Повечето българи смятат, че Борисов е корумпиран и се боят да докладват за корупция

Плакат на Бойко Борисов в центъра на София, 2021г.

© Велко Ангелов

Плакат на Бойко Борисов в центъра на София, 2021г.Повечето българи (56%) са смятали в последната година от мандата на правителството "Борисов 3", че премиерът и хора от личния му кабинет участват в корупция. Когато стане дума за депутатите, този дял надхвърля две трети (67%).


Почти толкова (65%) казват, че се опасяват от последици за тях, ако съобщят на органите на реда за случай на корупция. В същото време всеки пети (19%) признава, че е плащал рушвет под някаква форма.


Това показват подробните данни от социологическо проучване по поръчка на "Трансперънси интернешънъл", разпространени през миналата седмица с Глобалния барометър на корупцията (ЕС). В България то е проведено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 г. сред 3000 души.
От тях се вижда, че макар министър-председателят да е бил възприеман по това време като олицетворение на корупцията в кабинета, то и министрите му не изостават много. Запитани дали служители на правителството са корумпирани, с "почти всички" отговарят 49%, а с "някои/никой" - 41%. Това е мнение, регистрирано поне 3 месеца след като Борисов смени четирима министри под натиска на протестите.


Резултатите показват, че половин година преди изборите на 4 април впечатляващите 79% от участвалите в анкетата са казали, че нямат доверие на властите (правителството, политици, служители в публичните институции или в каквато и да е агенция). Групата на казалите, че им няма никакво доверие, е 43%.Местните власти получават малко по-голям кредит на доверие, но пак общо 58% от участвалите българи казват, че не им се доверяват.


Едно от обясненията защо хората в България се страхуват да съобщават за корупция е оценката им за съда и полицията. В допитването 40% са казали, че всички магистрати са корумпирани, а сред още 46% - има българи, смятащи, че такива са някои от тях. Малко по-добре е в полицията - 34% от отговорилите на въпросите казват, че тя е тотално корумпирана, а 58% допускат, че има някои корумпирани полицаи.


Българите нямат много високо мнение и за бизнесмените - 34% казват, че ръководителите на фирми със сигурност участват в корупция, на същото мнение относно банкерите са 32%. Близо една трета (31%) казват, че корумпирани са и всички неправителствени организации. Това е повече от мнението (27%), че корумпиран е президентът Румен Радев и хора в неговата институция, където миналото лято бе провела показна акция прокуратурата, предизвикала обаче обратен ефект и протести.


Запитани къде са плащали подкупи, давали подаръци или правили услуги на обществени служители, българите посочват:


19% - обществени болници (води Румъния с 22%, следвана от Литва с 19%, Унгария с 18% и Хърватия с 15%)


15% - в полицията (никоя друга държава не е с такъв висок резултат, най-близо са Румъния и Хърватия с по 7%)


13% - в съдилищата (само Белгия е с 12%, всички останали са под 10%)


11% - публичните училища (най-висок резултат в ЕС, заедно с Румъния)


8% - в институции, издаващи документи, вкл. лични карти, шофьорски книжки и др. (води Румъния с 9%)


5% - в институции за помощи за безработица или социални плащания (водят Румъния и Хърватия с по 7%, следвани от Унгария с 6%).
Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK