На фона на протести Висшият съдебен съвет избра шеф на спецпрокуратурата

Валентина Маджарова бе избрана единодушно със 7 гласа "за" да оглави специализираната прокуратура.

© Надежда Чипева, Капитал

Валентина Маджарова бе избрана единодушно със 7 гласа "за" да оглави специализираната прокуратура.На фона на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет, прокурорската колегия днес единодушно избра нов шеф на специализираната прокуратура, а кандидатът за поста бе само един - Валентина Маджарова. 7 членове на прокурорската колегия гласуваха "за", нито един не бе против. Главният прокурор Иван Гешев отсъстваше от заседанието заради работна среща в резиденция "Бояна" с главния прокурор на Турция Бекир Шахин.


"Честито! Избрана сте. Предстои ви тежка задача. Попътен вятър", приветстваха членовете Маджарова след избора й.


"В деня на поредния "избор" с един кандидат за шеф на специализираната прокуратура ще бъдем пред сградата на Висшия съдебен съвет", съобщиха до медиите преди няколко дни от инициатива "Πpaвocъдиe зa вceĸи", а малко преди началото на заседанието на прокурорската колегия около 20 души скандираха "Оставка" и настояха за незабавно закриване на специализираните съдилища и прокуратури.
Постът на административен ръководител на спецпрокуратурата е свободен от миналата година, когато изненадващо Димитър Франтишек подаде оставка, а причините бяха лични. След смяна на назначеното временно ръководство от юли 2020 г. до момента прокурор Маджарова е временен ръководител на спецпрокуратурата.


Малко преди да поеме поста, тя беше наградена от главния прокурор Иван Гешев. Прокурор Маджарова стана известна с прекратяването на разследването на "Апартаментгейт", по което не откри данни за закононарушения от страна на бившата дясна ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов. Не намери и нарушения в сключването на редица споразумения на Иван Гешев в качеството му на прокурор с обвинени в организирана престъпност.


Протест е заявен и за по-късно днес - в 19 ч., пред сградата на съдебната палата в София. От "Правосъдие за всеки" се обявяват срещу "eдинoнaчaлиeтo в пpoĸypaтypaтa и бeзycлoвнaтa пoдĸpeпa, ĸoятo пoлyчaвa oт Bиcшият cъдeбeн cъвeт, ĸoйтo се дъpжи ĸaтo нeин пpидaтъĸ".


Концепцията: Благодарности към колегите за смелостта и стоицизма


Изслушването на прокурор Маджарова на практика не представляваше стандартното представяне на концепция за бъдещо управление на специализираната прокуратура, в което обикновено кандидатите се стремят да представят идеите, които смятат да реализират като административни ръководители. Маджарова започна с похвали за работата на специализираните прокурори, благодарности за смелостта и стоицизма им до момента и други фрази в стила, познат от редица изказвания през последните години от главния прокурор Иван Гешев.


"Днес аз съм тук в тази зала пред тези членове в тази процедура само заради вас. Уважаеми магистрати, благодаря ви за смелостта и стоицизма. Времента са трудни за всички, за нас са особено трудни. Работата, която вършите, е високо ценена - гордея се с всеки един от вас", започна Валентина Маджарова.


Тя поиска да подчертае, че прокурорите и следователите на специализираната прокуратура се подчиняват единствено и само на закона.


"Борбата с корупцията по високите етажи на властта, безспорно е изключително важна. Безспорно резултатите не са на това ниво, на което и на нас ни се иска да са. Не можем да подминем факта, че отговорността на специализираната прокуратура е едва от 2018 г. - така е решил законодателят", опита да отговори на обществените критики за липса на ефективни резултати в борбата с корупцията кандидатът за поста.


По думите й, нетърпимостта на обществото към тази корупция е безспорен факт и е радващо, че е така, но отговорността била и на останалите институции - ДАНС, МВР и Антикорупционната комисия. Маджарова посочи и че сътрудничеството с Евроджъст например, а и други международни партньори, е на изключително високо ниво.


Като проблеми на специализираната прокуратура тя посочи необосновано дългите досъдебни фази на делата, както и дисбаланс в натоварването на отделните магистрати. "По воля на законодателя компетенциите на спецпрокуратурата са разширявани много пъти, но за съжаление не с такива темпове е подсигуряването с магистрати", коментира Маджарова.


Според нея проблемни са върнатите дела, както и оправдателните присъди, но добави, че има предвид присъди по обвинителни актове, внесени от други прокуратури.


Статистика за свършеното - камъни в градината на Гешев и Франтишек


За да подкрепи твърденията си с цифри, Маджарова избра да представи статистиката за работата на специализираната прокуратура по линия на корупцията през 2020 г. като даде сравнение с предходните 2019 и 2018 г. (до лятото на 2018 г. настоящият главен прокурор Иван Гешев ръководи специализираната прокуратура, а след това е избран за заместник на Цацаров. На негово място бе назначен Димитър Франтишек - бел. ред.).

Според статистиката влезлите в сила присъди за корупция за 2020 г. са общо 5 като 3 от тях са пробации, а 2 са условни. За сравнение тя даде пример с 2019 г., когато е бил осъден само 1 подсъдим.

Маджарова заяви, че през 2020 г. специализираната прокуратура е работила по рекорден брой досъдебни производства, свързани с корупция - 274, като 46 от тях са за подкуп. Увеличението в сравнение с предходните години също било сериозно, а по думите й тенденцията е за чувствително увеличение на наблюдаваните дела - с 49% повече спрямо 2018 г.


Приключени са 73 досъдебни производства - близо 27% от наблюдаваните, а за сравение даде пример, че през 2019 г. са приключени 39 досъдебни.


Главният прокурор Иван Гешев се срещна с турския си колега Бекир Шахин в резиденция "Бояна" и не присъстваше на изслушването на прокурор Маджарова,

© Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с турския си колега Бекир Шахин в резиденция "Бояна" и не присъстваше на изслушването на прокурор Маджарова,


"Аз не мисля, че тези показатели говорят за несправяне с работата по отношение на корупцията по висшите етажи на властта. Положена е добра основа, даден е стартът, създаден е механизмът за бързо разследване, но не за сметка на качеството. Тези факти трябва да се коментират и да се изтъкват", подчерта Маджарова.


Въпросите и изказванията - възхищение към "мъжка майка" в "мъжка професия"


Един от въпросите към кандидатът за поста бе отправен от Евгени Иванов, който започна с констатация: "Тази длъжност е за мъж. А вие все пак сте жена. Как успявате?". Маджарова отговори, че не й е трудно, но не е и лесно.


Малко по-късно по време на краткото обсъждане дали прокурорската колегия да подкрепи Маджарова за поста той заяви, че ще подкрепи кандидатурата защото е "мъжко момиче и мъжка майка на трима синове".


Калина Чапкънова се придържаше към оценката на професионалните й качества, а не на женските. "Работила съм с нея, познавам нейните организационни качества и изключително умение на ръководител. Тя беше пръв сред равни и дори с по-голяма натовареност. Изключително добър професионалист", мотивира своя избор Чапкънова и посочи, че концепцията на Маджарова била изключително подробна.


Маджарова към БОЕЦ: Протестиращите да дойдат в съда


Малко преди да бъде избрана, Валентина Маджарова отговори и на въпроси на сдружение "Боец", които в същия момент протестираха под прозорците на ВСС.


"Уважавам хората от БОЕЦ. Когато мога - отговарям на техни искания по Закона за достъп до обществена информация. Искам да им кажа - вие сте на верния път, продължавайте да го правите, ако това е цената обществото да знае. Каня БОЕЦ да посещават съдебните заседания - там са тезите и контратезите. Там се формира вътрешното убеждение", коментира Маджарова и реши да отговори на някои от въпросите им, макар че бе предварително предупредена, че не е длъжна, защото не били изправени в законовия срок.


Представители на гражданско сдружение БОЕЦ се събраха пред сградата на ВСС и скандираха "оставка" по време на изслушването на прокурор Маджарова.

© Надежда Чипева, Капитал

Представители на гражданско сдружение БОЕЦ се събраха пред сградата на ВСС и скандираха "оставка" по време на изслушването на прокурор Маджарова.


Един от въпросите бе дали би подала оставка, ако бъде избрана и се установи, че по искане на спецпрокуратурата незаконно са поискани и прилагани СРС спрямо политици от опозицията, протестиращи граждани и журналисти. Темата с незаконните специални разузнавателни средства бе повдигната от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.


"Рашков е мой преподавател. Не съм наблюдаващ прокурор по делото, но в административното си качество ще кажа, че по този случай, казус и твърдение в момента две независими институции извъшрват проверка - Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства и ДАНС. За СРС-та не трябва много да се говори, а стриктно и конфиденциално трябва да се прилагат. Бих подала оставка, но не мисля, че който и да е прокурор е нарушил закона", отговори Маджарова, след което бе избрана единодушно.


По-рано днес Съюзът на съдиите в България отправи призив към всички членове на Висшия съдебен съвет да подадат оставки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK