Още 6 дка от варненската Морска градина се оказаха продадени от бившия областен управител

Още 6 дка от варненската Морска градина се оказаха продадени от бившия областен управител

© Скрийншот от сайта на АГККВ разгара на летните протести срещу управлението на ГЕРБ през миналата година бившият управител на Варненска област Стоян Пасев е продал на дружество с капитал от 50 лв. терен от близо 6 дка в Морската градина. Това показва съдържанието на документите по сделката. Цената на продажбата е малко над 708 хил. лв., което прави под 120 лв. на кв. м.


В текста на договора, с който е продаден имотът частна държавна собственост, изрично е записано, че


теренът се намира в зона "Приморски парк"
местност "Салтанат" във Варна. Справка в кадастралната карта обаче показва, че в него е включена и половината от паркинг. До момента той е използван като "буферен" от посетителите на парка, в който движението на автомобили е забранено със заповед на кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ). След продажбата, извършена от Стоян Пасев, от паркинга е останал парцел с големина 2000 кв. м също частна държавна собственост и съответно също подлежащ на продажба.


Останалата част от паркинга, половината от който е бил продаден през лятото на м.г.

© Скрийншот от сайта на АГКК

Останалата част от паркинга, половината от който е бил продаден през лятото на м.г.


Информацията за поредната сделка с част от Морската градина беше публикувана във Фейсбук от бившия депутат Стела Николова (Демократична България).


В договора за продажбата на терена, като купувач е записано дружествата "Порт Варна". То е собственост на Борислав Лазаров и Невен Райков. Справка в Търговския регистър показва, че в момента Райков е собственик еднолично, или в съдружие на 8 компании, работещи основно в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и туроператорска дейност. Лазаров участва в 25 компании със същия предмет на дейност.


Според сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, макар и разположен в парк според Общия устройствен план на Варна, продаденият имот представлява урбанизирана територия с начин на трайно ползване, позволяващ


застрояване с височина до 10 м.


Продаденият терен в Морската градина във Варна

© Скрийншот от сайта на АГКК

Продаденият терен в Морската градина във Варна


Информацията за поредната продажба на част от Морската градина на Варна идва само дни след поредната сесия на Общинския съвет във Варна. На нея кметът на Варна Иван Портних за пореден път трябваше да отговаря на обвинения в


неспособност да се справи с хаотичното презастрояване на града


и липсата на отчетност по изпълнението на Общия му устройствен план. И сега, както в редица подсобни случаи, Портних повтори тактиката на печално известния си предшественик Кирил Йорданов.Той редовно оправдаваше управленската си немощ по отношение на хаотичното строителство във Варна и Морската градина с "реституцията и приватизацията".


Сделките с държавни имоти на назначения от ГЕРБ Стоян Пасев обаче очертават пълната несъстоятелност на подобни оправдания.


В началото на тази година стана известна и друга сделка на бившия областен управител пак с държавен терен, част от Морската градина.


Имотът от 863 кв.м се оказа продаден


на дружеството "Пропъртис ПС" на Петя Славова през ноември м.г. Цената на сделката бе малко под 204 хил. лв., или около 204 лв. на кв. м.


Като основание за тази продажба бе посочен законов текст, според който земя - частна държавна собственост, или съответни идеални части от нея може да бъде продадена на лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда върху нея. Според отразеното в кадастъра въпросната сграда, послужила като основание за продажбата на почти декар от Морската градина на "Пропъртис ПС", е канализационно съоръжение с 19 кв.м застроена площ.


Теренът, върху който има намерение да строи "Феста делфинариум", отбелязан с червена окръжност

© Скрийншот от сайта на АГКК

Теренът, върху който има намерение да строи "Феста делфинариум", отбелязан с червена окръжност


Теренът, обект на сделката, граничи с друг имот на Петя Славова от над 2700 кв.м, който се намира на практика


на "първа линия" с панорамна гледка към Варненския залив.


Точно върху този терен в средата на 2018 г. общинският Експертен съвет по устройство на територията във Варна одобри нов строеж, а решението беше отразено в протокол от заседанието.


Става дума за проект, внесен от дружеството "Феста делфинариум", част от "Феста холдинг" на Петя Славова. Според неговото съдържание компанията възнамерява да изгради върху терен в непосредствена близост до варненския Делфинариум "басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения". Проектът предвижда и аквапарк.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK