България търси съдействие от Великобритания за статута на българите в страната

Посланик Роб Диксън

© Юлия Лазарова

Посланик Роб ДиксънМинистерството на външните работи полага усилия за разрешаване на проблемите на българските граждани във Великобритания, свързани с подаването на документи за придобиване на статут по Схемата за уседналост, съобщиха днес от Министерството на външните работи. Днес постоянният секретар на МВнР Иван Кондов е провел среща с посланика на Великобритания в България Роб Диксън.


На нея той е поставил въпроси, свързани със затрудненията, които изпитват българските граждани в процеса на кандидатстване и придобиване на статут на уседналост, чрез който да запазят правата си за пребиваване на територията на страната след Брекзит.


Българската страна е подчертала, че заради пандемията от коронавирус и ограничителните мерки много хора са се забавили с подаването на необходимите документи. В тази връзка е отправена молба към Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., когато изтича срокът за кандидатстване по Схемата за уседналост, както и за ясни правила какво биха могли да направят българските граждани след тази дата.
По информация на британската страна към момента 301 000 български граждани са подали заявления за придобиване на статут на уседналост - 264 000 от тях са одобрени, а 10 104 са отхвърлени поради невъзможност да отговорят на изискванията за доказване на статут.


МВнР и посолството ни в Лондон са в постоянен контакт с британските власти по темата. Отправено е и запитване към британската страна за информация за отхвърлените молби, така че при необходимост да бъде оказано консулско съдействие на българите във Великобритания.


Предвид краткия оставащ срок до 30 юни 2021 г. за кандидатстване за статут по Схемата за уседналост от МВнР, призовават българските граждани да не бавят подаването на своите документи пред съответните британски власти.


Подробна информация за правилата за кандидатстване по Схемата за уседналост може да бъде намерена на сайта на правителството на Великобритания.


Какво се промени за българите след Брекзит - четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK