Разходите за труд на работодателите се повишават, най-много в здравеопазването

Разходите за труд на работодателите се повишават, най-много в здравеопазването

© Надежда Чипева, КапиталПо предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2021 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях работници нарастват с 4.9% спрямо първото тримесечие на 2020 г. В индустрията е регистрирано намаление с 0.4%, докато в услугите и в строителството увеличението е съответно с 3.5 и 9.4%.


По икономически дейности през първото тримесечие на годината най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 25.4%, "Държавно управление" - със 17.8%, и "Административни и спомагателни дейности" - с 10.4%. Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 9.8%, "Операции с недвижими имоти" - с 4.0%, и "Транспорт, складиране и пощи" - с 2.4%.


Общият разход на работодателите за труд представлява сумата от начислените средства за заплата, разходите за социални и здравни осигуровки, обезщетенията по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Кодекса за социално осигуряване, социалните разходи и надбавки и данъка върху социалните разходи.
През първото тримесечие на 2021 г. спрямо първото тримесечие на 2020 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 5.4%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 2.1%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 26.1% за "Хуманно здравеопазване и социална работа" до -9.2% за "Хотелиерство и ресторантьорство".


Незначително намаление на цената на земеделската земя


НСИ обобщава и данните за средната цена на сделките с ниви. През 2020 г. тя достига 1042 лв. за един декар, което е с 1.0% по-малко в сравнение с 2019 г. Средната цена на сделките между физически и юридически лица достига 1042 лв. за декар, а на сделките между юридически лица - 961 лева. Средната цена на сделките с постоянно затревени площи (естествени и изкуствени ливади, мери и пасища) през 2020 г. достига 268 лв. за един декар и също отбелязва намаление спрямо предходната година - с 10.7%


През 2020 г. най-висока e цената на сделките с ниви в Североизточния район - 1470 лв. на декар, което е с 0.5% повече спрямо предходната година. В Северния централен район цената на сделките с ниви достига 1155 лв. на декар, в Северозападния район - 986 лв. на декар, а в Югоизточния район - 899 лв. на декар. Спрямо предходната година има увеличение на цената и в трите района съответно с 1.5, 2.0 и 4.4%. През 2020 г. намаление в цената на сделките с ниви спрямо предходната година е отбелязано в Югозападния район - с 51.0%, и в Южния централен район - с 8.9%.


С 6% намалява цената на рентата на земя


През 2020 г. средната цена за наем/аренда на един декар ниви достига 46 лв., което е с 6.1% по-малко спрямо 2019 г. Средната цена за наем/аренда на един декар постоянно затревени площи е 21 лв. и е с 8.7% по-ниска спрямо предходната година.


През 2020 г. най-висока е средната цена за наем/аренда на един декар ниви в Северния централен район - 59 лв., като спрямо 2019 г. отбелязва незначителен спад с 1.7%. Цената, платена за наем/аренда на един декар ниви, намалява също в Североизточния район - с 21.7%, и в Югоизточния район - с 5.4%. В Северозападния район е отчетено увеличение на цената на рентното плащане спрямо предходната година с 2.0%. Спрямо предходната година цената на рентата на ниви в Югозападния и Южния централен район остава без промяна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  "Разходите на труд за работодателите се повишават, най-много в здравеопазването"

  За здравеопазването работодателя сме ние които си плащаме данъците. Веднъж ни дерат при ползване на здравни услуги и втори път като си увеличават заплатите и корона вирус добавките

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  ау, горкичките работодатели

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на yfn571067707
  yfn571067707
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Разходите ЗА труд НА работодателите! Малко проверявайте какво пишете!

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Тая статистика, според която един яде свинско, а друг зеле и средно двамата ядат свинско със зеле е напълно безмислена. Да не говорим, че все "пропускат" да пишат за разпределението на перцентилите...

 5. 5 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 25.4%, "Държавно управление" - със 17.8%, и "Административни и спомагателни дейности" - с 10.4%.
  Ха честито на всички на хранилката и да не забравяте че ТОЙ ви вдигна заплатите. В година с икономически спад и огромен преразход на бюджета. В година която всички говорят за втора актуализация на бюджета, за да изплащат заплатите и бонусите ИМ.

  МВФ вече сигурно пишат спасителен план за България.

 6. 6 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не виждам МВР с +15% или там е държавна тайна вече?
  Те и онези с най-голямото предизборно увеличение ще бъдат и най-шумни наесен за ОЩЕ и ОЩЕ и ОЩЕ....

 7. 7 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 428 Неутрално

  ау, горкичките работодатели
  —цитат от коментар 2 на Николай Теллалов


  Да ги ожали човек

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK