Поне още седмица "на свой риск" "Артекс" може да строи "Златен век"

Артекс Златен век

© Велко Ангелов

Артекс Златен векЗаповедта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строителството на сградата "Златен век" в столичния кв. "Лозенец" влиза в сила от момента, в който бъде връчена. Това се очаква да се случи най-рано след седмица, съобщи за "Дневник" шефът на ДНСК арх. Влади Калинов.


"Такъв е срокът, в който от "Артекс" да подадат своите възражения, а ние да ги обсъдим подробно в заповедта. Чак тогава да издадем тази заповед, за да може тя да бъде защитена в съда", обясни Калинов.


Поне още седмица "на свой риск" "Артекс" може да строи "Златен век"

© Цветелина Белутова, Капитал
Вчера на пресконференция Калинов съобщи, че ДНСК спира строежа. Причината - строителната площадка на сградата е открита на 11 януари 2010 г. и разрешението за строеж е изтекло. Проверка на "Дневник" показа, че на сградата днес има работници и дейността продължава, макар и с ограничена интензивност. Строителството е до 24-ия етаж от грубия строеж, като остават още десет. Преди време от строителната фирма заявиха, че предвиждат и построяването на православен храм на покрива на сградата."Искам да отбележа - всичкото строителство след 11 януари 2020 г. е категорично без разрешение за строеж и подлежи на премахване. Законът не предвижда узаконяване на подобни неща, нито търпимост на подобни строежи. Това, което те в момента извършват, е на техен риск", каза Калинов пред "Дневник", като уточни, че от тогава досега е построен един етаж, а претенции към останалата част на сградата ДНСК няма.


Вчера и днес шефове и работници на "Артекс" протестираха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ДНСК. Аргументите им са, че първоначалното разрешително за строеж е презаверено на 19.11.2012 г. и 10-годишен срок на валидност би следвало да се брои от тази дата. Другата теза на фирмата е, че поради предишната заповед на ДНСК за спиране на строежа, впоследствие отменена от Административния съд в София (решението е потвърдено от Върховния администативен съд), фирмата не е могла да строи в рамките на 9 месеца и искат този период да бъде добавен автоматично към разрешението за строеж. Тази сутрин пред БНТ Влади Калинов коментира, че този срок не може да бъде приспаднат. "Такъв вариант в Закона за устройство на територията не е предвиден", обясни той. Според ДНСК, разглеждайки предишното дело, Върховният административен съд посочва, че не е работа на първата инстанция Административния съд да взема отношение по срока на разрешителното.


Пред "Дневник" Калинов изрази учудване от протестите на "Артекс", тъй като той предварително е запознал представителите й с предстоящата заповед. Добави, че документи показват, че от "Артекс" са запознати и с изтичащия срок на разрешителното за строеж.


"Днес имах поредната среща с тях, предишната седмица също. Обясних им цялата ситуация и двата пъти. Показах им всичките документи, с които те показват, че през цялото време са били наясно с този срок, който ние сега определяме - 11 януари 2020 г. вкл. Има документи с техни подписи, на които казват, че дотогава им е срокът. Въпросът ми към тях беше защо не предприехте някакви действия за подновяване на това разрешение или искане на ново в момента, в който ви е изтекло", каза за "Дневник" Калинов.


На въпрос дали такава възможност теоретично все още съществува, той обясни, че това трябва да каже главният архитект, "който е разрешил въобще строителството", и това не е предмет на разглеждане на ДНСК. В предаването "Евродикоф" на 11 юни Калинов заяви, че главният архитект на София Здравко Здравков има непоследователно поведение по казуса.


До публикуването на материала от "Артекс" не отговориха на въпросите на "Дневник" какви действия възнамеряват да предприемат и възможно ли е да поискат ново разрешение за строеж или презаверяване.


Предисторията с политически привкус


Разрешението за строеж на сградата е от 2007 г. и важи за 5 години. Строителната площадка е открита през януари 2010 г. През 2012 г. строителната фирма иска презаверка на разрешението за още 5 години. През декември 2016 г. "Артекс" иска нова презаверка на строителното разрешение, а в края на януари 2017 г. депутати от ГЕРБ прокарват поправка в Закона за устройство на територията, с която времето за строителство на по-големи обекти се удължава на 10 години от датата на откриването на строителната площадка, а не на издаването на разрешителното - за "Златен век" този срок приключва на 10 януари 2020 г. През февруари 2017 г. "Артекс" оттегля искането си за презаверка и претендира за възстановяване на таксата от над 260 хил. лева, пише в документ, показан от Калинов пред "Свободна Европа".


Строителството на сградата беше спряно за първи път през март 2019 г., след началото на скандала "Апартаментгейт", когато журналистически разследвания разкриха, че политици от ГЕРБ са купили апартаменти от "Артекс" на цени под пазарните. Тогава с ГЕРБ се раздели вторият човек в партията Цветан Цветанов, а Цецка Цачева бе сменена като правосъден министър, оставки подадоха и двама зам.-министри. Строителството на високата сграда тогава беше спряно след намесата на премиера Бойко Борисов. Формалната причина за спирането от ДНСК бяха нарушения при процеса на строителство. Две години по-късно Върховният административен съд реши, че строителството на сградата може да продължи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  " "Днес имах поредната среща с тях, предишната седмица също. Обясних им цялата ситуация и двата пъти. Показах им всичките документи, с които те показват, че през цялото време са били наясно с този срок, който ние сега определяме - 11 януари 2020 г. вкл. Има документи с техни подписи, на които казват, че дотогава им е срокът. Въпросът ми към тях беше защо не предприехте някакви действия за подновяване на това разрешение или искане на ново в момента, в който Ви е изтекло", каза за "Дневник" Калинов.
  На въпрос дали такава възможност теоретично все още съществува, той обясни, че това трябва да каже главният архитект, "който е разрешил въобще строителството" и това не е предмет на разглеждане на ДНСК. В предаването "Евродикоф" на 11 юни Калинов заяви, че главният архитект на София Здравко Здравков има непоследователно поведение по казуса."


  Поредната хроника на едно престъпно безхаберие, силно преплитащо се с дъх на корупция и мачкане на закона, лобизъм, търговия с влияние и т.н ! Цв. Цв. има ли нещо да каже по въпроса ?

 2. 2 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално
 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Такава сграда няма място в Лозенец или който и да е друг жилищен квартал! Да се изнасят на Цариградско при небостъргачите.

 4. 4 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Ами от седемнайсетия ще замръзнат на осемнайсетия етаж.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Събарянето на тази сграда ще е едно добро начало.

 6. 6 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Режи двайсет етажа от бурж Ал Артекс и строй колкото щеш!

 7. 7 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Тея от тоя Артекс не разбират, че ние не искаме да допуснем да им се размине.
  Едно време хората са правели статуи на Св. Георги който убил змея
  - като го бутнат тоя катун ще даря паметник във формата на ХУЙ - символизиращ чепатия хуй който Артекс ще лапнат заради наглостта че са си въобразили как ще го построят тоя бетонен фалос докато ни се смеят най-нагло. Ще ядете хуя с 200 сега, ТУЛУПИ !

 8. 8 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Артекс се самозабравиха след 20-тина години стремглав растеж под покровителството на ГЕРБ и предишни управляващи.

  За тях законите в София не важаха и се помислиха за богоподобни, загубиха връзка с реалността и лакомията им изяде главата.

 9. 9 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  От Златен век , ще стане Златен тек.

 10. 10 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Дадоха ли апартаменти на безценица на Цвъки? Дадоха. Играха ли с мутрите? Тогава защо да не се бутне това безобрание на ръба на закона!

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  " Събарянето на тази сграда ще е едно добро начало."

  За съжаление, няма да е на цялата, а само на това, което е строено след 10.01.2020 г ! Не че е малко, но няма да е всичко, а аз не съм виждал много небостъргачи, строени " на калкан" по света изобщо......

 12. 12 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Такава сграда няма място в Лозенец или който и да е друг жилищен квартал! Да се изнасят на Цариградско при небостъргачите.
  —цитат от коментар 3 на galapagas


  Стига сте ни натрисали тези небостъргачи в Младост.

  За старата партийна върхушка в Лозенец може да се спре строежа, но в Младост няма проблеми да се построи при плебса?

 13. 13 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  от всички коментари дотук и от статията не разбрах нещо- може ли някой да ми разясни-срокът на разрешението за строеж характер на абсолютна давност ли има? щото така, както е разписан в закона е преклузивен срок. Преклузивните срокове се прекъсват от съдебните спорове. Ката така, при две години съдебен спор, срокът е текъл? това мяй няма смислено обяснение. я сега съберете 2020 +2 и колко ще получите? 2022 година е срокът за завършване на последния етаж на груб строеж. С математически умения на второкласник. Калинов във 2 калс ли е? Колко трябва да те натиснат, за да се върнеш във 2 клас?Повече ли, отколкото да удължиш двойно срока на разрешенията за строеж на големи обекти?

 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Стига сте ни натрисали тези небостъргачи в Младост.

  За старата партийна върхушка в Лозенец може да се спре строежа, но в Младост няма проблеми да се построи при плебса?
  —цитат от коментар 12 на everlast666


  Не Младост, а Горубляне, при другите 2-3, които са там. В никой жилищен квартал, вкл. Младост, не трябва да има подобни сгради, които перманентно ще затапят трафика.

  В София трябва да се направи реферерендум какви сгради може да се строят, защото с този ПУП, приет по времето на Софиянски, всичко може.

 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  [quote#12:"everlast666"][/quote]

  В Лозенец комунягите са на измиране. Там отдавна доминират програмистите и други млади хора с високи доходи.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Толкова са сигурни, че законите не са за тях ,а за другите.

 17. 17 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Интересен казус, Артекс изглежда жертва на едно от първите по рода си CSR казуси. Corporate Social Responsibility, идеята, че корпорациите основната им цел е да печелят пари, но все пк носят и отговорност към средата в която оперират.
  На средно-статистическия жител на 6 преки от такъв небостъргач - му се стъжнява живота. Сградата е чудесна, но само и единствено ако имаш апартамент с парко-място в нея, а тези най-вероятно са разпродадени на зелено на разни хора платили в кеш, я митничари, я други държавни служители.
  София е обградена от десетки километри празно поле, строителното ни лобо е решило да застроява една стотна от възможното пространство около София, което рефлектира върху желанията за такива … високи сгради.
  Ама на жителите ми омръзва и това се случва…

 18. 18 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Артекс продадоха апартаменти на ниски цени на цвъки и на други важни клечки от герб. Хората са си в правото да негодуват. Давали са и сега искат да вземат.

  Православния храм на покрива кърти!
  Подкупваш и градиш храм.

  Религиозни са по своему.

 19. 19 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  от коментарите личи колко много мутри живеят в лозенец.

 20. 20 Профил на
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Небостъргач на калкан... българският архитект срам не познава и граници не признава.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Тая "фирма" е някаква мафия. Значи как така пък не се разследват тези евтини апартаменти? Във всяка нормална държава щеше да има въпроси към фирмата и закупилите евтини апартаменти.

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2260 Весело

  Артекс продадоха апартаменти на ниски цени на цвъки и на други важни клечки от герб. Хората са си в правото да негодуват. Давали са и сега искат да вземат.Православния храм на покрива кърти!Подкупваш и градиш храм.Религиозни са по своему.
  —цитат от коментар 18 на regular_observer


  Индулгенция , колега.Индулгенция!

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Тоя "Лозенец" е на 1 спирка от кв. Хладилника дето се водеше краен квартал на София. И на 2 спирки от НДК (в противоположната посока) дето пък се води център...

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#17] от "realismisthename":

  По повод "сградата е чудесна".
  Ще цитирам по памет единствения действащ архитектурен критик в бедната ни държава (Павел Попов вече не пише) - Анета Василева - стилът е дубайски.

 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  23 етажа не стигат ли на Артекс, за да са напечалба от сградата? Мисля, че ще приемат предложението, ако им е останал малко здрав разум. Иначе - съдилища, жалби, недоволни банки и клиенти, пълна неизвестност от крайния резултат. Дано само лакомията не ги подведе - тази власт, поне засега, не е купена с евтини апартаменти.

 26. 26 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 141 Неутрално

  Виждал съм строителство на Артекс в Изток преди години и мога да кажа, че е много добро!
  Тази сграда също изглежда много добре, но не на това място!
  Така или иначе закона е важен и не разбирам защо съда не се произнася досега!?

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 27. 27 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Артекс продадоха апартаменти на ниски цени на цвъки и на други важни клечки от герб. Хората са си в правото да негодуват. Давали са и сега искат да вземат.Православния храм на покрива кърти!Подкупваш и градиш храм.Религиозни са по своему.
  —цитат от коментар 18 на regular_observer


  Храм близо до бога. Стоката върви.
  Колко примамливо за грешника.
  Няма ли грях, няма храм!

 28. 28 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 743 Неутрално

  В случая Артекс са юридически перфектни и ако наистина решат да съдят държавата, ще я осъдят. Разбира се новите управляващи показаха, че имат лостовете за влияние, с които да ги принудят да клекант и да се примирят.

 29. 29 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 692 Неутрално

  А в мазето предвиждат тракийски долмени...

 30. 30 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 146 Неутрално

  " "Днес имах поредната среща с тях, предишната седмица също. Обясних им цялата ситуация и двата пъти. Показах им всичките документи, с които те показват, че през цялото време са били наясно с този срок, който ние сега определяме - 11 януари 2020 г. вкл. Има документи с техни подписи, на които казват, че дотогава им е срокът. Въпросът ми към тях беше защо не предприехте някакви действия за подновяване на това разрешение или искане на ново в момента, в който Ви е изтекло", каза за "Дневник" Калинов.На въпрос дали такава възможност теоретично все още съществува, той обясни, че това трябва да каже главният архитект, "който е разрешил въобще строителството" и това не е предмет на разглеждане на ДНСК. В предаването "Евродикоф" на 11 юни Калинов заяви, че главният архитект на София Здравко Здравков има непоследователно поведение по казуса." Поредната хроника на едно престъпно безхаберие, силно преплитащо се с дъх на корупция и мачкане на закона, лобизъм, търговия с влияние и т.н ! Цв. Цв. има ли нещо да каже по въпроса ?
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  АБСОЛюТНО ВЯРНО

 31. 31 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Ще го достроят, неизбежно е. Просто ще трябва да "заделят" повече апартаменти от първоначално предвиденото. Апартамент на 15+ етаж в център на която и да е европейска столица си е изключително привлекателна оферта.

  ... с двеста...
 32. 32 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Още едно мнение по въпроса на Огнян Герджиков.
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9913899

 33. 33 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#24] от "dokoro":

  Да, със сигурност, от гледна точка на архитектурен критик, най-вероятно 90% от София трябва да се събори, или поне замаксира, и сигурно ще е прав. Но това е друга тема.
  Исках да кажа, че сградата си има плюсове (за хората, които биха искали да живеят в нещо такова), но скапва градската среда за прекалено много други хора. Което е откровено тъпо, при условие, че около София има безкрайно поле.

 34. 34 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  В Лозенец комунягите са на измиране. Там отдавна доминират програмистите и други млади хора с високи доходи.
  —цитат от коментар 15 на galapagas


  Да бе, те програмистите спряха на Артекс небостъргача 😂 😂

  Небостъргача беше спрян защото Артекс, колкото и да са връзкари, се наденаха на още по-големи връзкари в Лозенец - цвета на ЦК, и то не 1 или 2-ма!!

  Били измрели, едни са измрели други не са, а и деца нали имат, тия мислиш, че са по-стока ли?

 35. 35 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Не Младост, а Горубляне, при другите 2-3, които са там. В никой жилищен квартал, вкл. Младост, не трябва да има подобни сгради, които перманентно ще затапят трафика.
  —цитат от коментар 14 на galapagas


  То това чудо дето се строи по Цариградско шосе попада в район Младост!!

  На гърба на Младост 1А и Младост 3, не е Горубляне, Горубляне е по-навън.
  Иди виж в Кадастъра ако не вярваш.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Вижте не е луд този който ясе от баницата. Имат ли разрешение - имат. Така че са виновни тези дето са го дали. Направо не им завиждам на Артекс скъсаха ги.

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9913899

  Вижте това и тогава ги съдете.

 38. 38 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 247 Любопитно

  Не спряха тия мрънкачи,все тука не ставало, тука нямало закони.... ходете там,те ви чакат с нетърпение.
  Като излза по Гардиън и Индипендънт как фирми на по 2 седмици около Борис Джонсън и компания взимат държавни поръчки за милиони... там закони има и го наричат непозволенно използване на лични контакти, бла бла, па тука си му викаме конфликт на интереси и корупция. ахаха мноог0 сте жалки...,ниес ме открили топлата вода да знаете. :) (Не мога да дам линкове защото архива е платен - 85 лири.)
  Артекс ще построят,убеден съм и ще се радвам, живея наблизо и съм ок със сградата. Писал съм и преди защо няма да се повтарям на особено на измислени псевдо демократи.

 39. 39 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Ок, имам въпрос! Тази сграда е е почти на Акт 15. Ама наистина ли Столична смята да остави още едно скеле да се вее и в без това мръсна и лошо презастреоена София?!
  Да бастисват Артекс с големи глоби, Цветанов да бъде подведен под отговорност и да се приклююва с това беззаконие.

 40. 40 Профил на От Бункера на Бай Хой
  От Бункера на Бай Хой
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#32] от "pepisky":

  До коментар [#37] от "dj_tiesto":

  И сега какво, да седнем да си скубем, защото Герджика пак наредил от неговите ляляници, очевидно защото е в близки отношения или с Артекс или с кантората, която ги обслужва?

  ИЗЧЕГЪРТВАНЕ!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#13] от "dsc":

  Важи това което е приложимо според конкретното законодателство за дейността. Ако е ЗУТ , това което е в ЗУТ. Ако то е в противоречие с друг закон, приложим е ЗУТ.
  Кое толкова остава неясно, според текста на статията, ЗУТ не предвижда възможност за прекъсване на срокът поради съдебен спор. Предвиждс възможност за продължаване на срокът помсъответната процедура. В крайна сметка строителят не е спазил процедурата и сега се прави на неразбрал...

 43. 43 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#32] от "pepisky":До коментар [#37] от "dj_tiesto":И сега какво, да седнем да си скубем, защото Герджика пак наредил от неговите ляляници, очевидно защото е в близки отношения или с Артекс или с кантората, която ги обслужва?
  —цитат от коментар 40 на От Бункера на Бай Хой


  Пич защо си не направиш фирма /строителна или адвокатска кантора/ и да тръгнеш да вадиш разрешителни, да изкарваш парите на ЕН на брои работници и служители и да зависиш от чиновникЪТ. И тогава ще разбереш какво е да си скубеш косите. АМА НАИСТИНА плешив ще останеш

 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Вижте не е луд този който ясе от баницата. Имат ли разрешение - имат. Така че са виновни тези дето са го дали. Направо не им завиждам на Артекс скъсаха ги. https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9913899 Вижте това и тогава ги съдете.
  —цитат от коментар 37 на dj_tiesto


  Виж картинките в този линк и тогава си отговори това правова дуържава ли е.

 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  То това чудо дето се строи по Цариградско шосе попада в район Младост!!

  На гърба на Младост 1А и Младост 3, не е Горубляне, Горубляне е по-навън.
  Иди виж в Кадастъра ако не вярваш.
  —цитат от коментар 35 на everlast666


  ОК, все едно какво пише в кадастъра. Важното е, че около небостъргачите на Цариградско няма жилищни сгради, за разлика от тази сграда, която е в гъсто населен район и дори на калкан с 8-етажна сграда.

 46. 46 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Артекс бая се минаха с апартаментите на Цецо Простото... тоя ги осмътдя, а сграда няма да има...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 47. 47 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 141 Неутрално

  Още едно мнение по въпроса на Огнян Герджиков.https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9913899
  —цитат от коментар 32 на pepisky


  Очевидно строежа е законен! Това изяснява ситуацията.

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 48. 48 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Още едно мнение по въпроса на Огнян Герджиков.https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9913899
  —цитат от коментар 32 на pepisky


  Герджиков се е продал за апартамент на промоция от Артекс. Даже в единия им клип за тази сграда чете някакъв текст, в който сравнява този блок с Айфеловата кула. Абсолютен смешник.

 49. 49 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#39] от "mario_m35":

  Няма да го оставят като скеле, ще го завършат докъдето е дигнато.
  Но що пък що да не го бутнат?

 50. 50 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  ОК, все едно какво пише в кадастъра. Важното е, че около небостъргачите на Цариградско няма жилищни сгради, за разлика от тази сграда, която е в гъсто населен район и дори на калкан с 8-етажна сграда.
  —цитат от коментар 45 на galapagas


  Как да няма жилищни сгради около небостъргачите на Експо центъра по Цариградско?
  Дружба е на ниското зад тях, Цариградски комплекс, на има няма 100 метра и тези ще им закрият всякаква светлина.

  Сега има 1 небостъргач висок 126м, 2 ниски, но много обемни, строи се най-високия 202 метра Скай Форт, и има планирани още 2 почти толкова високи.
  А само на няколко стотин метра в Младост е турския Гранд Каньон с кула 120 метра и 3 високи блока.
  И естествено Бизнес парк-а, който вече напълно се застрои и вече бутат 5-6 етажни сгради за да сторят по високи!!

  Колко може да ни издържи инфраструктурата в Младост?
  Нали в края на работния ден всичко от офисите в тези небостъргачи ще се юрне през квартала към останалата част на София 😠 😠

  То и в пандемията, когато доста хора си работеха в къщи, булеварда Малинов има задръствания 2 пъти на ден, а какво ще стане когато всички тия се въведат в експлоатация??

  Ти искаш и още небостъргачи да местят тук 😠 😠
  Айде да ги сторят в твоя квартал!

 51. 51 Профил на От Бункера на Бай Хой
  От Бункера на Бай Хой
  Рейтинг: 11 Весело

  До коментар [#43] от "dj_tiesto":

  И защо смяташ, че не го правя? Мммм....?

  И каква е връзката с това, че Артекс са имали валидно разрешение, което е изтекло, след което виийш ли българския парламент, гласува ей така спонтанно и специално за тях, много, много специална поправка, за да се удължи срокът не действие на разрешителното?

  ИЗЧЕГЪРТВАНЕ!
 52. 52 Профил на От Бункера на Бай Хой
  От Бункера на Бай Хой
  Рейтинг: 11 Весело

  До коментар [#47] от "Синдбад-мореход":

  И защо, щото Герджика го е написал? Понеже адвокатите на Артекс са му приятели?

  ИЗЧЕГЪРТВАНЕ!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на От Бункера на Бай Хой
  От Бункера на Бай Хой
  Рейтинг: 11 Весело

  До коментар [#48] от "ДСиБ":

  Това не го знаех, но само като прочетох какви несъстоятелни ляляници е написал, ми стана ясно, че е поръчкова статия.

  ИЗЧЕГЪРТВАНЕ!
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Законно, незаконно, законно... Някой ще ни обясни ли как се взимат решенията къде и колко високо може да се строи и на какво основание. Да ако имам собственост бих искал да мога да я ползвам, но едно е да си вдигна 3 етажна къща, друго е 20 етажна сграда. Някой смята ли трафика, консумацията на ток, вода, достъп до градски транспорт... Какво пречи 500 кв метра в Лозенец да остане градинка срещу 2.5 декара отвъд околовръстното? Тези дискусии са в същност обществения интерес.

 60. 60 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#47] от "Синдбад-мореход":И защо, щото Герджика го е написал? Понеже адвокатите на Артекс са му приятели?
  —цитат от коментар 52 на От Бункера на Бай Хой


  Човека обяснява закона съвсем ясно! Дали ни се иска или ни харесва няма значение! Аре стига с тия доброволчески отряди!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 148 Весело

  Ай да го спират до тука стига толкоз зор 😁🎃
  И да слагат църквата
  Кой поп ше курдисат на покрива - да е по близо до началника си отгоре 😁🎃☪️

 64. 64 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Сградата за съжаление ще бъде завършена, Артекс ще продължи да печели делата си за нея в съда както и досега. Калинов спира знаейки, че ще е от дъжд до пладне, за да поизчисти предизборно лика на ГЕРБ пред софиянци които надявам се не са забравили как герберастите допуснаха да се строи там. И не са им дали евтини апартаменти, те имат с какво да си купят, но не могат да му докажат произхода, просто Артекс строи луксозно и на интересни места, а те покрай корупцията имат пари и искат да живеят на цял етаж със собствен асансьор.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK