Едно се търси, друго се предлага: анализът на министерството за висшето образование

Едно се търси, друго се предлага: анализът на министерството за висшето образование

© Анелия НиколоваВ съществуващата структура на висшето образование в България се наблюдават различни по характер и дълбочина дисбаланси. Става дума за разминавания в търсенето и предлагането на образователни услуги на национално и регионално равнище, както и в реализацията на завършилите на пазара на труда по професионални направления и специалности от регулираните професии. Това става ясно от проекта за Национална карта на висшето образование в България, който беше публикуван за 30-дневно обществено обсъждане днес, съобщава Министерството на образованието.


Пример за нарушен баланс е сравнението между общия капацитет, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) за всички професионални направления във всички висши училища, и реалния брой студенти. Средно за страната студентите са едва 53% от определения от НАОА общ капацитет.


В общо 29 професионални направления са заети по-малко от половината от отпуснатите бройки. Най-малко места са запълнени в професионално направление "Математика" - едва 19.1%. Слаб е интересът също към "Теория на изкуствата", "Материали и материалознание", "Политически науки".
Остават свободни над 10% от местата по държавна поръчка в 10 приоритетни направления. Сред тях са "Металургия" и "Математика", при които се заемат едва 64-65% от утвърдените бройки държавна поръчка, следвани от "Химически науки" със 71%, "Военно дело" със 72% и "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми" със 74%.


В същото време броят на студентите е равен на определения капацитет в професионалните направления "Медицина", "Стоматология" и "Театрално и филмово изкуство". Над 90% са запълнени бройките още в професионално направления "Педагогика", както и в специалностите от регулираните професии "Зъботехник" и "Ветеринарна медицина".


Най-масовите професионални направления в национален мащаб са "Икономика", "Педагогика", "Администрация и управление", "Медицина", "Комуникационна и компютърна техника", "Информатика и компютърни науки", "Педагогика на обучението по...". и "Право". В тези осем направления се обучават приблизително половината действащи студенти в национален мащаб.


Съществуват сериозни дисбаланси в териториалната структура на висшето образование. Най-много висши училища (27) има в Югозападния район за планиране, който включва София. На другия полюс е Северозападният район, в който е базирано само едно висше училище (Медицински университет - Плевен), а други три действат чрез филиали.


Регионални дисбаланси се наблюдават и по отношение на реализацията на завършилите висшисти. За период от пет години - от 2015 г. до 2019 г. включително, са завършили 263 500 студенти. От тях 46.6% са излезли от висши училища в Югозападния район. Подобен е процентът на висшистите, които са останали да работят в този район, част от който е и столицата. За разлика от Северния централен район, който повечето абсолвенти напускат скоро след своето дипломиране.


Националната карта на висшето образование в Република България ще бъде актуализирана всяка година. Така ще се идентифицира необходимостта от специалисти на всеки регион. Ще се отчита наличният ресурс от преподаватели и кандидат-студенти, както и възможностите за привличане на чуждестранни студенти и на българи, живеещи в чужбина.


В съчетание с данните от Рейтинговата система на висшите училища в България картата на висшето образование ще се използва при определяне на държавния прием за обучение, при разкриването на нови висши училища или филиали. Те ще помагат за насърчаване или контролиране на броя на местата в определени направления и региони. Целта е да има балансирано развитие на мрежата от университети, която да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда.


Проектът за Национална карта на висшето образование в Република България може да бъде видян тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Поредния Анализ, поредния дим в очите на драгия читател. Хещата са доста прости - Докато бройките на свободните места в университетите е по-голям от бройките завършващи ученици, няма как да го има висшето образование в БГ.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#1] от "oak17621787":

  +++++++++++
  Нещата тръгват от "делегираните" бюджети - отмъщението на Орешарски.
  Знаем приказката за моркова и тоягата.
  На училищата и вузовете им бяха отнети, затова резултатите са такива.

  Еретик
 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  “ Най-малко места са запълнени в професионално направление "Математика" - едва 19.1 %.”
  ——
  🥴

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Доста повърхностен анализ. Естествено е учебните заведения да следват демографските процеси и икономическата специализация на регионите. По мое мнение все още липсва адекватна замяна на техникумите за средно образование от миналото, липсват едо- и двугоидишни професионални учебни заведения за технически кадри по наистина нужни области - авторемонт, хладилна техника, електротехници, стротели и т.н., както и в агротехническите специалности. В САЩ например синът не може да купи фермата на баща си без да представи в банката диплом за съответното образование, а дали е висше или , както неудачно се наричаше, полувисше е по-малко значим въпрос.
  На всички е чсно, че специалности като Медицина и Стоматология готвят емигранти за Западна Европа и донякъде САЩ. И разбира се, това с подготовката на ":звезди за телевизията и киното" си е част от заболяването със "звездната болест" на съвременните медии.
  Просто следсредното образование в България има доста уродлива структура и в резултат подготвя или по ненужни специалности, или "за износ". Сегашната иконимическа структура на страната изисква масова подготовка и изисквания за лицензиране на ниво средни техници. Нуждата от инженерни кадри също е голяма, но и там трабва умно да се подбират специалностите които ще обслужват българската икономика.

 5. 5 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 685 Неутрално

  През последните 5 години се провежда рефрма във висшето образование. Има приоритетни направления с допълнително финансиране и направления като Икономика, Право, Администрация и Управление, на които силно се намаляват бройките държавна поръчка. В резултат на тази реформа УНСС стана най-големият университет в БГ по брой студенти, въпреки че обучава предимно в ограничаваните направления.
  Нещо целите на реформата и резултатите се разминават.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":

  Неколкократно ми се е случвало да пътувам и разговярям по летища и в самолета с български деца които следват в Щотландия, Холандия, или в други европейски университети. Масово са в "Статистика и математика", "Компютърни Науки", Роботизация на медицинските порцеси" и подобни търсени специалности. Явно тези с мислещи родители отдавна са решили бъдещето им да не е в България, но ние с вас май не можем да каже нищо срещу подобни желания и планове.

 7. 7 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Това с математиката не го разбирам. От математиците стават добри ИТ-та, но обратното е вярно доста по-рядко.

  А тия, дето учат икономика и финанси, или не си дават сметка за това, или искат да скатават. Казвам го, защото в търговската гимназия съм научил много повече, от колкото в университета :)

  Не цъкам плюсове и минуси.
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5253 Неутрално

  Тоя дисбаланс дали не трябва да се "излекува" с едно значително орязване на ВУЗ-ове

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Аз съм имал съмнителния късмет да работя с такива завършили "деца", визирам компютърни науки в Шотландия. И за съжаление, мога да ви споделя че дупката си е дупка навсякъде по света. Разбира се не мога да обобщавам, сигурно има и много свестни но това важи и за завършилите в България.

 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Решението е отпускане на стипендии от фирми,които да платят на студенти и после те да работят при тях.Който се откаже си плаща заема.

 11. 11 Профил на pcx54625434
  pcx54625434
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Австрия (8,9 млн. население) - 5 юридически факултета,
  България (6,9 млн. население) - 9 юридически факултета.

 12. 12 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Когато преди 20 годин отидох да работя за чужда ИТ компания навън, никой даже не ме попита за диплома. ВЪпреки че имах легализиран превод и т.н. Просто ми хвърлиха работата и ми дадоха точно 1 месец. За който естествено ми платиха. Месец след това имах work permission и след още един заминах с контракт. Така и никой не се заинтересува по-нататък дали съм завършил в БГ или другаде.

 13. 13 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1011 Любопитно

  кой не е записал той не е завърши ВИСШУ ;)

  защо медицинските университети са пълни с цветнокожи на който им признават дипломата в цяла Европа.Идва вкарва 4000 евро и взима диплома и заминава на запад ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Кашата както навсякъде в държавата и тук е пълна. На практика вече средното образование е нищо и всеки трябва да е висшист, което пък губи смисъла от висшето образование. Отделно масово де що има родители с някакви възможности пращат децата си в чужбина. Поради деиндустриализирания статут на нашата държава няма и приложение за много от всъщност важните специалности.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4453 Любопитно

  До коментар [#4] от "daskal1":

  "В САЩ например синът не може да купи фермата на баща си"

  Любопитно ми е защо синът ще иска да купи фермата на баща си? Бихте ли пояснил?

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4453 Любопитно

  До коментар [#7] от "Imaginary Friend":

  "Казвам го, защото в търговската гимназия съм научил много повече, от колкото в университета"

  И аз така!

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Да, защото фермата на бащата е бизнес кредитиран от банка, и чрез акта на продажба реално се реализира пенсионната осигуровка на родителите. Банките след кризата от края на 1920-те - 30- те години в САЩ са реалните собственици на агробизнесите.
  Както ми каза един дребен фермер на същия въпрос от мен, зададен му преди повече от 30 години (Защо просто не прехвърлите собствеността на сина си?) , цитирам по спомен отговора му: "Защото от продажбата на фермата ще си изкараме старините с жената. Я си представи, че съм прехвърлил фермата на сина си и синът му умре, тук работим с тежка техника и нещастни случаи само чакат да се случат. На следващия ден снахата може спокойно да ни изхвърли от къщата и да продаде фермата. И какво тогава?"

 18. 18 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  аз така и не разбрах, в резултат на тоя план, кога ще вкараме повече университети в класациите. преди време търсихме някой да помогне с индустриален дизайн - техпаркове, ту, бан, виас... пълен леш

 19. 19 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Преди няколко месеца слушах по някое от радията работодател, честно не помня кой беше, но явно от промишления сектор. Буквално плачеше за електроинжинер. Заяви буквално нещо от типа - "Доведете ми сега читав електроинжинер с опит и веднага му давам 5 хиляди начална заплата". Не знам доколко беше искрен, но явно огромната част от "младото кеч" е насочено към работа "на бюро", а просто читави кадри на средно и високо ниво за производството няма, ако не си обучиш сам.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Весело

  До коментар [#11] от "pcx54625434":

  Има и една друга статистика, само в София има повече болници и болнични легла, отколкото в цяла Австрия.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Весело

  До коментар [#13] от "MititU":

  "Стоматологичните", особено в София, са пълни със студенти буквално от цяла Европа, вкл. и от Великобритания, а особено испанци - много.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#19] от "georgievb":

  Еми хората гледат работата на бюро като висша, а не им е ясно, че някои трябва да поддържа тока, водата, интернета, канализацията :))) Не може всички да сме мениджъри и ИТ специалисти :)))

  Да не говорим, че ако си ИТ специалист, трябва си много надъхан, щото се конкурираш с цял свят :))) Що да наемам средняк от България, ако мога да си позволя най добрия от Хонг Конг ? Тъй като вече почти всичко свързано с ИТ е онлайн :))

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Инженерните специалности са тежки, а с икономисти, юристи, социолози и политолози, почнахме да се прескачаме.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Рееално вишиту се търсят модерни науки или лесни. :)

  После какво ще работят не е много ясно. :)

 25. 25 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Преди няколко месеца слушах по някое от радията работодател, честно не помня кой беше, но явно от промишления сектор. Буквално плачеше за електроинжинер. Заяви буквално нещо от типа - "Доведете ми сега читав електроинжинер с опит и веднага му давам 5 хиляди начална заплата". Не знам доколко беше искрен, но явно огромната част от "младото кеч" е насочено към работа "на бюро", а просто читави кадри на средно и високо ниво за производството няма, ако не си обучиш сам.
  —цитат от коментар 19 на georgievb


  И така и не баш. Преди няколко години, баща ми си търсеше работа като електроженист( а той е с разреди и опит от преди 89г.) в проинцията, шефът -ама, иска ми се някой по-млад. Като се сещаш, че и предлаганата заплата е била мнооого по-ниска от 5000.
  Та работодателите мрънкат. Но само някои могат и желаят да дадат адекватно заплащане на труда. Отделно, че повечето мрънкат за качеството на материала, който им идва от ВУЗ и професионални гимназии. Но който е сериозен си ги дообучава на работа.Другите си остават с мрънкането и така оправдават ниските заплати и лошо отношение. Либхер се бяха видяли в чудо, но започнаха да си обучават сами работниците и нещата се получиха.

 26. 26 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#19] от "georgievb":Еми хората гледат работата на бюро като висша, а не им е ясно, че някои трябва да поддържа тока, водата, интернета, канализацията :))) Не може всички да сме мениджъри и ИТ специалисти :)))Да не говорим, че ако си ИТ специалист, трябва си много надъхан, щото се конкурираш с цял свят :))) Що да наемам средняк от България, ако мога да си позволя най добрия от Хонг Конг ? Тъй като вече почти всичко свързано с ИТ е онлайн :))
  —цитат от коментар 22 на Ramon Asvalda


  В целия западен свят е така. Не сме само ние. И американците като ги питаш искат да са спортисти, нещо с шоу бизнес или евентуално адвокати. И трябва ли да ги обвиняваме? Кой от пишещите тук работи в електроцентрала или е ВиК инженер? Повечето сме на бюро щом имаме време да драскаме. А не е необходимо да си кой знае какъв ИТ специалист. В момента се създават на конвейр в България. И явно са достатъчно конкурентни на Хонконг. Най-малкото що се отнася до заплати. Защото с един курс( а може и обучение във фирмата) и ако все пак не съм пълна дупка спокойно мога да почна да джъткам нещо с джава и разни други непрограмитски дейности. И никой няма да ме пита какво съм завършил. 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  “ тези с мислещи родители отдавна са решили бъдещето”
  ——
  На времето хората в мойта област се харчехме като топъл хляб точно зарад математиката (+ компютри, разбира се). Сега просто летвата е по-високо, щот куцо, кьораво и сакато има пиейчди … пиейчди-то оперира като образователен ценз… индикация, че не си съвсем безполезен… може би.

  За ролята на родителите, обаче, не съм сигурна. Децата много твърдо отстояват правото си сами да решават бъдещето си. И набиваш акъл до едно време, отровна атмосфера, рев и прочие, па после дигаш ръце и викаш “ми, трОши глАва щом си си навила на пръста”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Весело

  До коментар [#27] от "Gretel":

  Зависи от родителите. При мен обработката на децата беше тиха, убедителна и постоянна, като китайско мъчение. Ревове и викове бяха игнорирани с усмивка и пак - кап, кап. От описанието е ясно, че не аз бях в ролята на стратега. Така свикват, а после поотрасват и сами виждат кое с какво се яде.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Любопитно

  До коментар [#23] от "Роси":

  Само да ви поясня, че "иконимист" в българското рабиране не е съвсем точно "икономист" в западния смисъл на подготовката, там приложната математика, числени методи, прогнозиране и моделиране са поне 70% от материала

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Любопитно

  До коментар [#10] от "Сд":

  Има два момента в предлаганото от вас кито ще предизвикат спор: а)изискване за платено образование; и б)изискване за фирми с дългосрочна стратегия и живот . Разбира се, и данъчни облекчения за фирмите за инвестиции в "човешкия капитал" - подготовка, преподготовка и повишаване на квалификацията като непрекъснат процес.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Ма то си е измислено бе, студентски такси, студентски заеми и като ти е запълнена 60% специалността, аре чао. Държавна поръчка Ко?

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Жал ми е за децата ти. Осакати ги значи бавно и методично, окълца им мечтите, смаза им интересите, закопа им таланта, за да могат да имат скучна но сигурна работа, която да ненавиждат 40 години и да работят посредствено, за заплатка, not great, not terrible както са казали хората. Пфу!

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#26] от "filofob":

  От такива дето джъткат нещо с Джава с един курс е пропищял света. Кат му кажеш хеширане и гледа като ваксинирана кокошка.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Весело

  До коментар [#32] от "uq":

  Благодаря за съчувствието. Ще им предам за да се помайтапим и да има смях за това как страдат сега.

 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  Ама те още ли могат да се смеят? Що не ги отучиш бавно и методично? Няма полза от това да се смееш

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3551 Неутрално

  Защо са тайна баловете с които се влиза за счетоводител, архитект, доктор, ИТ ?
  Звънях в УНСС и УАСГ, не казват.
  Пълни измислици пишат. Влиза се трудно за някои специалности с оценки над 5,70 на приемен изпит.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3551 Неутрално

  Миналата година, на приятелка дъщеря и не влезе “Педагогика” в СУ, въпреки че учи сериозно.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Весело

  До коментар [#35] от "uq":

  Ние сме семейство в което хуморът е изискване за успешно справяне с трудности, досадници и комедианти от всякакъв род.
  И, пожелавам и на вас да стигнете подобно професионално ниво и "not great заплатка" като на моите "осакатени дечица" :-)

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#38] от "daskal1":

  Силно подозирам че съм стигнал по-високо ниво на заплатка, с нещо, с което се занимавам с огромна страст и желание от 13 годишен, и което родителите ми едно време не пречупиха, защото не го разбират

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Весело

  До коментар [#39] от "uq":

  Ами чудесно и на добър път.

 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1865 Весело

  кой не е записал той не е завърши ВИСШУ ;)защо медицинските университети са пълни с цветнокожи на който им признават дипломата в цяла Европа.Идва вкарва 4000 евро и взима диплома и заминава на запад ;)
  —цитат от коментар 13 на MititU

  Ми има развитие. В предишните векове е било обратно — отивали във Франция, "вкарвали са златни франкове" и после са идвали да лекуват из България с диплома "Про Ориенте". Та имаме положително развитие. Освен ако държиш да те лекува лекар, дето "е вкарал 4 000Е " за едната диплома...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1865 Весело

  Инженерните специалности са тежки, а с икономисти, юристи, социолози и политолози, почнахме да се прескачаме.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Хората схванаха, че е по-важно за знаеш защо, а не как...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#27] от "Gretel":

  То онова време беше друго, пък и САЩ не е България. Там зависи повече от името на ВУЗа (за първата работа поне), ако завършат някъде в топ 25 и с арт хистъри могат да започнат на Уол Стрийт.
  Е, то като се замисля и в България е подобна ситуация - за възпитаниците на Симеоново всички врати са отворени.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#43] от "vesolr":

  Аз и не знам някой в САЩ да учи само арт хистъри, освен ако не е от много богато семейство. Повечето, които учат арт хистъри, учат също така някаква инженерна специалност или компютърни науки, или биохимия и т.н. Арт хистърито им е за разкош и за социален статус: колкото да покажат, че са смогнали да завършат две специалности, имали са пари да го направят и не са твърде тясно специализирани. Само една специалност, и то не арт хистъри, учат обикновено децата от бедни семейства и/или такива, чиито родители нямат висше образование.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Чудно ми е например как металургията е приоритетна, след като в България металургия на практика няма! Освен това некадърните и с почти никакви знания калинки от МОН какви програми са измислили! Учи се гражданско общество и тем подобни глупости, а на учениците не е обяснено напсимер как да си измият зъбите, че да ги поддържат здрави! Колцина знаят коя стена е носеща? В панелните жилища се избиват носещи стени и при някое средно силно земетресение какво става... не ми се говори! От друга страна сергей игматовския почин да правиш хванати от гората хора доценти и професори... Има доценти по математика, които не знаят как да решат квадратно уравнение.... Знам например за професор по физика в ХТМУ,който не е завършил физика, а ХТМУ и в дипломата си има оценка по физика среден 3!

 46. 46 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#43] от "vesolr":

  В момента университетите в България са на такова дередже, че в академията на МВР излизат едни от най-добре подготвените! Какви знания ще имат учениците и студентите, когато на практика е забранено да се пишат двойки!

 47. 47 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":

  “ Така свикват, а после поотрасват и сами виждат кое с какво се яде.”
  ——
  Може и да не съм права, ама според мене просто сте извадили късмет. Както и да е, завиждам и да е на хаирлия!
  Мене това ми го сервира голямата, дето от малка е била кротка и разумна. Любимката на тати… и как пък не прихвана малко поне от неговия цинизъм … или от моя … “здрав разум”, да го наречем. За малката ме е страх и да помисля, че тя се е метнала на мене… дебелоглава, ни са води, ни са кара. От раждането досега все “емоции” с нея

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 48. 48 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#43] от "vesolr":

  “ ако завършат някъде в топ 25 и с арт хистъри могат да започнат на Уол Стрийт.”
  ——
  Само ако баща ти е някой си. И това не е келепир. Напрежението е еднакво за сички, и пиър и перформънс. Кел тий файдата, че са фръцкаш в кънвъртъбъл, ако не можеш да са контролираш да не ти треперят ръцете или да си гризеш ноктите пред другите. Я устъй това.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#47] от "Gretel":

  И с това сте права, децата настояват на своето и са различни, особено попораснат и когато хормоните бушуват...
  Но, ако не ви досаждам, нека ви разкажа една малка история от преди сигурно 18-20 години. Синът на мой колега реши, че няма да следва и ще стане автомонтьор, интересувало го и не искал да си губи времето с глупости. Моят колега (след това президент на голяма университетска система, евреин, влиятелен и умен човек) му каза "Твое право, ти си решаваш. И, разбира се, като самостоятелен човек ще се изнесеш от къщи. Разбира се, добре си дошъл на вечеря в неделя, звънвай когато имаш време."
  Минаха около две години и младежът дошъл за съвет при баща си как да напредне в работата си. Съветът на баща му беше да започне да се сертифицира в системите на автомобилите -спирачни системи, двигател, електтроника в местния комюнити колеж.
  Явно това беше ходът - да прави нещо което го интересува но да развива професионално уменията си чрез образование, с лека насока за следващите стъпки. След като взе диплома за асоцииран техник от комюнити колежа синът започна програмата по мениджмът за ръководители на автосервизи - имаше такава бакалавърска програма. След това чух от баща му, че станал ръководител на сервиза на регионалното представителство на Форд или друга голяма фирма, не съм сигурен. Оттам нататък не зная, преместих се в друг университет, а и колегата също.
  Та понякога ние родителите сме нетърпеливи и търсим моментната победа :-)

 50. 50 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#48] от "Gretel":

  100 часа/седмица да джасаш не е приятно, ама за всеки влак си има пътници.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Любопитно

  До коментар [#44] от "7777":

  Да ти кажа честно нямам спомени дали са били сингъл или дабъл мейджър въпросните, и основната "специализация" да е била нещо по-смислено като политология или икономикс. Може и нещата да са се променили от 90те години до наши дни и други специалности да са по-популярни.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#49] от "daskal1":

  Даскале, интересна притча си расказал, ама тя не се отнася само до родител-деца. Когато насреща си имаш инат или самоуверен човек, винаги можеш да го убедиш да изпълни желанието ти ако елегантно го прилъжеш все едно той го е решил. Важи във всякакви ситуации: подчинен - началник, съпруг - съпруга (или обратно) и т.н.
  Само в армията висшите чинове могат да разчитат на безропотно изпълнение на заповедите им.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  Айде глупости, има даже справочници дето съдържат статистика за 10 години назад по специалност. Със сигурност тази информация може да се събере днес и онлайн с малко усилия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK