Хората да контролират колко качествени са новите пътища иска регионалният министър

Снимката е от срещата вчера на министър Комитова и шефът на "Автомагистрали" Стоян Беличев.

© МРРБ

Снимката е от срещата вчера на министър Комитова и шефът на "Автомагистрали" Стоян Беличев.Качеството при строежа на пътища е болен въпрос и той може да се реши чрез граждански контрол, каза днес пред Би Ти Ви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Тя обясни и как може да се постигне това. "Предлагаме в началото и в края на всеки нов или ремонтиран пътен участък да се поставя табела кога е въведен в експлоатация, кой го е построил и докога е гаранционният срок. Посочва се и телефон, на който хората могат да сигнализират, ако видят проблем", поясни Комитова.


С цел повишаване на качеството министърът предлага и промяна в начина на възлагане на проектите. "Това трябва да става с обществени поръчки, но инженерингът да не е в началото. Трябва да се започва с поръчка за проектиране, при която ще стане ясно колко и какъв материал ще трябва. Следва нова поръчка - за надзор и трета - за строителство. Но при обществената поръчка за строителство фирмите ще трябва да предложат цена при влагане на предвидените при проектирането количества материали", обясни Комитова.


Според нея държавата има нужда от фирми като "Автомагистрали", но то трябва да се управляват по-добре. До момента проверки на самото министерство и Сметната палата откриха, че дружеството е сключвало договори с подизпълнители за възложени на него проекти без обществени поръчки, като над 2 млрд. лв. са платени авансово.
По повод сагата със смяната на ръководството, Комитова изрази надежда, че със сегашния директор раздялата ще е цивилизована и той ще предаде поста веднага, след като новото ръководство бъде регистрирано в агенцията по вписванията.


Министърът не прие обвиненията, че иска да спре строителството на "Хемус". "Не съм казвала никога какви са ми приоритетите в строителството. Говорила съм само за приоритетите в управлението и те са да не се започва строителство преди да е получено разрешението за строеж, какъвто случай има в един от участъците на "Хемус" и да няма корупция", поясни Комитова.


На въпрос дали държавата може да си върне част от парите, изплатени авансова за различно проекти от "Автомагистрали", тя поясни, че за целта първо договорите трябва да изтекат, след това да се види какво е свършено по тях и едва тогава може да се мисли за евентуално връщане, което обаче не е в правомощията на МРРБ, а на Националната агенция за приходите. Комитова посочи, че в момента от НАП проверяват договорите.


На въпрос за съдбата на небостъргача "Златен век" Комитова отговори, че в момента 10 юристи проучват казуса и скоро ще има становище на министерството.


Строителството на "Златен век" беше подновено, след като ВАС през май окончателно отмени заповедта началника на ДНСК за спирането му. Днес кметът на "Лозенец" Константин Павлов обяви, че ще сезира главния прокурор по казуса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK