"Заварихме корупция и безпорядък": служебният кабинет се отчете за дейността си

"Заварихме корупция и безпорядък": служебният кабинет се отчете за дейността си

© Георги Кожухаров"Корупция маскирана в законообразност", "затревено блато" и "системен безпорядък" - така служебният министър-председател Стефан Янев описа заварената от служебното правителство картината в държавата при отчитането на работата през последния месец. Той заяви, че колкото повече се работи, толкова повече хаос излиза наяве и подчерта, че докато служебният кабинет е на власт, недосегаемостта на никого не е гарантирана. Помолен да даде конкретни примери за корупция, Янев направи препратка към информацията за язовирите, разкрита от министъра на икономиката Кирил Петков. Министър-председателят съобщи, че кабинетът обмисля още кадрови промени, които ще засегнат Агенцията по вписванията.


В пресконференцията взеха участие вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на икономиката Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, както и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.


Изборите на 11 юли - приоритет на служебното правителство


Последният също подчерта, че основната задача на правителството сега е да бъде оправдана надеждата на всички граждани за честни и прозрачни избори. "Целта за предстоящите избори е всеки глас да бъде отчетен така, както е подаден вотът, а не така, както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка.", заяви Рашков. По думите му преди изборите на 4 април в МВР е имало няколко разследвания за покупко-продажба на гласове, но не са разкрити престъпления, свързани с управляващата партия.
"В една служба от МВР, в която извършваме внимателна проверка, открити са лозунги на ГЕРБ и на професионална лексика се установи, че на техните компютри нямат думите ГЕРБ, ДПС и буквите Б.Б. Аз лично се съмнявам дали подобна служба в МВР би работила коректно, по закон срещу политически престъпления, свързани с гражданите", каза Рашков. Във връзка с организацията на предстоящите избори, той съобщи, че в момента в областните дирекции на вътрешните работи са подадени 9 сигнала за изборни нарушения - в Габрово, Пазарджик, Разград, Пловдив, Велико Търново, Смолян и два в София.


По темата за предстоящите избори министърът на финансите Асен Василев подчерта, че кабинетът е готов да отпусне допълнителни средства за закупване на устройства за машинно гласуване при поискване от страна на Централната избирателна комисия. Според Янев фактът, че в момента ЦИК преговаря директно с производителя на машините е добър ход, защото в момента ЦИК има възможност да вземе информирано решение. "Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всичките 1500 машини, които са необходими за гарантиране на вота", каза още Янев.


"Където се обърнем е блато"


По повод информацията за подслушвани политици в месеците преди парламентарните избори на 4 април Бойко Рашков уточни, че няма право да разкрива кои са били подслушваните хора, тъй като това ще бъде нарушение на закона.


"Аз мога да кажа следното - случаите не са един и два, предприети са от специализирани органи в страната, по отношение на които на 45-ия парламент не му стигна времето да се занимае с тях. Проследявани са не само политически и обществени дейци, а протестиращи. Правната обосновка за разрешаването на подобни действия е престъпление за предполагаемо участие в бунт, въстание. На това трябва да се обърне внимание. Доказателства има, ще ги предоставя на новосформирания парламент, в съответната комисия за контрол върху службите за сигурност и СРС", каза Рашков.


Той обърна внимание и на случая с незаконните трансплантации в болница "Лозенец". По негови думи тези случаи са останали неизвестни за оперативните структури в Министерството на вътрешните работи, въпреки че касаят живота и здравето на хората. "Действително, където се обърнем е блато", заяви Рашков.


Заради скандала с незаконните трансплантации бе отстранено ръководството на правителствена болница "Лозенец". Агенцията по вписванията обаче отказа да впише новото ръководство, съобщи тогава здравният министър Стойчо Кацаров. Заради този случай на днешната пресконференция бе обявено, че служебното правителство готви смяната на шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. Министър-председателят Стефан Янев уточни, че се чака предложение от министъра на правосъдието Янаки Стоилов.


Отчет за дейността си представиха и част от останалите министри.


Служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев отчете намаляване на безработицата, което според него е добър знак, че икономиката се възстановява и излиза от застоя. "Към днес на годишна база намалението е с над 37%. В момента нивото на безработицата е окoло 5.4%", съобщи по време на отчета на правителството социалният министър Гълъб Донев и допълни в тази връзка, че мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса и заетостта ще продължи да се прилага.


Вицепремиерът Атанас Пеканов пък увери, че парите по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени, ще дойдат в рамките на тази година. "Планът не е предаден, има забавяне - то се дължи на предното правителство, което не го е подало, сега се работи по критики на Европейската комисия. Желанието е да се подобри, да се направят корекции, за да се използва ресурсът по най-добрия начин." Пеканов уточни, че планът се подобрява в три направления - отчетност на изразходваните средства, измерване на ефектите и разпределение на ресурсите поравно. По негови думи над половината от програмите е трябвало да бъдат променени.


Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предупреди, че има риск от следваща вълна на коронавируса през есента и за да се предотврати тя, правителството работи по необходимите мерки и план. Той уточни, че в момента се изготвя единен протокол за диагностика и лечение на COVID-19, както и че се подготвя информационна кампания, която да насърчи повече хора да се ваксинират. Въпреки че определи темпото на ваксинация като незадоволително, Кацаров подчерта, че фактът, че 400 хил. души над 60-годишна възраст са се ваксинирали за последния месец е положителен. По негови думи тази седмица се очаква страната да влезе в зелената зона.


Финансовият министър Асен Василев посочи, че е осигурено финансиране за продължаване на мерките за подпомагане на засегнатите от COVID-19. Той съобщи, че в момента се прави проверка на "голям теч", който е за купуването на горива за отопление от различните видове държавни и общински организации. По думите му обществената поръчка е била за горива с висок акциз, но са купувани горива с нисък акциз. Така "около 300 лева на тон са текли в нечии джобове.", заяви Василев.


На въпрос дали президентският секретар по правните въпроси Пламен Узунов, който бе заснет да взима плик с неизвестно съдържание от бившия митничар Петко Петков, е съветвал Василев за смяната на шефовете на НАП и агенция "Митници", Василев отрече.


В коментар по повод съобщението на ведомството днес за съдружници и управители на фирми на санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, Василев заяви, че има голям риск да се работи с тези лица. "Те нямат право да кандидатстват за обществени поръчки и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тях." Василев напомни, че са приели много по-тясна дефиниция за свързаност от тази в Закона за противодействие на корупцията, за да е ограничен кръгът на лицата, които потенциално биха били "заразни" за системата на държавните предприятия. В противен случай цялата държава е щяла да попадне вътре.


"Всички други предприятия и банки могат да правят, каквото решат. БНБ вече е излязла с инструкции", каза министърът.


Кабинетът на служебния премиер Стефан Янев, който беше назначен от президента Румен Радев, встъпи в длъжност на 12 май.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Хммм... де да видим новото (след изборите на 11 ти) НС как ще изплува от тази "Корупция маскирана в законообразност", "затревено блато" и "системен безпорядък", или ще продължи крякането с другите жаби от блатото. Единственият начин, страната ни да тръгне по пътя на демократичните промени е, когато виновниците за държавната корупция и погазване на законите не бъдат осъдени, имуществата им отнрти и вкарани в затвора. Само тогава и единствено по този начин се постига респект към държавната власт и институции, без значение дали си дребен или едър бизнесмен или политик.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 2. 2 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#1] от "робин от Крузо":

  Като минимум Боце и Каскета трябва да бъдат осъдени.

  Ясно е, че няма капацитет да бъдат обхванати всички - говорим за десетки хиляди души из администрациите.
  Но рибата се вмирисва откъм главата и там трябва да е основния резултат - няма нужда от бързане, а от добре подготвени обвинения и доказателства, които да издържат в съда.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#1] от "робин от Крузо":Като минимум Боце и Каскета трябва да бъдат осъдени.Ясно е, че няма капацитет да бъдат обхванати всички - говорим за десетки хиляди души из администрациите. Но рибата се вмирисва откъм главата и там трябва да е основния резултат - няма нужда от бързане, а от добре подготвени обвинения и доказателства, които да издържат в съда.
  —цитат от коментар 2 на hellwitch


  БолшевиЦите, все за нароен съд мечтаете.

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#1] от "робин от Крузо":

  За целта обаче ни трябва ПРОКУРАТУРА. И независим СЪД. Имаме ли ги ?

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Ако не се сменят шефовете във всички институции, ще продължи изтичането на парите от бюджета

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  ""Заварихме корупция и безпорядък""

  Това характеризира цялостното управление на ГЕРБ

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  ""Заварихме корупция и безпорядък": служебният кабинет се отчете за дейността си"

  Който е очаквал нещо друго е наивник!Не случайно сме на дъното в ЕС!

 8. 8 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1336 Весело

  Заварихме корупция и безпорядък; като противодействие създаваме безпорядък и корупция - заяви служ.министър-председател.

 9. 9 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 231 Разстроено

  Скандално харчене на пари от комунистите! Днес за пореден път обявиха, че без да имат право залагат харчове! Този път БСП подарява освен 50лв които се даваха до сега, уж заради кризата, но и 5% допълнително на всички пенсионери!!!

  Нищо против самото актуализиране на пенсиите, но тези хора НЯМАТ право да водят политика лява или дясна! А само да подготвят страната за избори. Да махнеш корумпирани и вредни служителни е едно, но да харичиш по този начин нашите пари е престъпление! Кажете ми сега, ако народа избере ДЯСНА партия, как тя след това ще отиде и ще махне 5% увеличение дадени неморално сега? Как ще се направят пенсионни реформи, при условие, че в момента НОИ е на загуба и се харчат пари, които просто ги няма! Ами като дадеш 5% които ги нямаш, нали след това трябва да отнемеш 5% на някой друг? На кого да намалим заплатите? На лекарите, на учителите, на кого?

 10. 10 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 930 Любопитно

  А освен чистката нещо друго свършихте ли ?!?

 11. 11 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 930 Любопитно

  А освен чистката нещо друго свършихте ли ?!?
  —цитат от коментар 10 на drill


  Забелязахте ли как спряха да четът за " подвизите на служебните "
  10 коментара..............

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK