Според проучване 43% от българите са се срещали с коронавируса, но данните са непълни

Според проучване 43% от българите са се срещали с коронавируса, но данните са непълни

© Надежда Чипева, КапиталПроучване на лаборатории "Цибалаб" показало, че средно 43% от тестваните при тях имат антитела срещу коронавируса. Данните обаче не са национално представителни, освен това са за кратък период. Затова здравният министър Стойчо Кацаров обяви на брифинг, че ще се обобщят данните от всички лаборатории в страната за изследвания за антитела.


Изследванията за антитела се правят срещу заплащане и по собствена инициатива. Анализ на данните щял според Кацаров да се направи, след като се събере информацията от софтуерните компании, с които работят лабораториите. По думите му фирмите са около 20, процесът ще отнеме до месец и ще струва до 15 хил. лв.


Проучването на "Цибалаб"


"Цибалаб" вадят изводите си за до̀сега на българите с коронавируса на база изследването на анти-N антитела - кръвен показател, който се регистрира при преболедуване или безсимптомно протичане на заразяването, но не и след ваксиниране. Това не означава, че даден положителен за анти-N антитела не се е ваксинирал впоследствие - просто тестът не търси информация за ваксинация.
"Логиката беше да видим какво е било присъствието на вируса, но да не припокриваме антителата, които се образуват от ваксината, с тези, които се случват при контакт с вируса", заяви Недялко Калъчев, управител на лаборатории "Цибалаб". По думите му наличието на антитела все пак не е аргумент човек да не се ваксинира срещу COVID-19, защото анти-N антителата са само парче от пъзела на имунитета.


Проф. Ива Христова обяви, че сред антителата най-ключовите са анти-S антителата - те са срещу протеина, с който коронавирусът прониква в клетките. "За да имаме защита, трябва да имаме антитела срещу S-гена, защото може още в началото да бъде блокирана инфекцията", обяснява проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


По думите ѝ анти-N антителата се образуват в резултат на инфекцията, но "не са от толкова голямо значение за защитата". (За разликите в имунитета след преболедуване и ваксиниране - тук)


Още една база данни


Здравният министър даде заявка за нова база данни, която ще обобщава информацията за хоспитализирани, ваксинирани, изследвания с PCR и антигенен тест за коронавирус, както и тествани за антитела от началото на епидемията. Анализът се очаква да покаже до каква степен има колективен имунитет срещу COVID-19.


"Информацията ще бъде сортирана по ЕГН, по области и общини", заяви Кацаров. По думите му системата ще може да открива дублиращите се хора, тъй като даден човек може да е минал през целия път на коронавируса: да е боледувал, да се е тествал за антитела, да се ваксинирал.


Няколко месеца след началото на епидемията от SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) в България заработи информационен портал - coronavirus.bg, на който всекидневно се публикуват данни за епидемията. Информационната система служи на здравните органи, както и на МВР да проследяват заразените.


Според Кацаров съществуващата досега система не е достатъчна: "Тази информация ще се вземе, но тя е само част и да извадим дублираните данни. Това нещо трябва да се обработи", обяви здравният министър.


Как да се тълкуват резултатите от COVID изследвания четете тук.
Кога да се ваксинират онкоболните четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK