Възстановяват се полетите на вертолетите и транспортните самолети, но не и на МиГ-29

Възстановяват се полетите на вертолетите и транспортните самолети, но не и на МиГ-29

© Асен ТоневВъзстановяват се полетите на вертолетите и транспортната авиация на Българската армия, но изтребителите няма да летят, докато не завърши разследването на катастрофата с МиГ-29 в Черно море, съобщи днес пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той допълни, че бойно дежурство се носи и при нужда за защита на въздушното пространство ще има реакция.


Ефтимов поясни, че по закон първите резултати от разследването трябва да са готови 30 работни дни след катастрофата, станала в нощта срещу 9 юни. Той допълни също, че до няколко дни ще се възстановят плановите полети и на щурмовите самолети Су-25 от авиобаза "Безмер".


Емил Ефтимов обяви, че мястото на катастрофата на МиГ-29 е установено, но след удара във водата с около 900 км/ч самолетът се е разпаднал на стотици парчета. Основните останки са разпръснати в район с размер 20 на 20 метра, като там се търси черната кутия на изтребителя, която би позволила да стане ясно какво се е случило.
Според началника на отбраната, ако бордовото записващо устройство е със запазена херметичност, данните в него ще се запазят дълго време. Ефтимов обяви, че района на катастрофата ще бъде забранен за плаване и подводни дейности.


"Никой да не опитва да вади останки от самолета. До момента опити не е имало, но предупреждавам, че подобни дейности са и опасни, защото при падането на самолета на борда му е имало още една ракета", каза началникът на отбраната. Попитан как гледа на твърденията, че самолетът е свален, той обясни, че полетът е контролиран през цялото време както от военните, така и от граждански служби и тази хипотеза е изключена.


Адмирал Ефтимов изрази съжаление, че инцидентът става в година, в която бойните пилоти са щели да имат рекорден нальот. "Ако не беше загинал, до края на годината майор Терзиев щеше да има повече летателен ресурс", уточни той.


По повод мненията, че самолетите МиГ-29 са стари и трябва да се спре използването им, адмиралът каза, че те са поддържани добре, като тяхната поддръжка и експлоатация ще продължи. "Това е положението в армията - имаме техника, проектирана 70-те години на миналия век и произведена 80-те години. Това е резултатът от 30 години недостатъчно финансиране", обобщи началникът на отбраната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK