Одити: Агенцията по вписванията, обществени поръчки и затворите са пълни с проблеми

Министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов отчете работата на екипа си през последния месец от встъпването в длъжност.

© Лили Тоушек

Министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов отчете работата на екипа си през последния месец от встъпването в длъжност.Одит в Агенцията по вписванията и проверка на инспектората към министъра на правосъдието са установили недостатъци и нарушения, което е довело до смяната на досегашния шеф Габриела Козарева, а на нейно място след съгласуване с премиера е назначена Даниела Митева, заемала поста до 2009 г.


Видео от пресконференцията в Министерството на правосъдието - тук


"Има нарастване на броя на необработените годишни финансови отчети. В началото на 2017 г. те са били около 350 хил., към момента достигат почти 1 млн. ЕК е започнала процедура за нарушение за неизпълнение за свързването на Търговския регистър към Информационната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане точно преди 4 години, както и въвеждане на софтуер с отворен код, за да е общодостъпна тази система. В резултат на тези и други констатации направихме промяна", обясни на пресконференция месец след встъпването в длъжност министърът на правосъдието Янаки Стоилов.
Това са част от причините, заради които се е наложило да бъде сменена шефката на Агенцията по вписванията. По време на отчета бяха съобщени данни за проверките, назначени не само в Агенцията по вписванията, но и в затворите и арестите в страната, в дирекция "Българско гражданство" както и одит на големите обществени поръчки във ведомството. Голяма част от тях са показали не само проблеми, но и нарушения.


"В България доста неща са законни, дори мисля, че през последните години управляващите доста добре се специализираха в това да се придаде законна форма на злоупотребите. Нека да не се подвеждаме от това и да се задоволяваме само със законността, защото у нас законите трябва да бъдат променяни по начин, който да ограничава възможността за злоупотреби, а не да легализира злоупотребите", коментира Янаки Стоилов.


Серия от проблеми в Агенцията по вписванията


"Най-много ме смути образуването на наказателна процедура срещу България за бездействие на Агенцията по вписванията в продължение на 4 години", обясни от своя страна заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев. От встъпването в длъжност на Козарева не се е установило реално да са извършвани действия по свързване на Търговския регистър с така наречената система BRIS - Система за взаимно свързване на бизнес регистрите в ЕС, а това е трябвало да се случи още преди години.


"Последно такива опити са правени през 2020 г., но начинът, по който е предложено това да стане, противоречи на нормативните изисквания и неколкократно Държавна агенция "Електронно управление" е обърнала внимание на това, като е отказвала да одобри предложения софтуер", разказа Демерджиев.


Той посочи, че още с встъпването в длъжност е имал среща с директора на Държавна агенция "Електронно управление" и Козарева, която е променила разработката, а агенцията я одобрила само за 1 ден. Той посочи, че основното притеснение е дали ще последват санкции от страна на ЕК по наказателната процедура или те могат да бъдат избегнати.


Освен опасността от санкции по думите му одитът и проверката, започнала още преди месец, са констатирали серия от проблеми.


Габриела Козарева е отстранена от ръководния пост на Агенцията по вписванията заради серия от нарушения и проблеми, установени при вътрешен одит от министерството на правосъдието.

© Георги Кожухаров

Габриела Козарева е отстранена от ръководния пост на Агенцията по вписванията заради серия от нарушения и проблеми, установени при вътрешен одит от министерството на правосъдието.


"Първият проблем, който се наблюдава при проверката, че има незапълнени вакантни 35 бройки в агенцията. При положение че дейността на агенцията е забавена, при положение че се налага извънреден труд всяка събота, за нас възникна въпросът защо същевременно 35 вакантни бройки стоят. Прави впечатление, че сред тези 35 вакантни бройки са много ръководни длъжности. Това води до нарушаване на административния капацитет на агенцията и затруднява работата", обясни още той.


И друга констатация на проверяващите е свързана с непоследователна кадрова политика.


"Едни хора са уволнявани системно, включително и със задна дата, след като са възстановявани със съдебни решения, за сметка на това други са толерирани като са заемали длъжности по съвместителство, за които не отговорят на нормативните изисквания. Такъв е случаят с длъжността на главния секретар. Възнаграждението на дамата, която заема тази длъжност, е нараснало за две години приблизително три пъти - от 1200 до 4200 лв. месечно, като това е ставало с различни техники, част от които вървят на ръба на закона, други дори го нарушават", обясни заместник-министърът.


По думите му Козарева се е самоопределила и за ръководител на два проекта, по които е трябвало да бъде контролирана от главния секретар, който пък е неин подчинен в йерархията, а по проектите са изплатени 26 хил. лв.


Сред другите установени нарушения в Агенцията по вписванията е, че не са изпълнени изискванията на наредба за минимални изисквания за мрежова и информационна сигурност.


"Оказа се, че агенцията няма назначено собствено длъжностно лице, което да се занимава с това. Няма приети и вътрешни правила. С тази дейност се занимват лица, определени от дружеството "Информационно обслужване", които получават хонорари за това по граждански договори. Те имат пълен достъп до всички данни в регистрите. Това е в нарушение на действащата нормативна уредба, тъй като на практика изискването е лицето, което се занимава с тези проблеми, да бъде служител на агенцията", подчерта Демерджиев.


Още се проверява имало ли е натиск над длъжностни лица по регистрацията


Все още не е приключила проверката, която министърът назначи за това имало ли е натиск над длъжностни лица, за да откажат вписването на новото ръководство на болниците "Лозенец" и "Александровска", назначени от служебния министър Стойчо Кацаров.


Повече по темата с отказа и мотивите за него - четете тук


Министър Стоилов каза, че проверката продължава с пълна сила, но до момента е констатирано занижено качество на работата на длъжностните лица по вписванията. По думите му има много еднотипни откази. Въпреки че много от тях са отменени от съда, служителите не са се съобразили с волята на съда и продължават да постановяват откази.


Той обясни, че Козарева също е споделяла това притеснение за качеството на работа на служителите, но не е успяла да го промени. Стоилов изрази надежда след остраняването й в Агенцията по вписванията да се открият по-добри условия за проверката, тъй като служителите се притеснявали да говорят срещу действащото ръководство.


Защо кафето в затворите струва 30 лв./кг и други въпроси за обществените поръчки


Министър Стоилов припомни, че преди месец започна и проверка на големите обществени поръчки във ведомството, от която все още се очакват окончателни резултати, но вече са установени нарушения, а в някои случаи е констатирано, че са извършени нецелесъобразни разходи.


Ресорният зам.-министър Мария Павлова обясни, че проверките се осъществяват съвместно с Агенцията за държавна финансова инспекция като става дума за общо 5 обществени поръчки. За един от случаите АДФИ се е самосезирала.


"Общата сума на 5-те поръчки възлиза на над 75 млн. лв. с ДДС. Тези поръчки включват станалата пословична поръчка за храненето в затворите. Другите поръчки, които са на по-ниска стойност, но пак надхвърлят няколко милиона, са за дезинфекцията в затворите и доставка на униформено облекло, както и друга обществена поръчка за доставка на храни и напитки на едро на лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода", обясни Павлова.


"Вътрешният одит установява, че миналата година Агенцията по вписванията е сключила договор с "Инфомационно обслужване" като последното определя цените, а едновременно с това е и изпълнител на договора. Стойността е 1 млн. лв. без ДДС при положение, че за подобна дейност в Министерството на правосъдието има изградена система за видеонаблюдение на три сгради на стойност от 100 хил. лв. без ДДС. Разликата е 10 пъти", даде пример министърът.


В друг случай за упражняване на строителен надзор, инвеститорски контрол на преустройство и ремонт на магазин в архивно помещение са поискани 43 хил. лв.


"Вярно е, че става дума за различни видове дейности, които се надзирават, но вероятно това са хора от ранга на Франк Лойд Райт (известен американски архитект и интериорен дизайнер - бел. ред.), които ще контролират преобразяването на един магазин в архивно депо - дейност, която ще се извършва в течение на 6 месеца за помещение с размерите на голям апартамент", даде пример с друга проблемна поръчка министърът.


Той посочи, че българските затворници чрез лавките са снабдени с "най-качественото кафе", чиято цена от 8 лв. е стигнала 30 лв. за кг. По думите му, маркови кафета могат да се намерят на двойно по-ниски цени. Стоилов даде пример и с олекотени завивки в затворите, които "изглеждат два пъти по-скъпи от цената, на която могат да се намерят". По думите му са купени и дезинфектанти, които са на спиртна основа и са забранени в затворите.


Проверява се и обществена поръчка за униформеното облекло на служителите в затворите и арестите в страната, за доставката на храни и кафе и за дезинфектанти на спиртна основа, които са забранени.

© Надежда Чипева, Капитал

Проверява се и обществена поръчка за униформеното облекло на служителите в затворите и арестите в страната, за доставката на храни и кафе и за дезинфектанти на спиртна основа, които са забранени.


Проверява се и обществена поръчка за униформеното облекло на служителите в затворите и арестите в страната. В края на май Синдикатът на служителите в затворите в България поиска официално становище след сигнали за прекомерно завишени цени на униформено облекло за 2021 г. за служителите в затворите и арестите в страната. Още тогава те дадоха примери за драстичното поскъпване - лятна риза с дълъг ръкав поскъпва от 42,60 лв. на 59,34 лв., тениска обикновена от 5,00 лв. на 14.00 лв., трикотажна блуза с пагони от 25,00 лв. на 42.00 лв. при вложени видимо същите материали, качество и дизайн.


Установени са 9 случая на сексуално насилие в затворите


За периода между януари 2017 до месец май 2021 г. в местата за лишаване от свобода на територията в цялата страна да констатирани 9 случая, свързани с половата неприкосновеност на лица, лишени от свобода. Всички случаи са докладвани на прокуратурата, съобщи зам.-ресорният министър Мария Павлова. По думите й в 3 от случаите прокуратурата вече е постановила отказ да образува досъдебно производство. По останалите 6 са започнали доседъбни производства, а две от тях вече са приключили с осъдителни присъди.


Павлова уточни, че проверката е извършена на база травматичен регистър, който се води във всички места за лишаване от свобода. Затворите, в които са установени такива случаи, са във Варна, Белене, Враца, Ловеч, Смолян, Пловдив и следствения арест на бул. "Г. М. Димитров" в София. Тази проверка започна преди месец по твърденията за издевателства, които агробизнесменът Светослав Илчовски изнесе на заседание на временната комисия за установяване злоупотреби при изразходването на държавни средства през последните 10 години. "В хода на проверката не са установени данни, кореспондиращи с изразеното от г-н Илчовски", обобщи Мария Павлова.


Опити за ускоряване на процедурите по издаване на българско гражданство


Министър Янаки Стоилов обясни и че от встъпването в длъжност преди около месец вече значително е ускорен процесът по издаване на българско гражданство.


"Опитваме се значително да ускорим процеса на изхода и на входа на системата. В момента или поне съвсем доскоро от момента до издаване на указа на вицепрезидента, до устоверенията, които удостоверяват това право, изминават около 8-10 месеца", даде пример министърът. По думите му този дълъг срок не само създава затруднение за хората, но и насърчава лоши практики. Според него това освен затруднение на хората насърчава лоши практики.


"С промяна на вътрешните правила и ангажиране на повече служители този процес е значително ускорен и се надяваме към края на нашата дейност срокът да бъде свален до няколко седмици или до около месец", даде заявка министърът.


По думите му проблеми има още с подаването на документите, тъй като по процедура това става по електронен път, а сроковете са запълнени за година напред. С промяна в наредба се предвижда възможност български граждани и граждани на ЕС да подават документи не само по електронен път, а и присъствено, което ще ускори процеса.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Как беше !!! "управляващите" тепърва студенти няма да стават, така, че добре са се погрижили за затворите.

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Значи това по затворите се потвърждава !! Ужас ,,, що за ненормалници са ни управлявали ?? Заслужават поне 100 да влязат в затвора ..., за да се насладят на всичко това !

 3. 3 Профил на yfn571067707
  yfn571067707
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Одити на чекмеджетата, трябват!

 4. 4 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  И управляващите еднодневки тутакси ще ги решат проблемите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Този човек няма ли представа, че от министъра очакваме да решава проблемите, а не да ни информира за тях!?

 6. 6 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1418 Весело

  А в американските затвори негрите как бият белите ,, да знайте.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 7. 7 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Кво става форум? Гербавите тролове да не са се изнесли от форума или просто не смогват да реагират от централата с опорките?

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Весело

  Я закрийте Агенцията по вписванията, анулирайте всички обществени поръчки и отворете затворите !

  [email protected]
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Весело

  До коментар [#5] от "svoboden":

  На служебните ракети - космосът им е крив ! :)

  [email protected]
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2641 Гневно

  "през последните години управляващите доста добре се специализираха в това да се придаде законна форма на злоупотребите" - некадърност или саботаж, щом могат за 1 ден да решат нещо, за което са блели 4 години? Не могат да намерят кадри за ръководни длъжности или празните щатове са бонус и оправдание? Дигитализацията е първа грижа на ГРЕБ, първа севда, първа сила в отчетите им за народонаселението. За обществените поръчки нЕма к`во да обясняват, знаят и децата в 7 клас какви са цените и задължителната "надценка". Всичките тези "проблеми" са констатирани от вътрешен одит, ами ако е външен? А прочутият запис, с който са се развличали гостите докато Баш Боса плющи карти в 9-те ли е или още го няма? Където и да го разровиш, ще мирише. А дори класикът не е имал това предвид...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на hze50812739
  hze50812739
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Кво става форум? Гербавите тролове да не са се изнесли от форума или просто не смогват да реагират от централата с опорките?
  —цитат от коментар 7 на Умнокрасив


  отатък се питат същото

  14 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 500
  16:43, 16 юни 21
  Неутрално

  40 минути след статията ,ни минус , ни трол.
  Нещо става:))

  https://www.dnevnik.bg/sport/2021/06/16/4222118_milioni_mejdu_priiateli_kak_se_boriat_zavisimostite/?ref=home_layer2

 12. 12 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Тая държава е обречена на комунизъм!

 13. 13 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 270 Неутрално


  До коментар [#12] от "konservator.bg":

  В смисъл най Буци да. Той наистина е комунист в сянката на консервативен политик. Администрация на хранилка, университети на български науки и т.н :)

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  ако ги подкара един екип от байъри от лидъл или кауфланд ще им плющат ушите до 101

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Весело

  До коментар [#7] от "Умнокрасив":

  "Кво става форум? Гербавите тролове да не са се изнесли от форума или просто не смогват да реагират от централата с опорките?"

  То отдавна са в глуха защита, напълно откъснати от реалността, скрити зад един шкаФ !

 17. 17 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1006 Весело

  алю, зайчарника в Банкя !
  чуваме ли се щото "изчегЪртват" държавата ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 18. 18 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Я закрийте Агенцията по вписванията, анулирайте всички обществени поръчки и отворете затворите !
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  Служебното само това още не са направили!

  Спрете политическите чистки!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 19. 19 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Бошке, Яначко разкрил колосалната корупция и паралелната държава.

  Яначко Юначко подържа линията Радев - с нов виц всеки ден

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Янаки е професионалист, изнася информация след проверка, а не по подразбиране.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  И понеже Киро няма източен язовиро днес,

  п Рашката обяснява за милионите на жена си...

  изтъпанват Яначко да фъфли пред камерите

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 22. 22 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Шефката на агенцията по вписване е сменена най-вече заради отказа да потвърди смяната на борда на Александровска и Лозенец . Смятам , че тя спълно основание отказва да изпълни неточна и/или юридически неправилна заповед.Не , че Спасов не заслужава да остане директор.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Абе, изобщо всичко е по герберски, пълно беззаконие.

 24. 24 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Поне 80% от уволнените от това правителство ще бъдат върнати на постовете си от съда.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 25. 25 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "Не трябва да очакваме, че правителството ще реши нашите проблеми. Нашият проблем е правителството." – Роналд Рейгън

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK