Шефът на разузнаването: Президентът е като римски император, да се помисли за импийчмънт

Атанас Атанасов

© Скрийншот от nova.bg

Атанас АтанасовБългария е като Римската империя, президентът е императорът, а личното му правителство се грижи всеки ден да дава хляб, кръв и зрелища, така започна изявлението си пред журналисти днес предложения за смяна директор на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Атанас Атанасов.


По-рано през деня говорителят на правителството Антон Кутев обяви, че ще поиска от президента смяна на Атанасов, заради неспазване на презумпцията за политическа безпристрастност и неутралност. "Налице са факти, че не са предоставени еднакви по обем информации на президента и министър -председателя", каза Кутев.


Атанасов не прие тези мотиви и обяви, че 27 години е работил за България, като правителството на Бойко Борисов е било поредното. Той уточни, че няма как да се защити, защото информацията, която може да разкрие какво е правил в полза на страната, още 30 години ще е с най-високия гриф на секретност.
Като друг мотив за исканата оставка на Атанасов беше и заявеният от него дълъг отпуск(от 7 май до 5 септември). Такъв си беше пуснал и директорът на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев, който вече беше сменен.


По този повод директорът на ДАР уточни, че на среща с премиера Стефан Янев му е обяснил причините за отпуска си, които са "дълбоко семейни и лични" и не смята за ги споделя с журналистите. Преди няколко дни Атанасов подаде заявление за прекратяване на отпуската си, но въпреки това днес беше предложен за освобождаване.


Оставка, искана от Кремъл и вероятно Божков


Той смята, че отстраняването му е поискано от Кремъл и известен бизнесмен с много обвинения (вероятно визирайки Васил Божков, б.а.). Атанасов не изключи да става въпрос за съвместна работа, но отказа повече коментари с думите "това не е моя работа".


Според него в основата на искането за смяната му са успешните действия на ДАР срещу "зловредното влияние на руските специални служби". Атанас Атанасов изрази мнение, че е поредният несправедливо отстранен ръководител от службите за сигурност след шефа на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.


Никой не контролира президента


"Намираме се в уникална ситуация, президентските правомощия се припокриват с тези на лично избрания от него служебен кабинет. Има редица примери, в които и Конституцията бива нарушена", коментира Атанасов. Като примери той даде указите свързани с ЦИК и прекратяване работата на парламента.


"Президентските укази са може би най-сивата зона в нашето право, включително и Конституцията. На практика те не подлежат на контрол, поради което не мога да потърся своите права във връзка с отстраняването", оплака се Атанас Атанасов.


Според него ако има кой да сезира Конституционния съд да се произнесе "дали някой указ е порочен или стабилен", може да се стигне до задвижване на процедура за отстраняване на президента от поста му. Шефът на разузнаването дори призова депутатите от следващия парламент да предприемат такъв ход.

Всъщност на 28 март 2002 г. по конституционно дело № 2/2002 г. магистратите решават точно обратното на неговото твърдение.
Решението е по повод указите за ръководни постове в съдебната власт, но тълкува принципно правния характер на актовете на президента и тяхната сила. От него следва, че указите на президента не могат да се използват за импийчмънта му.


Може ли са бъде отстранен Румен Радев


Според съда президентските укази са стабилни актове именно защото не могат да бъдат проверявани за законосъобразност, а само за конституционосъобразност. В решението си магистратите дават пример, че дори да има по-късно решение на съд за законността на подготвителния акт, въз основа на който е издаден указът - какъвто е актът на служебното правителство за освобождаване на шефа на разузнаването, това не може да има последици за президента. Той не може да бъде проверяван дали е нарушил закона и съответно това да послужи да бъде отстранен от длъжност.


"Правната и националната сигурност, международният престиж на Република България и изключително значимите публични функции, които изпълняват лицата по чл.98, т.6, чл.100, ал.2 и чл.129, ал.2 от Конституцията, изключват възможността актовете за тяхното назначаване и освобождаване да бъдат поставяни под съмнение в зависимост от по-късно решение на съд, проверяващ законността на подготвителния акт. Това означава косвено да се проверява дали президентът е нарушил закона, което пък може да послужи за основание на неговото отзоваване. Правната сигурност и предвидимост на правовия ред не допускат подобно разрешение", категоричен е КС.


По конституция мандатът на президента може да бъде прекратен предсрочно само при държавна измяна и нарушение на основния закон, които се установяват от строго регламентирана процедура пред КС.


Кабинетът реши днес за мястото на Атанас Атанасов да предложи Антоан Гечев. Той е бил зам.-директор на служба "Военна информация" в периода 2018 г. - 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Военно дело" от военна академия "Г. С. Раковски".


Ново назначение в ДАНС


Днес правителството съобщи и кой ще заеме мястото на освободения предсрочно заместник-председател на ДАНС Недялко Недялков. На 1 юни той обясни, че е подписал документа, с който се отнема достъпа на вътрешния министър Бойко Рашков до класифицирана информация.


Кабинетът реши Станислав Станчев да довърши мандата на предшественика си до 25 юли 2023 г. По закон зам.-председателите на ДАНС се назначават от Министерски съвет за срок от 5 години.


Станчев притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Танкови войски-строеви" от военния университет "Васил Левски" и по специалността "Финанси" от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK