Поне още седмица "на свой риск" "Артекс" може да строи "Златен век"

Артекс Златен век

© Велко Ангелов

Артекс Златен векЗаповедта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строителството на сградата "Златен век" в столичния кв. "Лозенец" влиза в сила от момента, в който бъде връчена. Това се очаква да се случи най-рано след седмица, съобщи за "Дневник" шефът на ДНСК арх. Влади Калинов.


"Такъв е срокът, в който от "Артекс" да подадат своите възражения, а ние да ги обсъдим подробно в заповедта. Чак тогава да издадем тази заповед, за да може тя да бъде защитена в съда", обясни Калинов.


Поне още седмица "на свой риск" "Артекс" може да строи "Златен век"

© Цветелина Белутова, Капитал
Вчера на пресконференция Калинов съобщи, че ДНСК спира строежа. Причината - строителната площадка на сградата е открита на 11 януари 2010 г. и разрешението за строеж е изтекло. Проверка на "Дневник" показа, че на сградата днес има работници и дейността продължава, макар и с ограничена интензивност. Строителството е до 24-ия етаж от грубия строеж, като остават още десет. Преди време от строителната фирма заявиха, че предвиждат и построяването на православен храм на покрива на сградата."Искам да отбележа - всичкото строителство след 11 януари 2020 г. е категорично без разрешение за строеж и подлежи на премахване. Законът не предвижда узаконяване на подобни неща, нито търпимост на подобни строежи. Това, което те в момента извършват, е на техен риск", каза Калинов пред "Дневник", като уточни, че от тогава досега е построен един етаж, а претенции към останалата част на сградата ДНСК няма.


Вчера и днес шефове и работници на "Артекс" протестираха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ДНСК. Аргументите им са, че първоначалното разрешително за строеж е презаверено на 19.11.2012 г. и 10-годишен срок на валидност би следвало да се брои от тази дата. Другата теза на фирмата е, че поради предишната заповед на ДНСК за спиране на строежа, впоследствие отменена от Административния съд в София (решението е потвърдено от Върховния администативен съд), фирмата не е могла да строи в рамките на 9 месеца и искат този период да бъде добавен автоматично към разрешението за строеж. Тази сутрин пред БНТ Влади Калинов коментира, че този срок не може да бъде приспаднат. "Такъв вариант в Закона за устройство на територията не е предвиден", обясни той. Според ДНСК, разглеждайки предишното дело, Върховният административен съд посочва, че не е работа на първата инстанция Административния съд да взема отношение по срока на разрешителното.


Пред "Дневник" Калинов изрази учудване от протестите на "Артекс", тъй като той предварително е запознал представителите й с предстоящата заповед. Добави, че документи показват, че от "Артекс" са запознати и с изтичащия срок на разрешителното за строеж.


"Днес имах поредната среща с тях, предишната седмица също. Обясних им цялата ситуация и двата пъти. Показах им всичките документи, с които те показват, че през цялото време са били наясно с този срок, който ние сега определяме - 11 януари 2020 г. вкл. Има документи с техни подписи, на които казват, че дотогава им е срокът. Въпросът ми към тях беше защо не предприехте някакви действия за подновяване на това разрешение или искане на ново в момента, в който ви е изтекло", каза за "Дневник" Калинов.


На въпрос дали такава възможност теоретично все още съществува, той обясни, че това трябва да каже главният архитект, "който е разрешил въобще строителството", и това не е предмет на разглеждане на ДНСК. В предаването "Евродикоф" на 11 юни Калинов заяви, че главният архитект на София Здравко Здравков има непоследователно поведение по казуса.


До публикуването на материала от "Артекс" не отговориха на въпросите на "Дневник" какви действия възнамеряват да предприемат и възможно ли е да поискат ново разрешение за строеж или презаверяване.


Предисторията с политически привкус


Разрешението за строеж на сградата е от 2007 г. и важи за 5 години. Строителната площадка е открита през януари 2010 г. През 2012 г. строителната фирма иска презаверка на разрешението за още 5 години. През декември 2016 г. "Артекс" иска нова презаверка на строителното разрешение, а в края на януари 2017 г. депутати от ГЕРБ прокарват поправка в Закона за устройство на територията, с която времето за строителство на по-големи обекти се удължава на 10 години от датата на откриването на строителната площадка, а не на издаването на разрешителното - за "Златен век" този срок приключва на 10 януари 2020 г. През февруари 2017 г. "Артекс" оттегля искането си за презаверка и претендира за възстановяване на таксата от над 260 хил. лева, пише в документ, показан от Калинов пред "Свободна Европа".


Строителството на сградата беше спряно за първи път през март 2019 г., след началото на скандала "Апартаментгейт", когато журналистически разследвания разкриха, че политици от ГЕРБ са купили апартаменти от "Артекс" на цени под пазарните. Тогава с ГЕРБ се раздели вторият човек в партията Цветан Цветанов, а Цецка Цачева бе сменена като правосъден министър, оставки подадоха и двама зам.-министри. Строителството на високата сграда тогава беше спряно след намесата на премиера Бойко Борисов. Формалната причина за спирането от ДНСК бяха нарушения при процеса на строителство. Две години по-късно Върховният административен съд реши, че строителството на сградата може да продължи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK