална лексика се установи, че на техните компютри нямат думите ГЕРБ, ДПС и буквите Б.Б. Аз лично се съмнявам дали подобна служба в МВР би работила коректно, по закон срещу политически престъпления, свързани с гражданите", каза Рашков.


Накъдето се обърнем, е блато


Бойко Рашков,

вътрешен министър и вицепремиер


Процесът с движението на кадри в МВР е приключило, съобщи още Рашков. "Извършени са необходими промени, а не чистка", обобщи министърът.

Пеканов: Парите по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени

Служебен кабинет Атанас Пеканов

© Велко Ангелов

Служебен кабинет Атанас Пеканов


"Парите по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени, ще дойдат в рамките на тази година", заяви по време на отчета на правителството вицепремиерът Атанас Пеканов.


"Планът не е предаден, има забавяне – то се дължи на предното правителство, което не го е подало, сега се работи по критики на Европейската комисия. Желанието е да се подобри, да се направят корекции, за да се използва ресурсът по най-добрия начин. Над 30 нови проекта има от различните министерства. Променят се половината от програмите, добавят се реформи. Целта е да се подобри планът в измерение как ще бъдат използвани средствата в бъдещето, как ще бъдат измервани ефектите, ресурсите да отидат в цялата страна, а не в столицата", добави той.

"Безработицата в страната продължава да намалява. Към днес на годишна база намалението е с над 37%. В момента нивото на безработицата е окoло 5.4%. Това е бърз знак, че българската икономика бавно се възстановява и излиза от застоя в който бе принудително поставена заради мерките за ограничаване разпространението на COVID-19", съобщи по време на отчета на правителството социалният министър Гълъб Донев.

Стефан Янев: Картината в страната е корупция, маскирана в законосъобразна форма

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Юлия Лазарова


"Намираме повече от хаос в секторите – системен безпорядък и липса на правила, тази практика е част от негативната констатация. Служебното правителство демонстрира кураж и да представи пред вас реалистичната картина – корупция, маскирана в благовидна, законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, сектор култура са обрасли в подобни негативи. Първо показваме пред гражданите, след това ще опитваме да ги решаваме", заяви премиерът Стефан Янев по време на отчета на служебното правителство малко повече от месец след встъпването в длъжност.

Ирена Кръстева и Цветомир Найденов в списък със съдружници на санкционираните от САЩ

Майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, снимката е от 2012 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, снимката е от 2012 г.


В изпълнение на решение на Министерски съвет от 4 юни Министерството на финансите публикува списък на хора, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерството на финансите на Съединените американски щати.


Целият списък може да бъде видян тук.


В разширения списък, който Министерството на финансите публикува днес, са включени асоциирани лица по смисъла на т. 1, буква "б" от РМС №441, а именно "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква "а", включени към момента и за последните 5 години". Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г.


На 6 юни администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и на 64 юридически лица, свързани с тях.


В списъка прави впечатление присъствието на един от собствениците на компанията "Ефбет" Цветомир Найденов, брат му Боян, както и на майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева.


Хората, включени в списъка, са съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква "а" от решение на Министерски съвет №441, а именно "всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC". Хората са участвали в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка по т. 1 "а".


Списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти по т. 1, буква "а" и "б" от РМС №441, както и съгласно буква "в" от решението - всички физически лица и юридически лица, допълнени по реда на т. 4, а именно: Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП) предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лица от списъка по т. 1 и предлагат на постоянната работна група допълване на списъка, в случай че се установи свързаност, или изключване от списъка на лица, в случай че свързаността е прекратена.

Голяма част от 631 млн. лева за ремонти на язовири са дадени на 7-8 фирми, съобщи Кирил Петков

Политическото напрежение: служебният кабинет отчете "повече от хаос" в страната (хронология)

© Велко Ангелов


Голяма част - 82% от работата по ремонтите на язовири, за които държавата е дала на държавното дружество "Монтажи" 631 млн. лв. за 400 обекта, от които са готови едва 10, е възложена на 6-7 фирми. Това съобщи пред "Нова телевизия" министърът на икономиката Кирил Петков. Той добави, че като министър не може да уволни ръководството на "Монтажи", защото дружеството е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК). Нейното ръководство също е несменяемо до провеждане на конкурс.


"Този тип шапки като Държавната консолидационна компания (ДКК) са опасни. ДКК си има собствен управленски борд и "Монтажи" е под тях и няма задължение да се отчита пред министъра. Заради тази рамка, сложена отгоре, няма и обществени поръчки. Същото е с "Автомагистрали" - шапки дружества, които дават възможност за избягване на обществени поръчки", каза Петков.


Повече от интервюто с Петков – тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK