"Градус" и Иван Ангелов съдят Светослав Илчовски за над 20 млн. лева

"Градус" и Иван Ангелов съдят Светослав Илчовски за над 20 млн. лева

© Георги КожухаровПовече от месец след като фирмата производител на птиче месо "Градус" обяви, че ще заведе серия от дела срещу едрия зърнопроизводител Светослав Илчовски, днес се разбра, че към исковете се включва и един от собствениците ѝ - Иван Ангелов, като те са на обща стойност над 20 млн. лева. Поводът са сигналите на Илчовски в комисията по ревизия на управлението на страната през последните 10 години в 45-ото Народно събрание. Той я сезира с информация, в която споменава Иван Ангелов като приближен до премиера Бойко Борисов. Обвинението бе за фиктивен оборот на фирмата "Градус", лобизъм в Агенцията по храните и Министерството на земеделието, картели, подарени кюлчета злато от Ангелов на Борисов.


Прокуратурата вече обяви, че се е сезирала по данните на Илчовски, а на 14 май той бе разпитван над три часа.


Исковете от "Градус"


"Във връзка с безпрецедентните политически и медийни атаки през последните седмици, целта на които бе накърняването на безупречния имидж на "Градус" АД и нанасянето на финансови загуби както на дружеството, така и на неговите акционери, Ви уведомяваме за предприети правни действия, с които се търси отговорност от лицата, участвали в опита за дискредитиране на компанията", пишат от фирмата.
Тя е сезирала Комисията за финансов надзор за разпространяването на невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и други хора относно "Градус" АД и цената на неговите акции, което, според компанията представлява грубо нарушение на Европейския регламент (ЕС) № 596/2014 относно пазарната злоупотреба. Наложената на нарушителите глоба може да достигне до 5 милиона лева. "Градус" подготвя иск по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите срещу Илчовски за обезщетение на неимуществени и имуществени вреди в размер на 10 млн. лв.


Дела са заведени и от Иван Ангелов


"Поради мащаба на политическата атака, засегната не бе единствено компанията, но и всички нейни акционери. В тази връзка един от основните акционери и член на Съвета на директорите на "Градус" АД - г-н Иван Ангелов, уведоми дружеството за подготвени или заведени от него пет отделни съдебни иска", информират от "Градус".


Ангелов е завел иск срещу Светослав Илчовски по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди вследствие на обидни и клеветнически твърдения. Стойността на иска е определена на 300 хил. лв. Във връзка с опит за опозоряване на името и приписването на престъпления също е заведен иск срещу Светослав Илчовски.


Иван Ангелов подготвя иск за вреди срещу Светослав Илчовски и на основание чл. 45 от ЗЗД във връзка с разпространяването на невярна и подвеждаща информация за публичното дружество "Градус" АД, което представлява пазарна манипулация. Искът е за обезщетение за имуществени вреди, свързани с безпрецедентното обезценяване на акциите на "Градус", чийто размер може да надхвърли 5 милиона лева. Размерът на вредите може да се увеличи многократно, ако подобни искове бъдат заведени и от други акционери в "Градус" АД.


Във връзка с опит за опозоряване на името и приписването на престъпления на члена на Съвета на директорите на "Градус" АД Иван Ангелов от Павел Стоименов, срещу него също е заведен иск. Заведен е и иск срещу Павел Стоименов по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди вследствие на обидни и клеветнически твърдения. Цената на иска е 150 хил. лв.


Земеделският производител Павел Стоименов, собственик на "Агро Бел 2001", се появи на последното заседание на комисията "Манолова", като разказа история, в която обвини Иван Ангелов в нередности. Той посочи, че Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на земеделски картел, известен като Г-8, който определя цените и размера на рентите. Посочи, че е бил извикан да му бъде съобщено да плаща рента, която е малка и ощетява собствениците на земи. Заради това, че не се е съобразил, са били запалени няколко къщи, една от които на негов и досегашен служител и офиси. "Викаха ме на килимчето, казаха ми, че ще намажа оловото. Техните методи са отрова и олово", каза Стоименов, но добави, че не се е съобразил и не се е виждал с Иван Ангелов. Обвини го обаче, че държи под контрол всички държавни органи в старозагорския регион и именно държавна институция го е принудила да свали рентите.


"Вярваме, че правовата държава осигурява необходимата защита на българския бизнес и институциите ще установят кой стои зад опита за дискредитиране на компанията. Изразяваме убеждението си, че българската съдебна система ще въздаде справедливост при този опит за очерняне на името на сектороопределяща компания, която през последните 30 години осигурява работа и развитие на хиляди български граждани. Подчертаваме, че при всеки нов опит за накърняване на имиджа на "Градус" АД, ще защитим интересите на своите акционери, клиенти и доставчици с помощта на българския съд", завършва съобщението на компанията до медиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK