По какви критерии университетите могат да стават изследователски

По какви критерии университетите могат да стават изследователски

© Анелия НиколоваВисшите училища у нас ще могат да кандидатстват за статут на изследователски университети пред междуведомствена комисия по показатели, които Министерството на образованието и науката предлага за одобрение на Министерския съвет. Изследователските университети ще получават допълнително целево финансиране за развитие на научната си дейност.


Научни резултати, видими в международните бази данни Scopos и/или Web of science, развитие на научния капацитет на академичния състав, обществено и икономическо въздействие - това са трите основни групи показатели, по които висшите училища ще могат да кандидатстват за статут на изследователски университети, ако кабинетът приеме методиката, разработена от МОН и публикувана за обществено обсъждане.


Стойностите по конкретните показатели ще се изчисляват в точки по определена формула. Оценката на кандидатите ще се извършва от междуведомствена комисия, създадена от просветния министър. В нея ще има представители на МОН, Министерството на финансите, Министерството на икономиката, на Държавната агенция за научни изследвания, на Съвета на ректорите.


Списъкът с изследователските университети ще се актуализира всяка година като висше училище, което отговаря на критериите, ще се включва в него за срок от 4 години с възможност за удължаване при изпълнени критерии.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1328 Весело

  Един пряк път би бил значим принос към джендър науките и соросологията

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 2. 2 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  В университетите, при сегашната организация на учебния процес и натовареноста на преподавателите, сериозна изследователска дейност не е възможна. Трябва да се върне длъжността "научен сътрудник", който не е зает пряко с учебния процес и да се възстановят Научно-изследователските лаборатории в институтите. Всичко това изисква сеиозни финанси. Всичко друго са празни приказки. Разбира се най-важни остават кадрите, кадърни, можещи и знаещи преподаватели, които липсват.

 3. 3 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1734 Весело

  Професор до професор с растящи проценти, превърнахме се в страна от доценти...

 4. 4 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Тези млади студентски с дамски преврьзки ли ходят на лекции?

 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Науката НЕ СЕ прави заради самата наука!
  Нито се финансира защото някакви си лица искат да си задоволяват личните капризи да се кичат като изследователи.
  Няма нужда от измислени чантаджийски критерии.
  университетите трябва да получават финансиране от държавата само за изследвания свързани с ОТБРАНАТА! Така ще се получат продукти годни да влязат в употреба от армията, произведени тук у нас. И ще намалим зависимостта си от външни контрагенти.
  Същите университети ТРЯБВА да включват всичките си студенти в тези разработки. И студентите им трябвя дя ся по-малко, но качествени. Не като сега да се приемат едва ли не с двойки. А качественият студент ако може да разработи бойна машина на пехотата примерно ще може да разработи и сериен автомоби, примерно. Или да оптимизира лиофилизирането на храни, които да станат всекидневши в армията, а от там и масово произвеждани от хранителната промишленост. Така ще се получат качествени кадри. Във всички специалности има такива възможности.
  Това трябва да е изследователски университет.
  Всичко друго е фалшиво нищоправене на разни безполезни чиновници в министерски кресла! И разбира се безполезно харчене на публичен ресурс!
  По същият начин може да процедира и индустрията, а не разните там индустриалци да реват, че държавата не им давала кадри за частният им "бизнес".
  !

 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 806 Весело

  Университетите ни не стават за ПРЕПОДАВАТЕЛСКИ, ние ги искаме ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ.

 7. 7 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#2] от "Oggie Petkov":

  Много правилно! Като професор, с 4 часовата седмична натовареност, имах възможност за научно-изследователска работа, но нямах никакви условия, с изключение на книжния фонд на библиотеката. Изследовател в дадена научна област се става след години усилена работа в лабораторни и полеви условия, но до сега тя се инициира само от разработката на дисертация или вътрешно университетски изследователски програми. Влизал съм в три конкурса за финансиране на тематичен проект, разработен с участието на професори и доценти от различни университети, но реално съм "спечелил" само едно участие, защото имало по-актуална тематика. Дори само споделеното свидетелства за значителния кръг от проблеми, които следва да бъдат решени при създаването на "изследователски" университети.

  Малинчо
 8. 8 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 280 Неутрално

  В момента университетите с потенциал да развиват наука се броят на пръстите на едната ръка на шлосер с 40-годишна практика.

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#5] от "AzDebil":

  Основното са обемите финансиране и тематиката за да се изгради сериозна база за научни изследвания. В САЩ и университети от втора изследователска дивизия имат в обикновени лаборатории по природните науки над 20 докторанти което позволява успоредна работа на няколко колектива , със споделяне на публикациите за защита. Масата също е от значение, да не говорим за държавните (федералните) многомилионно грантове в приоритетни области .

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Все ми се струва, че тази работа не мног0о трудна.
  По резултатите, като броя на постигнати успехи в изследоателската дейност, като тиражирането на научните публикациите, критерий познат и признат в целия свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK