Разбилият се МиГ-29 е раздробен, черната кутия още не е открита

Общо 260 военни от флота са били ангажирани в издирвателната операция.

© Асен Тонев

Общо 260 военни от флота са били ангажирани в издирвателната операция.Разбилият се в Черно море по време военното учение "Шабла 2021" изтребител МиГ-29 е раздробен, а останките от него са разпръснати на голяма площ на морското дъно, се разбра днес от пресконференция във Варна на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.


Той поясни, че това затруднява намирането на черната кутия на самолета, данните от която могат да обяснят какво се е случило. Михайлов уточни, че е ясно мястото на катастрофата, но части от самолета се издирват на площ около 1 кв. километър на дълбочина 70 метра.


"Надеждите ни да намерим по-голяма запазена част от самолета, която да бъде лесно извадена впоследствие и да бъде извадена черната кутия от нея, се опровергаха. В момента минен ловец "Цибър" обследва района и всички останки се изследват с помощта на дистанционно управляеми апарати", поясни командващият флота. При "Миг-29" черната кутия се намира в задната част на самолета между двата двигателя. Военните предупредиха, че след повече от десет дни в солената морска вода данните в устройството могат да бъдат повредени.
Контраадмирал Кирил Михайлов уточни, че още в първите дни след катастрофата са открити и извадени части от оборудването на самолета, които са предадени на Военната прокуратура, която провежда разследването за инцидента.


До момента в издирвателната операция са участвали 4 кораба от ВМС, два вертолета, три гранични полицейски катера, общо 260 души от флота и 21 души от Гранична полиция.


"МиГ-29", пилотиран от майор Валентин Терзиев, който загина при катастрофата, се разби малко след полунощ на 9 юни след задача за поразяване на светеща цел. В деня на инцидента беше съобщено, че мишената е падала с по-висока скорост от предвидената, което е наложило пилотът да направи допълнителна маневра. Секунди след като поразява целта, връзката с майор Терзиев е загубена, а самолетът изчезва от радарите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK