Военният министър: Не е вярно, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени

Военният министър: Не е вярно, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени

© Надежда Чипева, КапиталНе отговарят на истината твърденията, че че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени, след инцидента при който миналата седмица загина пилот, каза днес пред колегите на майор Валентин Терзиев в авиобаза Граф Игнатиево служебният министър на отбраната. Изтребителят се разбира през нощта срещу 9 юни, при изпълнение на задача над Черно море в района на Шабла.


В събота вдовицата на загиналия пилот направи обръщение през "Фейсбук" към колегите на своя съпруг, като ги призова да не спират да летят, въпреки, че им се дават "счупени самолети". В неделя началникът на авиобаза Граф Игнатиево Николай Русев не се съгласи с това твърдение, като обясни, че дори една дреболия - липса на капачка на винтил на гумата на самолета, отменя излитането.


"Самолетите са в своя жизнен цикъл, има договор за поддръжка и тяхната експлоатация ще продължи", подчерта министър Панайотов. По думите му ще се търси вариант за подписване на договор за удължаване на ресурса на бойните самолети и след изтичане на сега действащото споразумение за поддръжка. По време на срещата пилотите са поставили редица въпроси във връзка с удължаване на ресурса на самолетите и възможностите за увеличение на броя на часовете за подготовка.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е запознал присъстващите на срещата пилоти с издирвателната операция на черната кутия на падналия в морето МиГ-29. По думите му в момента операцията е спряна заради лошите метеорологични условия, но Военноморските сили ще я подновят веднага след като времето позволи това.


Намирането на записващото устройство е ключово, за да се разберат причините за катастрофата. От данните в него може да се разбере какви действия е предприел пилота и дали всички системи на машината са били изправни. Според експерти солената морска вода може да унищожи непоправимо информацията десен дни след попадането на черната кутия в нея. Това ще рече, че ако устройството не бъде намерено до полунощ този петък (18 юни) информацията в него ще бъде загубена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK