Братя Домусчиеви вероятно ще чистят Варна още 5 години, но за 30 млн. лв. повече от досега

Новият тип контейнери за автоматично събиране на сметта се използват в Бургас вече близо година.

© Община Бургас

Новият тип контейнери за автоматично събиране на сметта се използват в Бургас вече близо година.Свързаното с братя Домусчиеви дружество ЗМБГ най-вероятно ще чисти Варна и през следващите пет години, след като изпълняваше тази дейност от 2016 г. досега. Компанията е единствената, подала оферта в търга за възлагане на обществената поръчка на стойност 90 млн. лв. без ДДС или 108 млн. лв. с ДДС, обявен от местната администрация.


Тази стойност е с близо 30 млн. лв. повече от това, което Варна плащаше по последните си петгодишни договори за поддържане на чистотата в града. След 2016 г. събирането на сметта беше поделено между свързаните с братята Кирил и Георги Домусчиеви ЗМБГ и консорциум "Варна 1" ДЗЗД. Общата стойност на обществената поръчка, която изпълняваха те, беше 61 млн. лв. без ДДС. Сега по всяка вероятност


само ЗМБГ ще получи с 30% повече
за да събира приблизително същото количество боклук, което е събирала и през последните пет години.


Новият договор, който община Варна предстои да подпише, обхваща както събирането, извозването и депонирането на битовите отпадъци, така и зимното почистване на Варна. Сред задълженията, които ЗМБГ като единствен участник в търга за възлагане на дейността ще трябва да поеме, е организирането на система за автоматично събиране на отпадъците, като за целта ще трябва поетапно за подмени контейнерите за събирането им. Графикът за подмяната на съдовете обаче обхваща период от 18 месеца и е разделен на три етапа.


Още със стартирането на договора с община Варна ЗМБГ ще трябва да е въвела


автоматична система за събиране


на не по-малко от 10% от общият обем на съдовете за събиране на битовите отпадъци.


В срок до една година след началната дата на договора системата ще трябва да обхваща вече не по-малко от 60% от този обем, а до година и половина след влизане в сила на договора с община Варна на територията й трябва да са подменени около 80%, но не по-малко от 75% от общият обем на контейнерите, пригодени за автоматично събиране на отпадъците. Прогнозно на година ще се третират 115 хил. т битови отпадъци, близо 30 хил. т смесени и едрогабаритни, както и 218 т биоразградими отпадъци.


Система като тази, която предстои да бъде въведена във Варна, в Бургас вече работи от близо година. Тя има няколко плюса - събирането на отпадъците става изцяло автоматизирано, като единствено шофьорът на машината, която обслужва контейнерите, управлява кран, с който те се вдигат. Това намалява времето за обработка на един контейнер до минута и половина. Второ предимство е, че контейнерите са постоянно затворени и така боклукът не се разпилява.


С тази система ще се събира


около 80% от обема на отпадъците, генерирани във Варна


За останалите 20% ще продължат да се използват познатите и в момента контейнери тип "бобър".


Като действителни собственици на дружеството ЗМБГ в Търговския регистър са посочени Марио Ташев, Камен Арсов, Иван Бучков и Даниела Славчева. Контролът върху компанията се извършва от две акционерни дружества - "Директ инвест" и "Бул инвест груп 2009". Именно втората от тях е връзката с братята Домусчиеви, тъй като притежава акции във футболния клуб "Лудогорец" на Кирил Домусчиев.


Изпълнението на вече изтичащия петгодишен договор на ЗМБГ от 2016 г. започна със скандал. Повод за него стана разкритието на "Дневник", че в противоречие с договорите, сключени от община Варна за събиране и транспортиране на отпадъци вместо изрично упоменатите "поцинковани, сиви контейнери от метал" по улиците на града дружеството е разположило черни пластмасови и леснозапалими съдове.


Как 1 млн. лв. изчезнаха безследно във варненските кофи за боклук - тук.


Тогава в отговори на въпроси, зададени от "Дневник", ресорният зам.-кметът на Варна Тодор Иванов обясни, че пластмасовите контейнери били разположени по улиците на града


във връзка с естетизация на градската среда


и намаляване шумовото замърсяване при обслужването на контейнерите за битови отпадъци в определени микрорайони.


Как община Варна отговаря на въпроси за 1 млн. - тук.


Справка с офертите на няколко български фирми, предлагащи метални контейнери за смет тип "бобър", показа, че единичната им цена е около 510 лв. В същото време тази на пластмасовите, поставени по улиците на Варна, бе точно 338 лв. за брой. Така разликата в цената на двата вида съдове за боклук надхвърли 1 млн. лв. Къде потънаха те така и не стана ясно, тъй като цената на обществената поръчка остана 61 млн. лв. и след подмяната на по-скъпите контейнери с по-евтини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK