На втора инстанция Румен Овчаров е осъден условно заради "Мини Бобов дол"

На втора инстанция Румен Овчаров е осъден условно заради "Мини Бобов дол"

© Надежда Чипева, КапиталАпелативният специализиран наказателен съд призна бившия министър на енергетиката Румен Овчаров за виновен за умишлена безстопанственост, като му наложи условно наказание от две години лишаване от свобода, съобщиха от съда, цитирани от Би Ти Ви.


Според магистратите с действията си бившият министър е виновен за щети на "Мини Бобов дол" в размер на почти 2.66 млн. лв., като те го оправдават за разликата до 24.455 млн. лв. С днешното решение е отменена по-ранната присъда на първоинстанционния спецсъд.


Освен условното наказание Овчаров е лишен от правото да заема държавна длъжност за 3 години, а за същия период и няма да има право да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество.
Решението подлежи на обжалване и протест. Пред Би Ти Ви Овчаров потвърждава за присъдата, но уточнява, че тя е на втора инстанция и ще бъде обжалвана.


Според Овчаров присъдата му е за това, че в качеството си на министър на енергетиката не е упражнил контрол върху "Мини Бобов дол" да си съберат режийните разноски.


Със същата присъда бившият изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на мината Пламен Евтимов е осъден за умишлена безстопанственост довела до 2 681 733,30 лв. Получава същото наказание - условна присъда и забрана за държавни постове и управление на чуждо имущество.


Подсъдимата Ана Янева е оправдана. Решението подлежи на обжалване и протест.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK