Митничарите задължително ще декларират съгласие за разкриване на банкова тайна

Митничарите задължително ще декларират съгласие за разкриване на банкова тайна

© Цветелина Белутова, КапиталНа днешното си заседание правителството прие нов устройствен правилник на Агенция "Митници". С документа се намаляват предвидените щатни бройки и се преструктурират административни звена в Централно митническо управление (ЦМУ) в рамките на общата численост на персонала на агенцията.


"В отговор на обществените очаквания за публичност и прозрачност в дейността на държавните служители, в Устройствения правилник на Агенция "Митници" се предвиждат и мерки за засилване на борбата с корупцията. Една от основните е, че митническите служители ще бъдат задължени да подават декларация за съгласие за разкриване на банкова тайна", съобщават още от правителствената пресслужба.


Преди около месец финансовият министър Асен Василев съобщи, че митничарите ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и чужди банкови институции и позволяват на НАП да има достъп до информация от имотни и търговски регистри за наличието на техни фирми. Данните от банките и имотните регистри ще бъдат проверявани и сравнявани ежегодно.
На 14 май служебното правителство назначи Павел Тонев за директор на агенцията, като той смени на тази позиция Георги Костов.


Отпада монополът на "Информационно обслужване" в агенцията


Министерският съвет прие и изменение на Решение № 727 от Министерския съвет от 2019 г. за определяне на административните органи, които при изпълнението на своите функции, свързани с дейности по системна интеграция, възлагат изпълнението на тези дейности на системния интегратор - "Информационно обслужване". Съгласно промените Агенция "Митници" се изключва от списъка на административните органи, които при изпълнение на дейности по системна интеграция, ги възлагат на Националния системен интегратор - "Информационно обслужване".


"По този начин и с цел изпълнение на Многогодишния стратегически план (MASP - Multi-Annual Strategic Plan) на Европейската комисия агенцията ще има възможност ефективно и ефикасно да използва източници на финансиране, различни от държавния бюджет, и да възлага дейности в областта на информационните и комуникационни технологии със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове", обосновава решението си правителството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK