Ремонтът на "Тракия" няма да свърши преди началото на активния летен сезон

Ремонтът на "Тракия" няма да свърши преди началото на активния летен сезон

© АгенцияПротивно на очакванията и първоначалните планове, ремонтът на автомагистрала "Тракия" до Стара Загора и Чирпан няма да приключи на 30 юни, съобщиха от община Стара Загора, цитирани от Би Ти Ви. Днес Агенция "Пътна инфраструктура" е издала заповед, по силата на която обходният маршрут на ремонта по Околовръстния път на Стара Загора и през селата по стария път към София и към морето се запазва до края на юли.


Като причина за удължаването на срока са посочени лошите атмосферни условия, които не са позволявали строително-ремонтните дейности да се извършват в пълен обем. От областното пътно управление в Стара Загора подчертаха, че ще направят всичко възможно ремонтните дейности да приключат по-рано.


Не е изключено забавянето да е предизвикано и от резултата от проверката на новия председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Апостол Минчев, която констатира влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали, неизпълнение на техническите указания от страна на строителя, липса на компетентен технически ръководител по асфалтополагане, липса на нужния технически надзор, проектантски и авторски контрол.
23-километровият участък между Чирпан и Стара Загора е последната част от общо 53-километра, които трябваше да се ремонтират основно заради неравностите по пътното платно. Отстраняването на дефектите започна в началото на май, като впечатление направи високата цена на ремонтните дейности.


Обновяването на отсечката между разклона за магистрала "Марица" и пътен възел "Чирпан-изток" струва 70 млн. лева за двете посоки. При положение че става въпрос за малко над 16 километра (от 168-и до 184-ти км), цената на километър е 2.12 млн. лева, повече дори от предизвикалата дискусия първоначално обявената сума.. През септември се разбра, че целият осеян с неравности участък от "Тракия" с дължина 52 км ще се ремонтира срещу 90 млн. лв. на посока, или 180 млн. общо.


Така цената на километър обновяване стигна 1.8 млн. лв., при положение че при строежа на участъка през 2007 година държавата е плащала на изпълнителя по около 1.35 млн. лв. Обяснението беше, че в момента цената на труда и материалите са различни, освен това ремонтът е основен, като се подменя дори некачествено направената основа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK